Aanraken is dus toch zetten!

Naar aanleiding van de discussie die onlangs is gevoerd over de 'aanraken is zetten' case van Seréyo (zie verder terug op de website) hebben wij zojuist, 2 maanden later, een uitspraak ontvangen.
Deze luidt als volgt:

=========================================================
Uitspraak Scheidsrechterscommissie NHSB:

De uitslag van de partij blijft ongewijzigd. Ook de eindrangschikking en de verdeling van plaatsen voor het NK blijven ongewijzigd. Seréyo Bekkink heeft na afwijzing van de claim door de wedstrijdleider de partij voortgezet. Naar mening van de scheidsrechterscommissie vervallen hierdoor de rechten op een claim achteraf, omdat men anders gemakkelijk op twee paarden kan gaan wedden.

Seréyo Bekkink heeft in zijn bezwaar overigens expliciet geen claim in de richting van een andere uitslag gedaan maar de vraag gesteld of artikel 4.3 hier had moeten worden toegepast en dat wit met het stuk op c1 had moeten spelen. Hierover oordeelt de SC als volgt:

Artikel 4.3 spreekt over een zetplicht als een stuk opzettelijk is aangeraakt. In praktijk kan het heel lastig zijn om te bepalen of er sprake is van opzet. De SC vindt het aannemelijk dat het de intentie van Dave Looijer was om met de dame op d1 de loper op g4 te slaan. Echter hij pakte het stuk op c1 beet.

Als de regel “aanraken is zetten” in een dergelijke situatie niet wordt toegepast wordt het een grijs gebied wanneer er sprake is van “aanraken is zetten” en kan hier een precedentwerking van uit gaan. Het behoort tot de taken van elke speler om goed uit te kijken dat hij het juiste stuk beet pakt.

De SC zou in meerderheid de claim van Seréyo Bekkink hebben gehonoreerd, en wit op de 19e zet met zijn loper op c1 laten spelen.
===============================================================

Conclusie: De aanhangers van de Geurt Gijssen lijn hebben in onderhavig geval dus geen gelijk. De basisspelregel van het schaken "aanraken is zetten" wordt op zijn waarde geschat. Wrang is echter toch wel dat dit incident Seréyo zijn deelname aan het NK heeft gekost... In ieder geval fijn dat Seréyo toch in het gelijk is gesteld en iedereen bedankt voor alle steun die hij heeft mogen ontvangen!