Verslag lessen jeugdsportpas

Caïssa-Eenhoorn deed met ingang van dit seizoen voor het eerst mee aan de Jeugdsportpas van de gemeente Hoorn. Dit project is opgezet voor alle basisschoolleerlingen in Hoorn van groep 5 tot en met groep 8 om op een laagdrempelige manier kennis te kunnen maken met zoveel mogelijk sporten. Voor slechts 5 euro per persoon krijgen ze 6 schaaklessen aangeboden.

Er hadden zich 7 enthousiaste kinderen aangemeld die de afgelopen 6 weken op vrijdag les hebben gekregen op locatie Kersenboogerd. Seréyo (de eerste les met hulp van Joey) heeft de eerste twee lessen en de laatste les op zich genomen. Hij heeft de kinderen, die allen al de loop van de stukken kenden en een klein beetje konden schaken, de eerste twee lessen verder onderwezen in aanval en slaan en mat zetten, stap 1 onderwerpen. En natuurlijk veel partijtjes spelen.

Les 3 en 4 werd gegeven door Ronald Ritsema, die de kinderen o.a. rokade, herdersmat, en passant slaan heeft bijgebracht. In Les 5, gegeven door Ron Deen, werd dieper ingegaan op de waarde van de stukken, o.a. verschillende stellingen met loper en paard, waarbij soms het paard en soms de loper sterker is.

De laatste les heeft Seréyo alvast een moeilijker onderwerp behandeld, de penning, en afgesloten met een competitie, waarbij de kinderen voor het eerst met de klok gingen spelen. Grappig om te zien was dat ze het liefst 1 hand en hun vinger boven de klok wilden houden en met de andere hand hun zetten wilden doen. Ook deelde Seréyo ter gelegenheid van deze laatste les drinken uit en een bekertje gevuld met diverse soorten snoepjes.

De lesgevers waren allen blij verrast met het enthousiasme van deze groep kinderen. Doordat ze ook apart les kregen van de normale groep, weliswaar volgens de normale opbouw van ca half uur les en half uur partijtje, maar wel speciaal op hen gericht, waren ze zeer serieus en geconcentreerd en gemotiveerd. Het was een genot om hen les te mogen geven. Twee van hen hebben zich zelfs meteen aangemeld als lid, dus wij heten Mieke en Jelmer bij deze van harte welkom op onze club!

2 thoughts on “Verslag lessen jeugdsportpas

Reacties zijn gesloten.