Leuke eerste speeldag voor het C team in Rosmalen

Het C team is er op de eerste speeldag van de Jeugdclubcompetitie(JCC) Meesterklasse C niet in geslaagd om punten te halen. In Rosmalen werd de eerste ronde verloren van het sterkere Moira Domtoren (3½-½) en werd de tweede ronde nipt verloren van het eveneens hoger ingeschatte Hardenberg (2½- 1½).

Op een vroege regenachtige zaterdagmorgen vertrokken we richting Rosmalen waar voor de eerste keer de JCC wordt georganiseerd onder leiding van HMC. Na wat omleidingen werden we blij verrast door de mooie locatie, De Biechten waar zowel de Meesterklassen A, C en D worden gespeeld over 4 zaterdagen. De locatie is wat dat betreft een prima vervanging van de locatie in Amersfoort waar voorgaande jaren de JCC werd georganiseerd. Daarnaast ook nog eens prima parkeergelegenheid, genoeg zitplaatsen en catering, alleen zullen we nu wel het geklooi missen van parkerende auto’s op het iets te kleine, krappe en drukbezochten parkeerterrein naast de locatie in Amersfoort. Daar is namelijk altijd wel wat te zien, toeterende , geïrriteerde bestuurders, slippende banden en dan vooral als het heeft gesneeuwd.

Enfin, we kwamen om te schaken met het C team wat deze dag bestond uit (op bordvolgorde) Joey Bekkink, Niels Appelman, Martijn de Wit en Klaas Jan Koedijk die er alle vier zin in hadden. Vooral voor Niels, Martijn en Klaas Jan was het spannend omdat ze voor de eerste keer een partij speelde met lange bedenktijd (1.30 uur). Vervolgens na een openingswoord van organisator René Olthof mochten de klokken worden aangezet. De eerste ronde speelden we tegen Moira Domtoren uit Utrecht. Een sterk team met onder andere de nummer 2 van het afgelopen NK tot 12 jaar Casper Schoppen.

Als eerste was Klaas Jan klaar met zijn partij. Met zwart kreeg Klaas Jan symmetrisch Engels (1.c4 c5) op het bord. Door een combinatie verloor Klaas Jan in eerste instantie twee pionnen maar toen zijn tegenstander Anton Belitser vervolgens een stuk cadeau gaf draaiden de rollen om. In het eindspel met een stuk meer voor Klaas Jan won hij de eerste pion terug maar de tweede pion, tevens een ver doorgeschoven randpion was lastig te bemachtigen waarna er remise werd besloten. In de analyse achteraf bleek echter dat Klaas Jan weldegelijk goede winstkansen had gehad als hij zijn koning had geactiveerd, maar goed, remise was een prima resultaat, helemaal tegen een hoger gerate speler!

Vervolgens waren Martijn en Niels vlak daarna ook klaar en hadden beide helaas verloren waardoor Joey, al zou hij winnen de nederlaag met het team al niet meer kon voorkomen.

Martijn kreeg met wit tegen Hawkie Chang (+/-1800) Siciliaan tegen zich. Al snel kwam hij onder druk te staan maar deed het voor als nog prima. Even later toen het centrum openging ging het helaas mis. De koning en dame had Martijn in dezelfde diagonaal laten staan waardoor een penning na een handige combinatie roet in het eten gooide en Hawkie de dame won. Niks aan te doen, een mooi leermoment weer!

Eerste ronde- Caïssa-Eenhoorn(rechts) tegen Moira Domtoren

Niels werd met zwart wat verrast door de openingsvariant van Joris Kokje. In een variant van het Konings-Indisch verloor Niels vrij snel een pion en liep daardoor wat achter de feiten aan maar kreeg uiteindelijk toch nog een interessant eindspel tegen zich. Desalniettemin gaf de kwaliteit van zijn tegenstander uiteindelijk toch de doorslag en verloor Niels. Goed geprobeerd uiteraard en wat wil je, als je pas een dik jaar schaakt en dan al dit niveau hebt doe je het goed!

Joey was toen nog bezig tegen Casper Schoppen. Met wit kreeg ook Joey Siciliaans tegen zich wat hem prima af ging en Casper in bedwang hield. Maar langzamerhand verbeterde Casper zijn stelling en had ondanks dat hij geen materieel voordeel had wel een positioneel voordeel en toen hij Joey ook nog een pion afsnoepte werd het lastig en wist Casper voor geen ander hoe hij het moest afronden. Jammer uiteraard maar Joey hield zich lange tijd prima staande in het geweld tegen zo’n topper : 3½-½.

Vervolgens tussen de partijen door wat analyseren, schaken, ontspannen en voorbereiden op de volgende tegenstander, Hardenberg. Op papier beter te doen als Moira Domtoren maar nog steeds sterker dan het team van Caïssa-Eenhoorn. Maar goed, je weet nooit hoe het in praktijk kan lopen uiteraard 🙂

Na ongeveer een uur spelen werden we bijvoorbeeld blij verrast toen Martijn kwam melden dat hij zijn partij had gewonnen. Wat ik als teamleider niet had verwacht, in ieder geval toen ik een kwartier daarvoor keek hoe hij ervoor stond.

Martijn kreeg  in de partij tegen Daan van der Noordaa een variant van het Spaans tegen zich waar hij in eerste instantie goed mee omging, maar door een verkeerde pionzet verloor hij alleen een paar pionnen. Daarna ging de knop om bij Martijn en speelde hij alles of niets, een achteraf mooi stukoffer opende de koningstelling van wit die daar helemaal verkeerd op reageerde en nog voor het mat ging opgaf. Een mooi punt voor Martijn en zijn eerste in de JCC en ook nog eens tegen een speler met ruim 200 ratingpunten meer.

Daarna ging het allemaal snel, en helaas niet in het voordeel van ons. Joey, die de Najdorf speelde tegen Jacob de Groot kwam er in eerste instantie prima voor te staan. Alleen hij wachtte helaas iets te lang met zijn aanval op de damevleugel (tegengestelde rokades) waardoor wit zijn kans kon pakken op de koningsvleugel, de stelling openbrak en uiteindelijk het eerste punt voor Hardenberg kon noteren: 1-1

Klaas Jan moest vlak daarna ook de handdoek in de ring gooien in zijn partij tegen Feline Waardenburg maar dat ging niet zonder slag of stoot. Met wit in een variant a la Klaas Jan in het Konings Indisch kwam hij in de problemen door niet te rokeren en kreeg daardoor een vervelende dubbele aanval tegen zich waardoor een toren verloren ging. Desalniettemin probeerde Klaas Jan het nog, maar tevergeefs, na het ruilen van de dames kon zijn tegenstandster de partij uitspelen: 1-2

Nu was alle hoop gevestigd op Niels die met wit een prima steady partij aan het spelen was. Met wit nam hij niet al te veel risico’s waar zijn tegenstander Lars van Schooten maar al te graag in meeging en afruilde naar een remise eindspel. Ondanks dat we alleen gelijk konden spelen als Niels won nam Niels het remisaanbod aan, ook gezien het ratingverschil. Met het team daardoor dus helaas nipt verloren (1½ - 2½ ) maar wel een prima partij van Niels.

Zo staan we na een lange dag na twee ronden in de onderste gelederen in het sterke deelnemersveld zonder punten, maar wel twee bordpunten en een gezellige en leerzame dag. Maar goed, ik ben er van overtuigd dat we op de volgende speeldag (zaterdag 5 oktober) wel punten gaan scoren.

Houdoe!

 

Alle uitslagen zijn te vinden op: http://www.schaakbond.nl/jeugd/jeugdclubcompetitie