D team pakt eerste punt in meesterklasse

Het D team van Caïssa-Eenhoorn is er op de eerste speeldag van de KNSB jeugdclubcompetitie in geslaagd het eerste punt te bemachtigen. In het sterke veld kregen we in de eerste ronde klop van Klim Op (4-0), speelden we vervolgens 2-2 tegen De Toren 2 en verloren we de laatste ronde niet geheel verdiend van Denk en Zet. Desalniettemin was de eerste dag gezellig, leerzaam en dus geslaagd!

Na de derde plaats op het Noord-Hollands kampioenschap afgelopen seizoen mochten we het gaan proberen ons staande te houden op het landelijke niveau. Naast ‘de vier’ die brons haalde (Robin Duson, Teun van Rossum, David Verweij en Colin Laan) heb ik gevraagd of de talentvolle Kevin Franssen spelend voor Magnus uit Schagen ons team wilde versterken. Dat wilde hij maar al te graag, en nog het allerliefst op het eerste bord tegen de toppers. Daar was iedereen het wel mee eens dus zodoende, een mooie versterking voor het team (en wie weet ook voor de toekomst?).

De Meesterklasse D is over 3 zaterdagen verdeeld. Elke dag 3 rondes met 50 minuten + 10 sec. toevoeging per zet. Tegelijkertijd met de D worden ook de Meesterklasses A en C verspeeld in de speellocatie van HMC Calder (De Biechten) in Rosmalen. Een behoorlijk stukje vanuit West Friesland, maar je moet er wat voor over hebben om op het hoogste niveau van Nederland te kunnen spelen.  Van de 24 deelnemende teams stonden we vooraf 18e geplaatst. Doelstelling dus: een mooie plaats in de middenmoot veroveren.

Robin en Teun kende Kevin al vanwege de Grand Prixs en andere toernooien maar voor David en Colin was het even kennismaken. We merkte al gouw dat ze het allemaal goed met elkaar konden vinden. David had helaas zijn arm gebroken in de duinen; en liet dat toevallig net zijn rechterarm zijn terwijl hij rechts is. Noteren was voor hem geen optie dus, want om dat dan met links te moeten doen... Gelukkig was dat verder geen probleem. Teamleider noteerde de partijen wel voor David.

Grappig detail is overigens dat Robin, Kevin en Teun eerste, tweede en derde zijn geworden in de algehele rangschikking van de NHSB Grand Prix 2013-2014 cyclus in de D categorie. En puur toeval is dat natuurlijk niet. Laat wel zien dat ze wat in hun mars hebben.

Afgesproken hadden we dat elke ronde een van de spelers een vrije ronde zou hebben. Het is namelijk wel zo leuk om met zijn vijven alle dagen naar Rosmalen te gaan. Colin, Robin en Teun hadden de eerste dag zo'n vrije ronde.

Eerste ronde; Klim Op was de tegenstander. Meteen een pittige om mee te beginnen met als toppers Sebastiaan Janse en Lucas Nguyen. Terwijl Colin zich goed kon voorbereiden op ronde 2 was David op bord 4 als eerste klaar. Met wit deed hij het niet onaardig, verloor weliswaar een pionnetje maar dat was nog niet zo erg. Wit stond namelijk actiever totdat David in de fout ging, een kwaliteit verloor en even later mat ging.

Kevin kon ook geen potten breken met zwart tegen Sebastiaan op het eerste bord. De variant van het Schots die hij tegen zich kreeg pakte hij niet nauwkeurig genoeg aan waardoor hij na een afruil een mindere stelling kreeg. Nadat hij vervolgens ook de kwaliteit verloor vond hij het wel welletjes. Was niet meer te houden.

Robin speelde tegen Lucas op bord 2. Ze bood met wit prima spel totdat ze in de fout ging en een stuk verloor. Ze probeerde het nog maar dat baatte helaas niet meer.

Op bord 3 had Teun nog de beste kansen. Hij houdt van koningsaanvallen en offeren, iets wat helemaal tot zijn recht kwam in de partij. Eerst de stukken goed plaatsen en vervolgens offerde hij zijn loper. De druk op de witte stelling was vrij groot alleen moet je dan wel doorpakken na zo'n offer. Hij zette zijn paard verkeerd neer en had daarna ook geen kansen meer op de winst. Even later werd de dame ingesloten en konden de handen worden geschud. Prima gespeeld maar volgende keer het juiste plan kiezen na een offer.

Dus, een  4-0 nederlaag. Hmm, das jammer, maar gemiddeld waren ze wel een stuk sterker. Volgende ronde beter.

