Robin Duson derde (gedeeld 2e) van Nederland!

NK-D-2014Robin Duson heeft de afgelopen dagen een super prestatie geleverd door met 6,5 punt uit 9 partijen gedeeld 2e (op wp 3e) te worden op het Nederlands kampioenschap tot 12 jaar voor meisjes in Rijswijk.

Robin had zich via het Noord-Hollands kampioenschap geplaatst (door ongeslagen kampioen te worden) voor het NK wat tijdens het hemelvaartsweekend (29-31 mei) gespeeld werd in het jeugd- en jongerencentrum Don Bosco in Rijswijk, een prachtige locatie; helemaal als het mooi weer is. Voor het NK D meisjes hadden zich 28 meisjes geplaatst. Bij de jeugd deden er 52 spelers mee waaronder ook nog 2 meisjes. Elke dag werden er 3 partijen gespeeld met 1 uur bedenktijd + 5 seconden toevoeging per zet.

Op dag 1 startte Robin (876) In de eerste ronde  met zwart tegen Ilja Goede (592). Al snel kreeg 10342839_243393039117615_4902036136159168156_nRobin het initiatief en kon na een fout van wit een stuk winnen, echter, wit gaf zelfs de dame cadeau waarna het voor Robin eigenlijk alleen maar een kwestie van uitspelen was.

In ronde 2 kreeg Robin een welbekende tegenover haar; namelijk Rosa Leek (574), spelend voor de Waagtoren. Rosa werd tweede van Noord-Holland en had in de eerste ronde verrassend gewonnen. Robin had het met wit ook een stuk lastiger dan in ronde 1. Ze nam wat risico door lang te rokeren maar dat pakte uiteindelijk prima uit en kon na een foutje een pion en later nog een pion winnen; er werd afgeruild en speelde het eindspel vervolgens keurig uit. 2 uit 2.

In de laatste ronde van donderdag mocht Robin het opnemenP Mont - R Dus tegen de als derde geplaatste (en de uiteindelijke kampioene) Pascalle Monteny (1020) op een livebord. In een scherpe variant van het Schots kwam Robin met zwart goed weg.  Na 13... b5? kon wit 14. Da6! spelen met eigenlijk directe winst voor wit. Maar goed, wit speelde Dd4 waardoor Robin kon rokeren en uiteindelijk ook nog beter spel kreeg. Echter, nadat het witte paard en de zwarte loper van zwart werden afgeruild ontstond er een remise eindspel. De dames speelde nog even verder maar tekende uiteindelijk voor de remise.

2,5 uit 3 dus na dag 1. Een mooi begin wat ook een gedeelde eerste plaats betekende voor Robin

Dag 2 van het NK bleek uiteindelijk niet de dag van Robin te worden. In ronde 4 kreeg Robin Ilse Geene (1207) tegenover haar, die als eerste geplaatst stond. Met wit kwam Robin prima uit de opening en kon zelfs een pion winnen. Dat verzuimde ze, maar eigenlijk was er nog steeds weinig aan de hand. Echter, toen ze in het eindspel haar koning verkeerd plaatste kostte haar dat twee pionnen. Lastig te keepen dus voor Robin maar door de ongelijke lopers had ze nog wel remisekansen. Helaas greep ze die kans niet en moest ze zich verloren geven na een lange partij. Helemaal geen schande natuurlijk maar wel balen.

Ronde 5; opnieuw een sterke tegenstandster voor Robin, namelijk Eva van Harten (920). Van de verloren partij tegen Ilse was nog weinig te merken in het begin maar niet veel later zag ze een pionvork over het hoofd waardoor ze een stuk verloor. Daarna na wat afruilen gaf ze ook nog pardoes haar toren weg. Helaas dus een 0.

In de laatste ronde op donderdag bleken de twee verloren partijen hiervoor nog door te werken op het spel; won weliswaar een pion maar gaf niet veel later een stuk weg wat eigenlijk niet nodig was. Echter, haar tegenstandster Julie Anne Hermanns (609) dacht vervolgens een mooie koningsaanval te hebben maar dat liep finaal mis en gaf ook nog eens haar dame weg. Robin speelde het daarna zonder moeite uit. Toch nog de voor haar teleurstellende dag met mooi resultaat afgesloten. 3,5 uit 6 na dag 2 en een 11e plaats; op zich natuurlijk niet verkeerd voor de als 6e geplaatste Robin. Daarnaast had ze ook al nummers 1,3 en 4 geplaatste speelsters gehad. Het kon dus eigenlijk alleen maar beter.

Op de laatste dag had Robin naast haar tante en oom ook gezelschap van haar moeder en haar trainer Robbert. In ronde 7 speelde ze met zwart tegen Circe Janse (614). In een Schotse partij kwam wit goed te staan maar Robin trok steeds meer het initiatief naar haar toe. Ruilde af en kwam in een eindspel terecht waar ze een pion kon winnen door mooi samenspel van haar toren en loper. Daarna prima het pionneneindspel uitgespeeld 'uit het boekje' wat goed bleek te zijn voor de schoonheidsprijs (een van de drie S-prijzen) als mooie waardering van deze partij van hoog niveau. Ook kreeg deze partij een leuke vermelding in het toernooiboek. Mooi puntje dus!

'Wat betreft de schoonheidsprijzen was de jury zeer onder de indruk van de effectieve eindspeltechniek die bij de meisjes tentoongespreid werd in ronde 7. Zwart creëerde vaardig een zwakte op e5 en ruilde daarna professioneel haar loper af waarbij ze tegelijkertijd ook nog haar pionstructuur verbeterde. Ze maakte goed gebruik van de passieve verdediging van de witspeelster en veroverde een pion waarna het resterende toreneindspel voor haar een koud kunstje bleek te zijn. De schoonheidsprijs bij de meisjes wordt toegekend aan Robin Duson' (toernooiboek NK D tot 12 (klik hier)).

