Bijzondere schaakstukken

Deze zomer worden er, voor de verandering, bijna geen schaaktoernooien gespeeld door de kinderen zodat er eindelijk tijd is om wat vakanties in te plannen, maar zelfs dan ontkom je nog niet aan deze schaakhobby:-)Tijdens onze stedentrip naar Londen een aantal mooie schaakstukken gezien, die we jullie niet wilden onthouden.

Allereerst in het British Museum staan de beroemde "The Lewis Chessman". Deze stukken stammen uit de (vroege) Middeleeuwen. Schaken werd toen beoefend om de tactische vaardigheden van de ridders op peil te houden. Ook werd schaken toen (veel meer dan nu) gespeeld door zowel mannen als vrouwen en werd het gezien als een flirt mogelijkheid tussen dames en heren. Opvallend is dat de kleuren van het eerste schaakbord bestaan uit rood/witte velden in plaats van het huidige zwart/wit.


In Leavesden bij Watford Junction (20 km buiten Londen) bevinden zich de Warner Bros Studios waarbij the making of Harry Potter wordt uitgebeeld met gebruik making van authentiek materiaal uit de Harry Potter films, zo ook de schaakstukken.