En dat gebeurde ook. Even analyseren, van het zonnetje genieten buiten en dan de wedstrijd tegen de Toren Arnhem 2. De teams waren deze ronde in ieder geval goed aan elkaar gewaagd. Ook nu was David als eerste klaar, ditmaal met positief resultaat. David verloor weliswaar vanuit de opening een pionnetje maar na een afruil van alle lichte stukken kon David met zijn dame in de stelling komen van zijn tegenstander. Hij gaf enorm veel schaakjes . Eeuwig schaak had hij in de hand maar toen zijn tegenstander zijn dame aanraakte omdat hij dacht deze er tussen te kunnen zetten was het over en uit want de dame kon er helemaal niet tussen. Dame weg. Oeps.

Je hebt wel eens geluk nodig, maar dat dwing je af geloof ik.  Eerste punt deze Meesterklasse is dus voor David. Maar David, je moet niet meer zo snel spelen hoor, je hebt tijd zat.

Snel daarna volgde Colin. Zijn eerste partij in de Meesterklasse speelde hij vrij aardig. Voor iemand die nog niet veel wedstrijdervaring heeft opgedaan, en al helemaal niet op dat niveau, petje af. Prima pot. Helaas wel met een 0 aan het eind na een foutje.

Teun en Kevin waren nog bezig. Bij Kevin zag het er goed uit, Teun zijn stelling was lastig om te keepen. Teun kreeg het zwaar nadat hij twee pionnen had verloren. Het eindspel bracht hem dan ook weinig goeds. Ook een nederlaag voor hem.

Kevin strafte met wit zijn tegenstander in de opening meteen al af, al moest hij nog uitkijken in de stelling die volgde. Zwart stond behoorlijk actief. Kevin liet echter niet met zich sollen en de tegenstander deed iets te doorzichtige zetjes die Kevin heus wel doorhad. Na afruilen was het eindspel makkelijk te winnen: 2-2.

Het gelijkspel was zeker ook verdiend wat betekende dat we van de 0 af waren. Eerste matchpunt is binnen en dat is altijd mooi!

Het werd steeds lekkerder vertoeven buiten in het zonnetje maar binnen gebeurde het. D teamDe laatste ronde van de dag. Nu mochten we het tegen Denk en Zet opnemen. Toepasselijke naam. Uiteraard gold het verbod van het gebruik van mobiele telefoons in de speelzaal maar dat was niet het enige. Als je een stuk slaat heb je nog wel eens de nijging met het stuk de klok in te drukken. Dat was foute boel. De arbiter keek hier dan ook streng op toe en attendeerde meteen als dat fout werd gedaan. Ik denk zelf, dat, dat attenderen meer storend is dan het slaan met een stuk op de DGT.

Enfin, Colin was ditmaal als eerste klaar. Hij deed het met wit opnieuw keurig maar nadat hij had gemist dat hij een stuk kon winnen ging het ineens snel.  Niet veel later kon de zwarte pion promoveren. Colin vond het toen wel welletjes.

David, nog flink in de wolken van zijn overwinning, speelde niet zijn beste partij. Hij verloor al te snel door een blunder de kwaliteit. Hij hield vervolgens nog stug vol, maar zijn stelling werd er niet beter op.  Ook een 0 voor hem. Volgende keer iets meer rust in je spel en geen gekke dingen doen. Eerst de opening afmaken voordat er gekke dingen gebeuren!

Bij Robin en Kevin zag het er prima uit. Robin kreeg een stuk cadeau terwijl Kevin een kwaliteit meer had. Kevin kon even later  een vol stuk winnen en het eindspel prima afronden. Opnieuw een puntje voor hem. Prettige aanwinst voor het team.

Robin bleef het stuk voor staan maar langzamerhand kreeg ze het steeds moeilijker. Ze maakte zich veel te druk om het torenpaar wat ook wel sterk was maar waar ze zich niets van moest aantrekken, het stuk extra was voldoende om te kunnen winnen. Vervolgens, nadat ze remise aangeboden kreeg ging het mis. Uiteraard sloeg ze dat aanbod vanwege het teambelang (2-1 achter) af maar zag toen niet meer hoe ze verder moest en ging zelfs nog mat. Erg jammer maar vooral vervelend voor haar zelf. Ach, dat je het even niet meer ziet gebeurt iedereen wel eens en is juist goed. Zonder tegenslag word je nergens goed in. Maar, schaken kan ze wel, ze is natuurlijk niet voor niets derde van Nederland geworden. Alleen vandaag was niet haar dag. Volgende keer gaan we dat dubbel en dwars goed maken!

Uiteindelijk dus een 3-1 nederlaag. Maar ja, echt verdiend was dat natuurlijk niet. Soms zit het mee en soms zit het tegen zullen we maar zeggen.

Met gemengde gevoelens gingen we dus terug naar het noorden met 1 matchpunt en 3 bordpunten waarmee we voorlaatste staan. Maar, de competitie is pas net gestart en er volgen nog twee dagen. Belangrijkste was dat het een gezellige en vooral leerzame dag was.

Op 4 oktober gaan we er weer met volle moed tegenaan!