Hoorenaissance (5)

Er ligt weer een uitdaging te wachten. Op de ratinglijst van 1 augustus kom ik mezelf tegen op pagina 4 van Caïssa-Eenhoorn en niet eens bovenaan.
Als je de website van de schaakbond intikt (schaakbond.nl), kom je via ‘ratingviewer’ en ‘NHSB’ bij het overzicht van alle clubs van de Noordhollandse Schaakbond terecht. Een kleine twee jaar geleden stonden Caïssa en De Eenhoorn daar apart op, maar deze keer is Caïssa-Eenhoorn een van de 54 verenigingen. In de herfst van 2010 glom ik van trots. Voor het eerst als Caïssa-lid op de tweede pagina; mijn rating bedroeg 1691. Dat waren nog eens tijden.
De tweede pagina is nu ver weg. Na die persoonlijke topscore ging het bergafwaarts, maar 2012 is geen slecht schaakjaar en de weg omhoog is voortgezet met een redelijke 1671 nu. De partijen in de clubcompetitie van Caïssa-Eenhoorn tellen mee voor de KNSB-rating en mijn doel al een paar seizoenen is het passeren van de 1700-grens. De eerste ronde begint op ‘nine-eleven’, maar daar heb ik geen goede herinneringen aan.
In 2001 zouden Margreet (mijn vrouw) en ik in die week op vakantie gaan. Per vliegtuig, via onder anderen Londen en Los Angeles. Ik had me bij de competitieleider van Caïssa afgemeld voor de ronde van dinsdag 11 september. De koffers stonden gepakt, toen de terroristenramp zich voordeed. Een mevrouw van het reisbureau belde met de mededeling dat het Amerikaanse luchtruim voorlopig gesloten was. De koffers werden uitgepakt, ik meldde me meteen weer aan voor een dinsdagavondje schaken. Arnold van der Wolff was de tegenstander; er zijn makkelijker opponenten te bedenken. Een nul dus. Geen vakantie, geen partijpunt.
De volgende ratinglijst wordt op 1 november bekend. Meestal tellen de clubpartijen van de maand ervoor nog niet mee en daardoor heb ik waarschijnlijk vier dinsdagavonden de mogelijkheid om die ratinggrens van 1700 te bereiken. En al even waarschijnlijk is dat ik minimaal 3½ punt moet halen. Dat hangt van de tegenstand af. Daarom een verzoek aan Mark, Daan, Henk-Jan, Arne, Gilbert, Martijn, Peter, Farhad, Jeroen, Ron en al die andere toppers van onze vereniging. Willen jullie pas in oktober beginnen met de clubcompetitie?