De dag was dus goed begonnen. Vol goede moed en met veel moraal ging ze ronde 8 in tegen Anna Martinez (877). Siciliaans kreeg Robin met wit tegen zich. Ze kwam zonder problemen uit de opening al had haar tegenstandster wel gebruik kunnen maken van de d-lijn. Dat deed ze niet en toen Robin even later een pion en daarna nog 1 kon winnen was het resterende eindspel gewonnen. Eenmaal aanbeland in het eindspel geloofde haar tegenstandster het wel en gaf niet veel later op: 5,5 uit 8.

Terwijl Pascalle Monteny met 7,5 uit 8 uit Spijkenisse vervolgens al zeker was van de titel; Robin had er toen als enigste remise tegen gespeeld speelde Robin haar 'finale', ronde 9 tegen Alisha Warnaar (1076) waarmee ze alle hoger geplaatste speelsters had gehad. Marlinde Waardenburg (827) waar Robin niet tegen had gespeeld had ondertussen 6 punten behaald en stond 2e voor Robin, Alisha en Ilse Geene met 5,5 punt. Het zou er dus om gaan spannen.

Robin kreeg tegen Alisha met zwart opnieuw Schots tegen zich en won vrij snel twee pionnen doordat haar tegenstandster ze zomaar cadeau gaf. Daarna door prima samenwerkende stukken rustig haar voorsprong uitgebouwd en koeltjes de partij uitgespeeld. Super gedaan! 3 uit 3 op dag 3 en dus uiteindelijk een totaalscore van 6,5 uit 9.

Het was nu nog even wachten op de andere resultaten, Ilse Geene verloor van het jonge talent Machteld van Foreest (pas 7! en familie van...) maar Marlinde behaalde een knappe remise tegen kampioene Pascalle. Dat betekende dus dat Robin samen met Marlinde gedeeld tweede werd. Ze hebben niet tegen elkaar gespeeld maar Marlinde had 2 weerstandspunten meer waardoor Marlinde tweede werd en Robin derde.

Bij de jeugd ondertussen was het Casper Schoppen (2025) die overtuigend de titel greep met 8,5 uit 9. Vanuit Noord-Holland behaalde Derk Kouwenhoven, Wolf Mestrom en Gillian Honkoop ook prima resultaten bij de jeugd en eindigde boven in het linkerrijtje. Bij de meisjes deden Rosa Leek en Stella Honkoop het ook prima namens de NHSB naast de derde plaats van Robin.

10366265_300420010119749_3607743761671653_n

Uiteraard een geweldig resultaat voor de 11-jarige Robin, Bij de prijsuitreiking werd ze nog verrast doordat ze dus naast een mooie beker de schoonheidsprijs toegekend kreeg wat natuurlijk heel leuk was. De drie S-prijzen (schoonschrijf, schoonheid en spekatel) maken het NK D in Rijswijk iets waardoor het een speciaal NK is. Daarnaast ook een voortreffelijke organisatie (al jaren in Rijswijk) moet ik zeggen! Achteraf kregen alle spelers en speelsters ook nog een mooi toernooiboek en een standaard met het mooiste partijfragment van een partij eerder gespeeld in het toernooi.

Een super toernooi met ook een score t.o.v. haar rating van +1,56. We zullen nog veel gaan horen van Robin, daar ben ik van overtuigd. Robin, geniet maar lekker van je dik verdiende derde plaats!

Klik hier om naar de toernooiwebsite te gaan met o.a. de eindstanden, foto's (verslagen) het toernooiboek, alle partijen en veel meer.

En dan hier de partij waarmee Robin de schoonheidsprijs in de wacht sleepte:

 

 

 

6 thoughts on “Robin Duson derde (gedeeld 2e) van Nederland!

  1. In huize Buysman wordt vrijdagmorgen altijd gestofzuigd en nog meer schoongemaakt. Het loopt nu wat anders. Deze morgen niet uitgeslapen, maar vanaf tien uur de live partij van Robin gevolgd. Helaas, ze heeft zojuist verloren van mede-koploopster Ilse Geene. Maar: er zijn nog vijf ronden te gaan. Kop op, Robin!

  2. Een grootse prestatie van een groot talent ! Gefeliciteerd.. 6,5 uit 9…. Pfff… Dat belooft veel voor de toekomst. Leuk verslag !

  3. Robin met 3 uit 3 op de 3e dag goed voor een 3e plaats!!!
    Je geluksgetal is vast…
    Fantasties

  4. Keurige overwinning tegen Circe Janse. En derde van NL is natuurlijk super. Gefeliciteerd.

  5. Ik vond het super leuk om mee te doen. De 1ste dag ging best goed. De 1ste partij was goed gegaan, de 2de partij ging ook goed maar hij had net als de 3de beter gekund. Op de 2de dag gingen helaas de eerste 2 partijen niet zo goed, en de 3de partij ging ook niet zo goed omdat ik een stuk had weggeven, maar gelukkig gaf mijn tegenstander ook een stuk weg, waarna nog een stuk volgde en ik won. De laatste dag had ik gelukkig toch 3 uit 3 gehaald. Alle partijen gingen toen goed. Ik had de schoonheidsprijs gekregen voor partij 7, maar zelf vond ik partij 9 het mooist. Ik won namelijk in het begin 2 pionnen, en op het einde had ik haar loper helemaal vast gezet. Zo stond ik dus eigenlijk 2 pionnen en een stuk voor. Bedankt voor alle reacties, en ik hoop dat ik volgend jaar in de C categorie mee mag doen.

Reacties zijn gesloten.