Verlies na ‘strafschoppen’ tegen landskampioen

Langzamerhand begint het een gewoonte te worden: een topclub die langskomt in Hoorn. En Passant, de landskampioen uit Bunschoten-Spakenburg, nam het dinsdagavond op tegen ons sterkste bekerviertal. Het resultaat was geen verrassing, maar voor Caïssa-Eenhoorn mag de uitslag (2-2, verlies na ‘strafschoppen’) als zeer eervol in de boeken.

Voor de tweede keer maakte de beste ploeg van ons land de reis naar Hoorn. Op 3 april 2009 kwam HSG op bezoek. De Hilversummers wonnen alle partijen en presteerden toen beter dan in het voorjaar van 2006. Henk-Jan Visser, Daan Zult en Mark van Ojik zaten destijds tegenover de grootmeesters Henri Nijboer, Daniël Stellwagen en Dennis de Vreugt en Martijn Monteban had Henk Vedder als opponent. HSG bekerde verder dankzij een 1-3 overwinning; met remises aan het derde en vierde bord.

Daan Zult en Henk-Jan Visser gingen dinsdagavond op herhaling, want zij maakten weer deel uit van het bekerkwartet dat door Ron Deen en Gilbert Vrancken werd gecompleteerd. Bij En Passant hebben ze een flink aantal grootmeesters en meesters op de ledenlijst staan, maar de bekendste naam was ditmaal Manuel Bosboom. De broers Henk en Richard Vedder en Dick de Graaf reden mee naar cultureel centrum De Huesmolen. Voor Richard Vedder was het een weerzien met onze club sinds 1985. Caïssa’s jeugdploeg met onder anderen Dimitri Reinderman – nu lid van En Passant – in de gelederen speelde eind dat jaar op het NK tegen leeftijdgenoten uit Bunschoten-Spakenburg. Caïssa won met 4-1 en Richard Vedder deelde het punt met Michael Wendarmin.

Ditmaal had hij meer succes. Ron Deen, met een kleine tweehonderd ratingpunten minder op zak, ging ten onder. En Passant mag dan wel zijn grootmeesters buiten de opstelling hebben gelaten, de gemiddelde rating ligt ruim honderd punten hoger dan die van Caïssa-Eenhoorn.

De sensatie was de winstpartij van kopman Daan Zult tegen Manuel Bosboom. Henk-Jan Visser (tegen Henk Vedder) en Gilbert Vrancken (tegen Dick de Graaf) hielden hun tegenstanders in bedwang en de 2-2 eindstand bleek bepaald niet geflatteerd.

Bij een gelijkspel zijn er twee mogelijkheden: loten of om de beslissing vluggeren. Er werden vijfminutenpartijen gespeeld en daarin kwam Caïssa-Eenhoorn te kort. Daan Zult moest nu snelschaakspecialist Manuel Bosboom, die in deze discipline Garry Kasparov eens heeft verslagen, feliciteren. Ron Deen en Gilbert Vrancken capituleerden al iets eerder. De eer werd gered door Henk-Jan Visser. Haperingen met de eerste klok brachten hem niet van zijn à propos. Een tweede klok fuctioneerde ook niet goed en pas de derde voldeed. Het oponthoud van zo’n tien minuten deerde hem niet. In een goede stelling tegen Henk Vedder deed de tijd zijn werk.

Rond middernacht is een genoeglijk schaakavondje afgelopen. Omdat het vierde team een bondswedstrijd had tegen Castricum 2 (en met 5-3 won), werd de tussenwand dichtgeschoven en hadden alle clubpartijen plaats in de Palet-zaal. Het was daar wat krap – en knus – en menig clubgenoot kwam langs in de Focus-zaal om de stand van zaken in beide duels te bekijken. Om de vier bekertafels stonden bij de vluggerpartijen veel toeschouwers. Aardig was ook dat de Aartswoud-toppers Wilko van der Gracht en Marc Helder langskwamen.

Het Dagblad voor West-Friesland besteedde in de zaterdag- en woensdagkrant veel aandacht aan de wedstrijd tegen landskampioen En Passant. Misschien kan dat over enkele maanden worden herhaald, als de eindfase van de competitie in zicht komt.


2 thoughts on “Verlies na ‘strafschoppen’ tegen landskampioen

Reacties zijn gesloten.