11e Week in De Kreek

Een bekerwedstrijd in een sport wordt vaak geassocieerd met een karaktervolle en hartverwarmende inzet. Bij Caïssa-Eenhoorn hebben we dit seizoen voor het eerst een bekertoernooi en in mijn tweederondepartij is vechtlust het belangrijkste wapen om te overleven tegen Kees Overboom.

Kees heeft bijna vierhonderd punten minder, maar in september en oktober de op papier sterkere Roel Ridderikhoff, Kees Wessels (eerste bekerronde) en Wim Prins verslagen. Ik ben dus gewaarschuwd, al lukt het niet om te voorkomen dat ik in het middenspel onder druk sta en tegen een mindere stelling aankijk. We belanden in een fase dat ik weinig kan doen. FC Barcelona zit in de mangel tegen Loedogorets, om eens een vergelijking met Europacupvoetbal te maken. Mezelf in gedachten oppeppend (,,Dit is een bekertoernooi, vechten, vechten, vechten!’’) ga ik niets forceren en loer op kansjes of een uitval. Die komt er in de vorm van een onverwachte gelegenheid om de dames te ruilen. Er ontstaat een eindspel van twee torens, loper en paard voor beiden, maar mijn lichte stukken zijn veel sterker dan die van Kees. Als laatsten in de tiende clubronde zijn we nog bezig, als materiaalwinst wordt geboekt en de witspeler beseft dat het voor hem is afgelopen.

Het is een heel spannende partij geworden en ik moet denken aan twee televisieseries van enkele weken geleden. In een aflevering van het Amerikaanse ‘CSI’ gaat het onderzoeksteam van Crime Scene Investigation op jacht naar een seriemoordenaar die elke moord typeert met een schaakzet. Zo wordt een Elvis-imitator dood gevonden op de hoek van de C1- en E1-straat in Las Vegas, vlakbij een dode roek. De Engelse benaming van de vogel is ‘rook’ en Elvis wordt ‘The King’ genoemd en het is duidelijk dat hier de lange rokade wordt uitgebeeld. Greg Sanders, een van de onderzoekers, is jeugdschaker geweest en ontdekt het schaakpatroon bij de moorden. In Las Vegas heeft het King’s Crown-schaaktoernooi plaats en uiteindelijk blijkt de vrouwelijke toernooidirecteur de dader te zijn. Zij is een dochter van een grootmeester die na Bobby Fischer de beste Amerikaanse schaker was en ze gebruikt de zetten uit een partij van haar vader – die haar jarenlang kleineerde met de opmerking dat schaken alleen iets voor mannen is – tijdens zijn finale om de landstitel.

Ook in de Engelse detectiveserie ‘Midsomer murders’ speelt in een aflevering (met de titel ‘The Sicilian defence’) het schaken de hoofdrol. Tijdens het meifestival in Bishopwood wordt in het Kings Gambit Hotel een toernooi gehouden. De voorzitter van de plaatselijke schaakclub wordt vermoord. Opnieuw veel spanning en dan blijkt dat de toernooiwinnaar een computerschaakprogramma heeft bedacht en de preses op een slinkse manier dat commercieel heeft uitgebuit. Weer is wraak het motief, maar mijn wraak op Kees Overboom, van wie ik onze eerste onderlinge partij heb verloren, is minder gewelddadig. Niet geschikt voor de tv dus.

In deze 11e week van De Kreek wordt ook de tweede bekerpartij geen walk-over. Ron Deen speelt met wit tegen jeugdtalent Niels Appelman die knap lang stand houdt. Dankzij zijn grote ervaring krijgt Ron uiteindelijk toch de betere stelling en voorkomt een volgende stunt in het nu al succesvolle cuptoernooi.

Voor de gewone competitie mag de winst van Sernin van de Krol op Arend Stapel verrassend worden genoemd. Het is zijn vierde zege en daarmee keert hij terug in de top tien.