4e Week in De Kreek

(Inclusief foto's van de loting.)

De 4e Week in De Kreek is er een met verrassingen. Zo zit je in een superspannend eindspel, zo zit je in het volstrekte donker.

Vlak bij de ingang van de schaakzaal spelen Frank Tieken en Ton Wessels hun onderlinge partij. Een van onze clubgenoten kijkt met zijn rug tegen de muur belangstellend toe. Niet alleen met zijn rug tegen de muur, maar ook met zijn rug tegen de dimknop, waardoor halverwege de avond de lichtsterkte duidelijk afneemt. Het euvel wordt hersteld. Enige tijd later is er helemaal niets meer te zien. Onze clubgenoot heeft met zijn rug de lichtknop uitgedrukt. De mogelijkheid om stiekem een extra dame op het bord te zetten kan niet worden uitgevoerd, want het is zo donker dat zelfs de witte stukken naast het schaakbord onzichtbaar zijn.

Toch kunnen we allemaal de partij afmaken en aan het einde van de derde ronde zijn er verrassingen op papier te zien. Opvallendste resultaat is ditmaal de remise van jeugdspeler Gerard Dudink tegen regerend clubkampioen Ronald Ritsema. In een Grünfeld biedt hij gelijkwaardige tegenstand aan zijn ervaren opponent die voorlopig alleen koploper is op de ranglijst van gelijke spelen. Nog voor de twintigste zet zitten de twee in een dame-eindspel met verder elk twee torens en zes pionnen. Tijd om de vrede te tekenen.

Niels Appelman en Rowan Louter, de twee debuterende jeugdspelers, behalen mooie remises tegen respectievelijk Arnold van der Wolff en Gerrit van der Hoff die veertig seizoenen geleden al tegen elkaar schaakten in de clubcompetitie van Caïssa. Arnold was toen een talentvol jeugdspeler.

Maar ook de meer ervaren krachten van onze vereniging doen van zich spreken. Wout Druijf en Gerard Groot blijven niet achter met hun remises tegen Bas van den Berg en Sjoerd Kelder. Dan hebben we alle remisepartijen gehad en kijken we naar verrassende overwinningen. Er is er één, aan bord 14: Willem van der Veen verslaat met wit Dirk Lont.

Een aangename verrassing is de sfeer na middernacht. Want rond de klok van twaalf is pas de laatste partij afgelopen en woensdagmorgen heel vroeg heeft de eerste loting in de historie van onze club plaats. We starten dit seizoen met een bekertoernooi, waarin de winnaars naar de volgende ronde gaan en de verliezers afvallen. De eerste schifting telt 26 partijen en onder veel gelach en aanmoedigingen loten we wie tegen wie speelt. Johan Paul Hendriks toont een fluwelen zak die vroeger in de kerk werd gebruikt bij de collecte en een schakersvrouw (mijn Margreet) heeft prachtige geplastificeerde naamkaartjes met logo van Caïssa-Eenhoorn gemaakt en die kaartjes worden in de zak door JP door elkaar gehusseld. Bert Spil mag nu in het donker tasten en trekt de partij Arend Stapel-Gerrit Pannegieter als eerste.

De één heeft het over dubbel tellende uitpionnen, de ander over een gestuurde loting als Bert voor zichzelf Willem van der Veen als opponent loot. Maar duidelijk is dat het nieuwe idee meteen voor een gezellige drukte aan de bar zorgt. En als je de uitslagen van de derde ronde van de clubcompetitie bekijkt, dan mogen de favorieten op de eerste bekerdinsdag (30 september) zich toch wel enige zorgen maken.

De laatste verrassing komt uit Meppel. Bij de Meppeler Schaakvereniging maakt Caïssa-Eenhoorn-routinier Bas Dudink zijn debuut op overtuigende wijze. Getuige de schrijfwijze van zijn naam op de website (Bas Dunning; klinkt erg Drents) is Bas daar al helemaal ingeburgerd. In de eerste ronde neemt hij het op tegen Bjintze Bakker die een duidelijk lagere rating heeft. BB, met zwart, geeft een stuk voor twee pionnen. B, met wit, levert het materiële voordeel in en offert een kwaliteit, terwijl een loper al enige tijd instaat. Uiteindelijk blijft er een eindspel over met dame plus toren voor B tegen dame alleen voor BB. Nieuwsgierig geworden? Hier is de partij.

Bas Dudink – Bjintze Bakker 1-0.

1. d4 d5 2. c4 e6 3. Pc3 Pf6 4. cxd5 Pxd5 5. e4 Pxc3 6. bxc3 c6 7. Pf3 Le7 8. Ld3 Pd7 9. 0-0 Pf6 10. Dc2 g6 11. h3 h5 12. Lf4 Ph7 13. Tfd1 Lf6 14. d5 Ld7 15. e5 Lg5 16. Pxg5 Pxg5 17. dxc6 bxc6 18. h4 Ph3+ 19. gxh3 Dxh4 20. Lg3 Dxh3 21. Lxg6 h4 22. Lxf7+ Kxf7 23. Txd7+ Ke8 24. Dg6+ Kxd7 25. Dg7+ Kc8 26. Dxh8+ Kb7 27. Tb1+ Ka6 28. Dxa8 hxg3 29. Dxc6+.

Hij staat inmiddels in de selectielijst voor de Jan Haijertrofee.

Foto's van de loting

2 thoughts on “4e Week in De Kreek

  1. Opvallend na mijn jaar afwezigheid is de gezelligheid bij de bar na afloop van de partijen. Velen blijven weer hangen onder het genot van een hapje en een drankje en daarbij de plezierige bediening.
    Een prima keus deze locatie.

Reacties zijn gesloten.