6e Week in De Kreek

Op de laatste dinsdag van september 2014 heeft Caïssa-Eenhoorn een primeur. De eerste bekerronde staat op het programma. En net als met bekervoetbal, bekerhandbal, bekervolleybal en bekerijshockey zijn er ook met bekerschaken de nodige verrassingen.

Gerard Groot is ditmaal het Feyenoord van onze club en Wim Prins het Go Ahead Eagles. In een spannende partij delft ook hier de uitspeler (zwart) het onderspit. Door de afwezigheid van enkele niet afgemelde clubgenoten is het programma op enkele plaatsen gewijzigd. Zo neemt Lex Griffioen het niet op tegen Anton Hommes, maar tegen debutant David Groen. Na afloop horen we dat David een goed schaakverleden heeft, maar desalniettemin komt de uitschakeling van Lex onverwacht.

Jeugdspeler Rowan Louter heeft het in de openingsfase tegen Wout Druijf moeilijk en een logische uitslag lijkt aanstaande. Maar in het middenspel kantelt de partij en na dameruil staat Rowan zowaar drie pionnen voor. Het eindspel is weer voor Wout die zijn materiële achterstand kan omzetten in een beslissende voorsprong.

Er zijn logische uitslagen, na een onlogisch partijverloop. Zo ondervindt Peter Holscher, koploper in de clubcompetitie, pittige tegenstand van Ruud Loots en ook Gerrit Pannegieter (tegen Arend Stapel), Gerrit van der Hoff (tegen Erwin Brouwer) en Willem van der Veen (tegen Bert Spil) tonen zich taaie opponenten. Maar na de laatste zet hebben de favorieten zich toch voor de volgende ronde geplaatst.

Zelf zit ik tegenover Sernin van de Krol die een betere schaker is dan zijn rating doet vermoeden. Een centrumpion voorsprong blijkt niet voldoende om in de reglementaire tijd de beslissing te forceren: remise. We gaan verlengen. De primeur van de eerste verlenging is overigens voor Hans de Vries en Frank Tieken die in een eindspel met twee torens en vier pionnen zijn geëindigd. Frank overtuigt in het toetje en zijn kwalificatie voor de tweede ronde is eigenlijk ook wel verrassend.

De tweemaal tien minuten extra in mijn partij tegen Sernin eindigt in een sportief drama. Voor Sernin. In tijd raakt hij een minuut achter, maar verovert een pion. Met evenveel seconden in het eindspel verspeel eerst ik een stuk en daarna wit: we zitten nu met verwisselde kleuren aan het bord. Ik heb verloren gestaan en biedt met zo’n driekwart minuut remise aan. Sernin gaat door en in een hectische fase valt zijn vlag als er op mijn klok nog vijf tellen over zijn. Met een sneller kloppend hart laat ik alles op me inwerken.

Als de rust is weergekeerd, blijken er nog twee partijen een verlenging te hebben. Ronald Ritsema-Roy Kerkhoven is de bekertopper van de avond. Rond hun tafel staan tijdens de toegift zeven clubgenoten die genieten van het hoge niveau in het vervolg. Roy, nu met wit, raakt drie pionnen en twee minuten achter. Ronald geeft twee pionnen terug om beter spel te verkrijgen en zijn voorsprong in tijd is geslonken: veertig om eenenveertig seconden. Daarna zien de toeschouwers snelschaken in optima forma. Er wordt van alles en nog wat geslagen, waarna zwart met nog enkele tellen over de matzet vindt.

Vervolgens spoedt het legioen zich naar de laatste verlenging van de avond. Robbert van Dijkhuizen heeft prima gespeeld tegen Aad Laan, maar geen beslissing kunnen forceren. In de tweemaal tien minuten staat hij met zwart onder druk en het lukt hem niet om de aanval van zijn geroutineerde opponent te weerstaan. Het geplastificeerde kaartje met ‘Aad Laan’ komt in de collectezak voor de volgende loting. Misschien wordt Aad wel de PEC Zwolle van het bekerschaken.