Verslag 1e helft seizoen jeugd Kersenboogerd en Huesmolen

De eerste helft van het seizoen zit er weer op. De jeugd draait uitstekend. Met bijna 60 jeugdleden in totaal groeien we behoorlijk. Allemaal mooi dus! De sterkste jeugd uit de Huesmolen schaakt nu in de Kersenboogerd en vormen een sterke groep. In de Huesmolen schaken alleen nog de beginners. Klik verder voor het verslag van de eerste helft van het seizoen wat is geschreven door Robbert en Gilles.

Lessen & stappencompetities in de Kersenboogerd

Op vrijdag 6 september begon het nieuwe jeugdschaakseizoen. Op deze avond konden alle schakers er weer even inkomen en bijpraten tijdens een snelschaakcompetitie in groepen. Doordat alle sterkste jeugd die speelde in de Huesmolen overgekomen is naar de Kersenboogerd was het weer vanouds druk in de Kersenboogerd! De week erop begonnen alle lessen en competities weer. Het eerste halfuur kreeg stap 1 les van Ton van Dijk, stap 4 van Robbert van Dijkhuizen en stap 5 van Gerard Groot. Dat allemaal terwijl stap 2 en 3 competitie draaiden onder leiding van Liesbeth Dijkstra. Het tweede halfuur kreeg stap 3 les van Rob Bouwman en stap 2 van Gerard terwijl de stappen 1, 4en 5 competitie draaiden (25 minuten p.p.p.p. en noteren). In de lessen werd er uiteraard gewerkt uit de stappenmethode terwijl de schakers in de competitie streden om de beste van de stap te worden. In de loop van de weken kwamen er ook nog een aantal nieuwe gezichten langs. Door het project van de jeugdsportpas wat zes weken lang naast de normale lessen was in de Kersenboogerd  zijn er nog drie eerste stappers bijgekomen. Hartstikke mooi!

Dan de uitslagen van de competities. Aan de competitie van stap 1 namen 11 kindern deel, er werd lekker geschaakt en uiteindelijk werd Aranka Verweij overtuigend eerste, ze kon al aardig schaken en ze heeft het niet van een vreemde. Ze verloor slechts eenmaal en speelde een keer remise. Voor de tweede en derde plaats was het wat spannender. Corné Leegwater behaalde uiteindelijk zilver met ruim een punt voorsprong op de nummers drie en vier. Om de bronzen medaille streden Jelmer v/d Voort en Remco Buijs. Jelmer won de onderlinge partij uiteindelijk en is daarom de nummer drie geworden!

De competitie van stap 2 en 3 was een stuk groter. 20 schakers speelden hierin mee. Het leek er even op dat Jur van Leijen (stap 3) al zijn partijen ging winnen. Niks was minder waar ; hij verloor er uiteindelijk slechts één. Desalniettemin is hij hierdoor dik eerste geworden van de competitie en dus stap 3! De partij die Jur verloor was tegen David Verweij (stap 2) , de broer van Aranka. Als tweede stapper deed David het uitstekend en bleef naast zijn mede tweede stappers ook de rest van stap 3 voor en werd tweede in de competitie. Voor de nummers 2 en 3 in beide stappen was het net als bij stap 1 een stuk spannender Martijn Visser (stap 3) en Simon van Rossum (Stap 2) behaalden beide 9 punten en werden tweede van hun stap 2. Veerle Sprietsma werd met een puntje minder de nummer 3 van stap 3. Max Bosma werd derde in stap 2.

In de hoofdgroep was er een duidelijke onderscheid tussen stap 4 en 5. Robin Duson (stap 4) was de enigste die punten kon halen tegen spelers uit stap 5 die boven haar zijn geëindigd en is daardoor, ondanks dat ze van Teun van Rossum (stap 4) verloor in de laatste ronde de beste van stap 4 geworden. Teun stond voor de laatste ronde nog buiten de prijzen maar werkte zich door de overwinning op Robin op naar een tweede plaats. Bouke Dijkstra werd uiteindelijk derde.

