Frederique Lacourt en Robin Duson NHSB meisjeskampioen 2013

Op de eerste zondag van december zijn in de Huesmolen Frederique Lacourt (ChessCool) in de ABC groep en Robin Duson (Caïssa-Eenhoorn) in de D groep (Robin op overtuigende wijze met 7 uit 7) meisjeskampioen van Noord-Holland geworden. Sterre Mestrom (ChessCool) was de enigste deelneemster in de C categorie en mag zich dus NHSB C-meisjes kampioen noemen. Sterre mag de NHSB vertegenwoordigen op het NK meisjes C terwijl naast Robin ook Rosa Leek (Waagtoren) de NHSB mag vertegenwoordigen op het NK meisjes D. Frederique kan zich via de halve finale plaatsen voor het NK A-meisjes.

Het altijd gezellige (ook vooral voor de meiden zelf)  meisjeskampioenschap van de NHSB werd ook dit jaar georganiseerd door Caïssa-Eenhoorn.  Dit keer 2 deelneemsters meer dan vorig jaar. De twee A speelsters en één C speelster speelde een dubbelrondige competitie (1x wit, 1x zwart tegen dezelfde tegenstander) om de titel. Frederique Lacourt, Sterre Mestrom en Lisa Mesman, alle drie van ChessCool lieten zich van hun beste kant zien met allemaal goede partijen. Het speeltempo (25 min. + 5 seconden bonus per zet) werd volledig gebruikt in bijna alle partijen. Frederique en Sterre schaken al een aantal jaren terwijl Lisa pas net is begonnen met schaken. Desalniettemin speelde ze sterk en had toch zeker in 2 partijen voordeel. Dat baatte helaas niet voor haar en uiteindelijk kwam de ervaring bovendrijven waardoor Frederique en Sterre beide tweemaal Lisa versloegen.

Om de titel als algeheel meisjeskampioen ging het dan ook tussen Frederique en Sterre. In de eerste partij werd er remise besloten terwijl beide dames in de tweede partij tot het gaatje gingen. Onder toeziend oog van Chris de Saegher die als wedstrijdleider alle partijen ook noteerde werd Sterre uiteindelijk mat gezet door Frederique die ook als ratingfavoriet was gestart. Frederique mag zich daarom Noord-Hollands meisjeskampioen tot 20 jaar noemen van 2013, of eigenlijk van het seizoen 2013-2014. Sterre is hiermee dus automatisch C kampioen en tweede in de A. Lisa mag zich nummer 3 van Noord-Holland noemen. Sterre is hiermee dan ook geplaatst voor het NK meisjes C wat traditioneel in de meivakantie wordt gespeeld. Frederique en Lisa kunnen zich later in het seizoen plaatsen voor het NK A via de landelijke halve finale. Gefeliciteerd en veel succes!

Terwijl Frederique en Sterre nog bezig waren zaten alle D meisjes en ouders geduldig te wachten tot de prijsuitreiking zou gaan beginnen. In een groep van 13 speelsters werden er 7 ronden Zwitsers gespeeld met 20 minuten bedenktijd p.p. + 5 seconden bonus per zet. Vorig jaar ging de titel naar Rosa Leek van de Waagtoren en werd Robin Duson van de thuisvereniging tweede. Destijds kende Robin een slechte start met 0 uit 2 maar won daarna alles, ook van Rosa. Rosa was toen niet meer in te halen en werd met 6 uit 7 kampioene terwijl Robin tweede werd. Ook dit kampioenschap ging het om de titel tussen beide meiden. Toen was Rosa ratingfavoriet en nu Robin. Robin was dan ook behoorlijk zenuwachtig voor het toernooi, immers ze wilde zich net als vorig jaar plaatsen voor het NK waar ze het in mei uitstekend deed met een gedeelde achtste plaats. Terwijl vorig jaar nog de eerste drie meisjes een plaatsingsbewijs voor het NK konden verdienen mag de NHSB dit seizoen (maar) twee meisjes afvaardigen. Naast Robin en Rosa waren er uiteraard nog een aantal kapers op de kust die het ze lastig konden maken (Stella Honkoop (ChessCool) die veel progressie maakt, Amelia Jonkman van de Wijker Toren, dochter van de grootmeester en de andere meiden van Caïssa-Eenhoorn.

