3e Week in De Kreek

Hoewel het deelnemersveld met tien namen is geslonken, heeft het clubklassement na twee ronden een opvallende top. Slechts drie spelers kunnen bogen op de maximale score. Dat is, zelfs met 55 man, een zeer gering aantal.

Peter Holscher, Roy Kerkhoven en Sernin van de Krol voeren de ranglijst aan. Zij boeken alledrie niet geheel onverwachte overwinningen. Als we de 24 uitslagen nalopen, mag de remise van Robbert van Dijkhuizen tegen Arend Stapel keurig worden genoemd. Jeugdspeler Gerard Dudink biedt taai tegenstand aan Ron Deen en kan lang materieel evenwicht bewaren. Maar in het eindspel is de druk op zijn stelling toch te groot geworden en hij verliest.

Ook een goede remise is er voor Lex Griffioen tegen Abel Romkes, waardoor Lex (rating 1720) een TPR van 1918 heeft. Titelverdediger Ronald Ritsema blijft weer op een halfje steken, nu tegen Aad Laan. En Marc Baank – die na een afwezigheid van een kwart eeuw zijn rentree maakt – tekent voor zijn eerste partijzege.

Maar de 3e Week in De Kreek ronde begint eigenlijk al op zaterdagavond, als aan de Karperkuilkade een onderdeel van de Hoornse Haven Concerten plaatsheeft. Als podium fungeert de barkentijn Abel Tasman, een prachtig driemasts zeilschip. Op het dek verzorgt het Malando Kwintet het afsluitende optreden in de sfeervolle omgeving en als orkestleider Danny Malando het publiek vraagt om te dansen, staat een prominent lid van schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn als een van de eersten op. Er wordt een Engelse wals gespeeld en, o toeval, onze clubgenoot is specialist van de Engelse opening. Heel kundig draait hij met zijn danspartner stijlvol in de rondte in een sloep van een meter breed.

Wie hij is? Tot de talrijke toeschouwers behoren vier spelers van Caïssa-Eenhoorn en drie van hen zijn specialisten in Engelse partijen. We houden zijn naam geheim.

Drie dagen later is er een moment van bezinning. Voor het begin van de tweede ronde staat voorzitter Fred Avis stil bij de dood van Hans Schouwink. Vorig seizoen had Hans al verteld dat hij door zijn ziekte het einde van 2014 niet zal halen. Toch komt het bericht van zijn overlijden hard aan. Het beeld van Hans met zijn karakteristieke kalme loop, zijn rust achter het schaakbord, zijn vriendelijk karakter en zijn sympathieke uitstraling is verleden tijd. Met een minuut stilte wordt een waardevolle clubgenoot geëerd.

Het lijkt erop dat we afscheid nemen van een mooie generatie. Verschillende oud-Caïssa-spelers zijn overleden, anderen zijn vanwege hun leeftijd of om een andere reden gestopt. Cees de Boorder, Hero Bos, Arie Bruidegom, Rob ten Have, Jan Haijer, Nel van Heerden, Herman Muller, Leen Parlevliet, Hans Schouwink, Dolf Teunisse en Ruud Velthuis vormden een gouden elftal met een gezamenlijk ‘dienstverband’ bij Caïssa en Caïssa-Eenhoorn van zo’n vierhonderd jaar.

Maar misschien heten we gelijktijdig een nieuwe generatie welkom. De jeugdspelers Abel Romkes (19) en Robbert van Dijkhuizen (18) geven een zonnig toekomstbeeld gestalte, hun opvolgers Nick Manshanden (bijna 16) en Gerard Dudink (16) eveneens. En op deze dinsdagavond maken Niels Appelman (15) en Rowan Louter (16) hun debuut in de seniorencompetitie. Het kan ook plezierig zijn om aan de toekomst te denken.

4 thoughts on “3e Week in De Kreek

  1. Gelukkig is Cees de Boorder alive and kicking. Hij woont nou in Brabant en speelt bij ODI uit Uden.Hij belde mij (Dirk eigenlijk) vorige week over onze indelingssoftware, en inmiddels zijn ze bij ODI Sevilla aan het bekijken.

  2. Mis gegokt…. Ik ken alleen maar de oerang-oetan-opening… Dus als ze daar nu meer waren begonnen, had ik wel een poging gewaagd om naar de haven te fietsen..

Reacties zijn gesloten.