Wederom kleine overwinning voor homogeen 2e team tegen Caïssa 4

Deze 7e wedstrijd van het seizoen zou een treffen worden tussen 2 fusie-verenigingen met een toch wel rijke traditie. Caïssa uit Amsterdam heeft zijn eigen naam behouden nadat Euwe een paar jaar terug in deze club is opgegaan. Voor mij was het eigenlijk een soort reünie met oude bekenden waar ik zelf nog mee heb samengespeeld in competitieverband. Ook ons 1ste team speelde op deze regenachtige zaterdagmiddag tegen Caïssa 3.
Omdat teamleider Joseph zo langzamerhand de sterke en zwakke kanten kent van de spelers kan hij zijn opstelling naadloos aanpassen aan de sterkte van de tegenstander en zo nu weer was het team weer aardig gewijzigd. Eigenlijk is dat best een luxe met zoveel gelijkwaardige krachten.
Aan bord 8 schotelde de tegenstander van Ronald een wat vreemde variant van het Slavisch op het bord. De ruil op f3 om een pion te winnen werd vakkundig afgestraft en na ca. 2 uur spelen kon Ronald glimlachend de felicitaties in ontvangst nemen. Winnen in 23 zetten is voor hem zeer ongewoon op dit niveau.
Op de overige borden waren stellingen ontstaan waar nog geen peil op was te trekken. Zelf was ik een kwal voorgekomen (had een stuk moeten zijn) maar de stelling bood zorgen.
Jerrel aan bord 1 speelde een moderne Benoni, waarbij tegenstander Straat op de 12e zet b5 toeliet. Ondanks deze nalatigheid bleef de partij totaal in evenwicht en was de remise met herhaling van zetten een logisch resultaat
Als ik iets over mijn eigen partij zou zeggen is het vooral dat ik vanuit de opening heel vaak voordeel krijg wat in het middenspel weer vergooid wordt doordat ik te geconcentreerd het te mooi wil doen. Ook nu weer bekend terrein (Konings-Indisch fianchetto ) met op de 19e zet kwal. winst.(zie diagram)


Wit: Kg1 Dc2 Td1 en e1 Lg2 Pe4, pionnen a2,e3,f2,g3,h3
Zwart:Kg7 Dc7 Td8 La4 en d4 Pb6,pionnen a7,b7,c6,e5,f7,g6

Mijn 16e zet was Dc1, maar met Dd3 had ik een stuk gewonnen. Gelukkig liet in het verloop van de partij zwart enkele steekjes vallen zodat ik toch nog ontsnapte met eeuwig schaak. Derhalve een 2-1 voorsprong.
Sjors aan bord 3 speelde een weinig spectaculaire Engelse partij. Zijn tegenstander prikte af en toe, maar nergens werd de balans enigszins verstoord. Toen de inval op Sjors damevleugel ook geen vruchten afwierp besloten beiden tot remise en bleef de kleine voorsprong in de wedstrijd behouden.
Het blijft altijd moeilijk om als teamspeler ook de overige borden in de gaten te houden om een acceptabel verslag van de middag te maken. Als teamcaptain bij diverse Caïssateams in andere jaren kon ik vanuit mijn schaakervaring waardevolle tips cq. adviezen hierin verwerken, maar dat blijkt met mijn huidige teamgenoten een stuk riskanter. Alhoewel commentaar krijg je overal.
Zo ook in deze partij van Ardjan (Catalaanse opening) herkende ik veel van mijn eigen stijl. Van de toegestane ruil van de loper op f4 begreep ik niet zoveel, maar omdat zijn opponent daar niet goed gebruik van maakte was de schade beperkt. Met 15. Lg5 had wit veel problemen kunnen krijgen.


Wit Kg2 Dc4 Tc1 en f1 Pd2 en e5 pionnen a4,b2,d4,e4,f2,f4,h2
Zwart:Kg8 Dd8 Ta8 en f8 Pb4 Le7 ,pionnen a5,b7,c7,e6,f7,g7,h7
Beide spelers konden of durfden geen vuist meer te maken en dus was de remise niet geheel onverwacht. Van de partijen van Alexander ,Joseph en Arjen heb ik niet veel meegekregen alleen dat na afloop een ieder in de bar het had over de enorme mazzel die Joseph heeft gehad. Een volkomen mislukte opening (Semi Tarrasch) met b3 en Ld2 tegen oude rot Rob Bödicker was het aanzien niet waard geweest. Analyse met Houdini achteraf gaven -3.90 aan. Ook vanaf de kant gaf niemand meer iets voor zijn overlevingskansen, maar vanaf zet 27 begon zwart zo te knoeien dat hij zelfs voor de 35e zet vertwijfeld naar het hoofd greep en moest opgeven. Zichzelf hevig beklagend over zoveel onbenul ,maar een lachende Joseph bracht 4-2 op de scoretabel. Ondertussen was Arjen in een wat zeldzame variant van de Svesnikov terecht gekomen en moest evenals zijn tegenstandster op eigen kompas varen. Dat vrat zoveel tijd dat in de laatste 10 zetten verwachte onnauwkeurigheden het verlies inleidde.
Gelukkig kon Alexander het broodnodige halve punt binnenbrengen. Vanuit een Siciliaan met c3 kreeg hij met zwart gemakkelijk gelijk spel. Heit eindspel met zware stukken gaf een licht voordeel vanwege de hangende witte pionnen in het centrum. Maar beiden zagen af van verdere winstpogingen zodat de 4,5-3,5 overwinning een feit werd.
Gezien de overige uitslagen in onze afdeling is de huidige 3e plaats niet meer te verbeteren en kan er ontspannen worden uitgezien naar de resterende 2 duels, waaronder die tegen vermoedelijk kampioen Zukertort 2 uit Amstelveen.

1. Thakoerdien (2037) -   Straat (2059) ½-½
2. Holscher(2005)  -  Sula (2050)  ½-½
3. Broersen (2091) -  v/d Woestijne  (2001) ½-½
4. Langedijk (2102)  -  Bottema (2092) ½-½
5. Buikstra (2015)  -  Volkers(1949) 0-1
6. Molenaar (2063) - Bödicker  (1931) 1-0
7. Geerts (2083)  -   v.Nieuwkerk ½-½
8. Ritsema (2039) -  Visser (1957) 1-0
4½-3½