Enfin, Robin en Rosa wonnen uiteindelijk beide de eerste twee ronden en mochten daardoor in de derde ronde al de topper tegen elkaar spelen. Net als vorig jaar kon Robin deze partij winnend afsluiten. Ze won een toren en rondde de partij daarna keurig af. Omdat andere concurrenten ook al punten hadden laten liggen stond Robin na drie ronde al los van de rest aan kop. Achtervolgend met twee punten door Rosa, Stella, Amelia, Veerle Sprietsma (Caïssa-Eenhoorn), Iris Sortsritip (ChessCool) en Chantal Spruijt van de Waagtoren.

Robin stond de koppositie vervolgens niet meer af en bleef de gehele dag eerste staan en won uiteindelijk al haar partijen! Ze kreeg het niet cadeau, ze moest er hard voor werken en was vaak lang bezig. Tegen Amelia in ronde 5 had ze het nog het zwaarst, Amelia had een sterke koningsaanval opgezet en probeerde door te drukken. Robin verdedigde zich uitstekend hiertegen en kwam met voordeel in het eindspel te recht. Door de tijdnood speelde ze echter wat te snel haar vrijpion op waardoor Amelia die had kunnen winnen waardoor ze een pion meer zou hebben in het pionneneindspel. Dat deed ze niet waarna Robin het netjes afmaakten.

Met 7 uit 7 is ze natuurlijk wel verdiend kampioen geworden in de D categorie. Chris sprak bij de prijsuitreiking over thuisvoordeel. Wel, misschien speelt het toch een rol. Je speelt toch in een vertrouwdere omgeving maar goed, op het schaakbord moet het gebeuren uiteindelijk en dat deed Robin dan ook.

Rosa won dit jaar ook al haar partijen behalve die van Robin waardoor ze net als vorig jaar 6 uit 7 haalde. Voor haar helaas deze keer niet genoeg voor de titel. Wel uiteraard de verdiende nummer twee waardoor ze samen met Robin naar het NK D meisjes 2014 in Rijswijk mag. Gefeliciteerd en veel succes op het NK!

Om de plaatsen 3 tot en met 7 was het veel spannender. Die plekken geven weliswaar geen recht op een NK-plaatsingsbewijs maar wel om de eer en een prijs. Uiteindelijk bleek Veerle  ‘the best of the rest’ en eindigde op een mooie derde plaats met 4,5 punt. Veerle is nog E speelster en mag de komende twee jaren ook nog meedoen in de D categorie terwijl Robin en Rosa volgend jaar in de C categorie spelen. Wellicht een mooie kans volgend jaar voor Veerle om een treetje hoger te komen.

Op de plaatsen 4  en 5 eindigde twee echte talentjes. Stella (4e) en Amelia (5e) mogen beide nog zeker 4 jaar meedoen in deze categorie en dan nu al zo hoog eindigen, chapeau! Stella komt uit een echte schaakfamilie want broers Mark en Gillian kunnen er ook van. Waar Amelia het schaken van heeft is natuurlijk wel duidelijk. Van pappa! Ik ben er zeker van overtuigd dat beide het ver gaan schoppen in de toekomst.

Ook de nummers 6 en 7 kregen een prijs. Deze bekers waren voor Chantal en Mai die beide een degelijk toernooi hebben gespeeld. Beide scoorden 4 punten.

De andere meiden op de plaatsen 8 t/m 13 (Victoria Verhagen en Iris van ChessCool, Anne Corine Visser, Anouk Buijs en Susan de Klimpe van C-E en Mirthe Hartzmann van de Wijker Toren)  hadden ondanks dat ze geen prijs wonnen uiteraard wel een leuke dag. Lekker schaken onder het genot van allemaal snoepgoed van onze Goedheiligman. Verder kregen alle meiden een vaantje en het naambordje als aandenken.

Het is en blijft toch een speciaal kampioenschap wat een bepaalde ambiance met zich meebrengt. Even alleen de meiden die mogen schaken. Schaken is toch zeker meer een mannensport dan een vrouwensport, daar is iedereen wel over eens en dan is het voor de meiden ook wel is leuk om niet alleen maar tegen jongens te hoeven schaken. Enfin, om maar tot een einde te komen: we zijn weer een paar nieuwe Noord-Hollandse kampioene rijker!

Chris en Gilles worden uiteraard bedankt voor de wedstrijdleiding en organisatie en de Huesmolen voor de locatie.

Tot volgend jaar (hopelijk weer wat meer meiden!)

Klik hier voor alle gedetailleerde uitslagen

Zie ook onze Facebook pagina (klik hier)

1 thought on “Frederique Lacourt en Robin Duson NHSB meisjeskampioen 2013

Reacties zijn gesloten.