Verslag Caissa - Eenhoorn 2 - BSG 2

Op 13 december jl. mocht het tweede aantreden tegen BSG 2, een team dat vooral in de breedte sterk is met alleen maar 2000+ spelers. Voor de wedstrijd stonden we nog op een gedeeld eerste plaats, die met een overwinning uiteraard behouden zou worden. Een overwinning was voor de wedstrijd echter al lastig aangezien Ronald (afgestaan aan het eerste), Alex en Arjon afwezig waren. De wedstrijd zelf ging redelijk kansloos verloren. In de woorden van Sjaak Polak: “Het was met de broek naar beneden en dan die volle hand erop. Ja en dat is niet fijn hoor!”

Op het eerste bord speelde Ardjan een goede partij met zwart. Hij kreeg voor de derde maal dit jaar dezelfde opening op het bord, die hij beter behandelde dan de tegenstander. Na 16. Lxc6 staat de volgende stelling op het bord.

Ardjan

Hier besloot Ardjan tot 16. … Lxf3, waar de computer liever Dxc6 gezien had. Wit had hier met 17. Lxb7 Lxg2 18. Dxb7 Kxg2 een iets mindere stelling op het bord kunnen krijgen, die nog goed te spelen was. De partijversie vervolgde echter 17. gxf3 Dxc6, waarna zwart veel beter staat. Ardjan had geen moeite met de afronding.

Op bord 2 kwam ondergetekende 20 minuten te laat te zitten, nadat hij eerst bij de Huesmolen langs was geweest. De verloren tijd kwam Sjors duur te staan. Door een kleine fout van zwart was de volgende stelling op het bord gekomen:

Sjors

Hier had wit een gewonnen stelling kunnen bereiken na De5! Waarna zwart ineens zwaar in de problemen zit. In tijdnood besloot wit echter tot Td2 (met het idee Txd2 Dxd2 en goede stelling), waarop zwart Td4 antwoordde, waardoor de stelling ineens remise is. In tijdnood werd de partij nog weggeblunderd door ondergetekende.

Op bord 3 trof Roy de sterkste speler van BSG 2, waarvan hij redelijk geruisloos verloor.

Joseph (bord 4, wit) kreeg met wat hulp van de tegenstander een heerlijke stelling vanuit de opening, die na wat dubieuze zetten toch nog onduidelijk werd. De volgende stelling kwam op het bord na 21. … Df6.

Joseph

Hier speelde Joseph 22. Ld2, waarna zwart met … Pc4! 23. Lxc4 Te4! 24. Df2 dxc4 25. Pe2 ineens beter komt te staan.

Joseph2

Hier had de tegenstander het Joseph met Tg4 Pf4 c3 heel moeilijk kunnen maken. Hij besloot echter tot c3, waarna Lxc3 Txc3 Pxc3 Dxc3 een beduidend mindere stelling opleverde voor zwart. Joseph wist dit af te wikkelen naar een toren tegen loper eindspel, dat hij uiteindelijk soepel won.

Sjoerd Kelder won op bord 5 een miniatuurtje waarin hij eigenlijk volgens de computer vrijwel de hele partij op -1 of minder heeft gestaan, maar de complicaties de tegenstander teveel werden. Na 19. … Lf5 stond de volgende stelling op het bord.

Sjoerd

Hier had de tegenstander de meubels nog kunnen redden met 20. e4, waarna de stelling er gecompliceerd uitziet na 20. … Lxc3 21. Dxc3 Lxe4 22. Pd3 Txe2, maar wit beter staat na 23. h6 e5 24. axb4. Na in bovenstaande stelling 20. Ka1 Txe2 was de partij meteen voorbij door een leuk matje na Dxa3.

Op bord 6 ging Abel na een lange strijd ten onder.

Bas Dudink op bord 7 ging in de opening snel ten onder.

Bas

Deze stelling is OK voor zwart na het door de computer voorgestelde 12. … h5. Bas had zich echter misrekend en ging de mist in met 12. … Le7. Na 13. hxg5 Lxg5+ 14. f4 d5 15. exd6 e.p. cxd6 kon bas na 17. Dh5 helaas opgeven.

Op bord 8 verloor Fred van de 300 punten hoger gerate Bert Kieboom.

Al met al een nederlaag waar niet veel op af te dingen viel, aangezien Joseph en Sjoerd met enig fortuin hun partij gewonnen hadden. Volgende keer beter!