Hoorenaissance (35)

Over een kleine maand zijn we, inwoners van Nederland, getuige van een bijzondere gebeurtenis. Na ruim honderd jaar hebben we op 30 april geen koningin meer.

Als je als schaker de koningin verliest, ben je verdrietig. Waarschijnlijk zal het nationale gevoel bij de troonsafstand van Beatrix hetzelfde zijn, want zij is zeer geliefd in ons land. Maar, om in schaaktermen te blijven, er is compensatie. Ik denk dat koning Willem-Alexander het zeker niet slecht zal doen. Nederland speelt geen verloren partij na het verlies van de koningin.

Schaken is volgens mij de enige sport met een koning en koningin en het leek mij wel leuk om in het kader van de abdicatie en aansluitend de inhuldiging eind april in De Huesmolen iets leuks te organiseren. Zaterdag 27 april had ik als datum in gedachten. Helaas, het cultureel centrum is die dag gesloten.

Het zal toch wel heel jammer zijn als er over een maand op schaakgebied niets gebeurt. Op schoolschaaksite.nl is te lezen dat op vrijdag 26 april de Koningsspelen worden gehouden. Daar kunnen alleen kinderen van basisscholen aan deelnemen en waarschijnlijk komen anderhalf miljoen jongens en meisjes in actie. Bij Caïssa-Eenhoorn staat ’s avonds de prijsuitreiking van de jeugdclubcompetitie op het programma met aansluitend een gezellige nazit.

Alle basisscholen in Nederland (7500) kunnen zelf bepalen hoe het programma van de Koningsspelen op hun school zal zijn. De Schager afdeling van Sportservice Noord-Holland heeft een boekje met ideeën gemaakt voor scholen in de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Van de twintig voorstellen heeft niet een betrekking op de sport met een koning en koningin. En op andere website ben ik ook niet zo gauw iets tegengekomen.

Gaan we als schakers helemaal niets doen rondom de historische gebeurtenis? Als dat zo is, laten we een kans liggen.

1 thought on “Hoorenaissance (35)

Reacties zijn gesloten.