De schakers uit stap 5 waren erg aan elkaar gewaagd. Het verschil tussen de nummer 1 en 2 zat hem in het feit dat Niels Appelman één partij meer kon spelen dan Rowan Louter die overgekomen is van Aartswoud en een mooie versterking is voor onze club. Onderling won Rowan van Niels maar omdat Rowan ook een keer verloor is het goud voor Niels en het zilver voor Rowan. Om de derde plaats was het gevecht tussen Gerard Dudink en Nick Manshanden, beide ook goed meedraaiend in de seniorencompetitie op dinsdagavond. Nick verloor één keer meer dan Gerard waardoor Gerard het brons mag opeisen.

Alle eindstanden en detail uitslagen zijn te vinden onder jeugd en dan stand Kersenboogerd.

Masterclasses in de Kersenboogerd

Net als vorig seizoen zijn we ook dit seizoen weer verder gegaan met de masterclasses. Jort  Faber verzorgt deze masterclasses. De masterclasses zijn bedoelt voor de hogere stappen (stap 4-6). Tot nu toe heeft Jort twee masterclasses gegeven. Winnen met een (lichte) materiele voorsprong en een les over kandidaat zetten.  Leuk en leerzaam, na de vakantie zullen er weer een paar masterclasses zijn.

Verslag van de avonden in de Huesmolen

De eerste speelavond was op vrijdag 6 september. We startten het seizoen met zeven schakers en schaaksters, inmiddels hebben we al 12 leden. In onze locatie wordt nu alleen Stap één en twee gegeven. De schakers die deze diploma’s al hadden gingen naar De Kersenboogerd. Heel veel succes allemaal! Wij vinden het fijn dat meester Co Buysman nu ook les geeft in onze groep. Hij verzorgt de lessen voor Stap twee.

Het Goed Heiligman toernooi op 29 november was weer heel leuk. Meester Co verzorgde een grandioos simultaan en er was lekker snoepwerk. Het eerste deel van onze competitie sluiten we hierbij af. In het nieuwe jaar gaan we het tweede deel spelen maar dan worden Stap 1 en 2 één groep.

Hieronder de eindstanden;

De beste drie schakers per Stap krijgen een medaille.

Stap 1                                                            Stap 2

1. Kilian Rijks              9 punten                     1. Sem Kox                             9 punten

2. Dez Mirrer             7                                 2. Thomas de Kimpe              8

3. Alex Plug                6                                 3. Susan de Kimpe                  7

4. Jaslynn Rechards  5                                 4, Keyontre Rechards             6

5. Max Ligthart            3

6. Jeremy Zuurbier     2½

7. Luuk van Heerwaarden   2½

Grote Clubactie

Ook dit jaar hebben we meegedaan aan de Grote Clubactie. We willen iedereen bedanken die heeft geholpen met het verkopen van loten. Er zijn bijna 180 loten verkocht. Alle verkopers en kopers hartelijk bedankt! Hierdoor hebben we een mooi bedrag van 500 euro opgehaald voor de club.

Toernooien (kampioenschappen)

C team in landelijke Meesterklasse C

Het C team van Caïssa-Eenhoorn had zich vorig seizoen op de Noord-Hollandse jeugdclubcompetitie geplaatst voor het landelijke kampioenschap. Dit werd over 4 zaterdagen tussen september en december gespeeld in Rosmalen. Per dag werden er twee ronden gespeeld van 1.30 uur per persoon. Als team behoorden we  bij de mindere in de competitie. Het belangrijkste van de dagen was dus lekker spelen, ervaring opdoen met lange bedenktijd en gewoon een leuke dag uiteraard. Op de eerste twee dagen speelden Joey Bekkink, Niels Appelman, Martijn de Wit en Klaas Jan Koedijk. De eerste drie ronden werden (nipt) verloren en behaalden het team een gelijkspel in de vierde ronde. Op de derde dag speelde Marijn Smith  in plaats van Joey en werd na een vrije ronde verloren in ronde 6. Ook de laatste speeldag bracht weinig succes voor het team. Robin Duson speelde deze keer mee i.p.v. Joey. Al met al 4 leuke zaterdagen waarin we ons echt konden meten met de nationale schaaktop. Uiteindelijk behaalden we 3 matchpunten met 11 bordpunten. Goed voor plek 20. Het belangrijkste is echter dat de spelers weer een nuttige ervaring rijker zijn!

