Dressuurpaarden van torenhoog niveau

Er worden deze avond geen pionnen doorgeslikt, wel oliebollen. Torenhoog houdt op de voorlaatste maandag van het jaar zijn traditionele snelschaaktoernooi. Op de borden lonken de pionnen om te worden gepakt, op de bar staan borden met oliebollen. Die zijn een stuk lekkerder.

Ed Hornick, voorzitter van de Hoogkarspelse schaakvereniging, waarschuwt in zijn openingswoord alle 26 deelnemers. Als een mobieltje afgaat, kost dat een rood streepje. Bij drie rode streepjes moet de ‘dader’ een pion doorslikken. Halverwege de avond in de weer gezellig drukke ijsclubkantine De Deurlouper klinkt er een belmelodie. Het blijft bij die ene keer.

Schaken met een speelduur van tien minuten – per persoon – blijft een aparte bezigheid. Ed zal het bij de prijsuitreiking ook zeggen: ,,Er zijn onverwachte dingen gebeurd, maar dat hoort er allemaal bij.’’

Het begint al in de eerste van de zeven ronden. Robbert van Dijkhuizen, die een uitstekend toernooi zal draaien, houdt tegen de sterkere Rik Slaman een koning alleen over. Zijn opponent, tevens wedstrijdleider deze avond, heeft er nog een dame bij. De vlag van Torenhoogs clubkampioen valt echter en dat betekent remise. Minder geluk is er voor jeugdspeler Renzo Snel die tegen Bas Doodeman een dame meer heeft. Maar er staan nog wat pionnen op het bord. En als Renzo’s vlaggetje naar beneden wappert, betekent dat voor hem partijverlies.

Zelf kijk ik in mijn partij tegen Piet Sinnige tegen heel andere ‘onverwachte dingen’ aan. Met zwart zet ik een paard van Piet onder druk, waarop het stuk van c3 naar f3 wordt verplaatst. Niet veel later beweegt het zich twee velden over een zwarte diagonaal. Het is duidelijk: Piet beschikt deze avonden niet over springpaarden, maar over dressuurpaarden die op de Olympische Spelen torenhoog zouden scoren.

Het is allemaal goed voor de sfeer. Stof om te praten tijdens de korte pauzes tussen de ronden. Rik Slaman, die alles weer prima voor elkaar heeft, noemt na elke ronde de tussenstand en leest vanachter de laptop het programma voor. Na vijf ronden zegt hij: ,,We hebben een verrassende koploper, maar ik noem zijn naam niet.’’ Waarop uit de zaal klinkt: ,,Hij zal er zelf wel tevreden over zijn.’’

We hebben het over Andrew Weltevreden, de verrassende koploper. Andrew, vaste deelnemer in Hoogkarspel, staat na drie ronden op honderd procent en deelt de eerste plaats met Tom Balla, de torenhoge favoriet voor de eindzege. Ondanks een ratingverschil van bijna vierhonderd punten eindigt de topper onbeslist. Een kwartiertje later blijft Tom ook op remise steken tegen Co Buysman, terwijl Andrew outsider George Tadrous de baas blijft.

Toch krijgt het snelschaaktoernooi een logische ontknoping. Tom is naar eigen zeggen niet helemaal in vorm en speelt zijn beste partijen in de eerste en laatste ronde en pakt de eindzege. Maar er is volgens mij in De Deurlouper nog nooit een winnaar met zeven uit zeven geweest, net zoals Ajax ook nooit met een score van honderd procent kampioen zal worden. Topschakers moeten altijd uitkijken voor lagere ratinghouders en een toernooi winnen blijft altijd een goede prestatie.

De ontknoping. Andrew Weltevreden verliest in de zesde ronde van Sjoerd Kelder die deze avond wat later is gearriveerd en met een nul en een lange achtervolgingsrace begint. Na vijf winstpartijen nestelt hij zich met Tom Balla aan kop, op een half punt gevolgd door Andrew en het Caïssa-Eenhoorn-duo Co Buysman/Robbert van Dijkhuizen.

Kelder-Balla wordt zo een echte finale. De zwartspeler grijpt zijn kans om zijn tweede plaats van een jaar eerder, achter Peter Holscher, te verbeteren. Als de witte vlag valt, heeft Tom nog anderhalve minuut over en hoeft hij zijn al winnende slotaanval (vrijpion op h6, gesteund door torens erachter en ernaast) niet af te ronden.

Knap tweede wordt Robbert van Dijkhuizen, officieel nog jeugdspeler. Ook hij verslaat Andrew Weltevreden, de verrassende koploper na vijf ronden. Met wit verdubbelt Robbert de torens op de open c-lijn, bouwt een kasteel op c7 om de zwarte dame van de zevende rij te verjagen en geeft met zijn vorstin mat op h7.

Het is half twaalf, als een tafel met 26 prijzen centraal staat voor de 26 deelnemers. Niemand zal met lege handen naar huis gaan.

P.S. 1: Op ‘svtorenhoog.nl’ staan het rondendossier en de volledige eindstand.

P.S. 2: Het is al jaren een traditie dat Torenhoog én Degoschalm rond kerst een snelschaaktoernooi houden. Komende maandag (30 december) staat het vervolg van het tweeluik op het programma. In Westwoud, dorpshuis De Schalm, vanaf 20.00 uur.

2 thoughts on “Dressuurpaarden van torenhoog niveau

  1. Leuk stukje Co. Jij hebt ook een prima toernooi gespeeld, toch mooi 1,5 punt gepakt tegen de nummers 1 en 2!

  2. Ed Hornick kwam gister enthousiast naar me toe met de vraag of ik het stukje al had gelezen op de Caissa-Eenhoorn. Ik ben blij dat hij dat gedaan hebt want het is inderdaad erg leuk om te lezen 🙂

    Bedankt dat jullie er waren! Namens Torenhoog wens ik jullie allemaal een fijne jaarwisseling

Reacties zijn gesloten.