NHSB meisjeskampioenschap

Op 1 december organiseerde Caïssa-Eenhoorn namens de NHSB het meisjeskampioenschap wat als plaatsingstoernooi dient voor het Nederlands kampioenschap van 2014. Namens C-E deden er een aantal meisjes mee in de D groep tot 12 jaar. Robin Duson deed het hier uitstekend en maakte haar favorietenrol met verve waar (7 uit 7) en werd kampioen van Noord-Holland! Net als vorig jaar mag ze hierdoor meedoen aan het Nederlands kampioenschap tot 12 jaar in Rijswijk. Daarnaast eindigde Veerle Sprietsma namens C-E op een knappe derde plaats en dat terwijl ze nog een E speelster is! Ook haar zus Mai eindigde in de bekers op plek 7. Verder deden namens C-E Anne Corine Visser,  Anouk Buijs en Susan de Klimpe mee die uiteraard een leerzame en gezellige dag hebben gehad.

NHSB Grand Prix toernooien

GP1: Bischoff toernooi Hoorn

Veel schakers van onze vereniging deden mee aan ‘de thuiswedstrijd’. In de prijzen zijn gevallen: Niels Appelman en Rowan Louter (1e en 2e in groep 2), Wim Jan Visser en Robin Duson (2e en 3e in groep 3), Teun van Rossum (winnaar groep 4), Sorin Zijp (3in groep 7), Mai Sprietsma (3e in groep 8), Thomas v/d Knaap (3e in groep 10), Thijs Dekker (3e in groep 11), Lucas Dekker (winnaar in groep 12) en Sem Cox en Colin Laan (1e en 3e in groep 13). Prima prestatie dus!

GP2: Zaanstad

Aan het Grand Prix in Zaanstad deden weer een aantal schakers van onze vereniging mee. De volgende behaalden een prijs: Niels Appelman werd opnieuw de beste in groep 2, Klaas Jan Koedijk werd netjes derde in groep 3, Simon van Rossum behaalden een derde plaats in groep 8 en Stella Duson een gedeelde derde plaats in groep 11.

GP3: Beverwijk

In Beverwijk deden er ook weer een aantal schakers van onze club mee. Teun van Rossum behaalde in Hoorn de eerste plek in zijn groep, in Zaanstad ging het wat minder en in Beverwijk werd hij weer overtuigend eerste in groep 3. Top! Daarnaast behaalde Robin Duson in groep 2 en Niels Appelman in de hoofdgroep prima resultaten met mooie ratingwinst. Ga zo door!

De vakantie en daarna

In de vakantie is er op donderdag 2 januari het West-Fries jeugdkampioenschap schaken. Een erg leuk en gezellig toernooi waarin gespeeld wordt in leeftijdscategorieën. Dit wordt gehouden in Zwaag in het clubgebouw van Honky Tonk aan de Bangaerde. Op zondag 5 januari is er het 4e NHSB Grand Prix toernooi. Dat is in Sint Pancras.

Na de vakantie is er weer les en competitie vanaf vrijdag 10 januari. Dan beginnen de clubkampioenschappen.  In de Kersenboogerd hebben stap 1 en 2 hebben het eerste halfuur competitie en het tweede halfuur stap 3 t/m 6. Dat betekent dat de derde stappers mee gaan spelen in de hoofdgroep dus noteren en met de klok (25 minuten p.p.p.p.) spelen!  Voor de ouders: het kan dus wat later worden dan 8 uur!

In de Huesmolen gaan stap 1 en 2 samen in één competitie spelen om de prijzen!

Namens de jeugdcommissie van Caïssa-Eenhoorn wensen we jullie allemaal prettige kerstdagen en een goede jaarwisseling toe en graag tot volgend jaar!

Co Buysman, Gerard Groot, Gilles Provoost, Jort Faber, Liesbeth Dijkstra, Rob Bouwman, Robbert van Dijkhuizen en Ton van Dijk