Beginners cursus (4)

“Is schaken veel rekenen?” werd mij gevraagd door een geïnteresseerde dame. Want ze had dammen geprobeerd en dat vele rekenen was maar knap lastig. Tja, wat moet je daar op antwoorden? Natuurlijk wordt er gerekend. Maar het goede nieuws voor haar is dat schakers rekenen zoveel mogelijk proberen te vermijden. Een beginner rekent bijna alles uit wat los en vast zit. Een ervaren speler rekent alleen uit wat nodig is. Hoe doen ervaren schakers dat?

Uit het hoofd leren

Dat wordt veel gezegd bij openingen: “Ik heb die variant bekeken maar ik kon mij niet herinneren wat er na ook al weer kwam.”. Daar ligt ook meteen het probleem. Als je alleen maar zetjes uit het hoofd hoefde te leren dan zou iedereen de opening kunnen overleven door zetjes te stampen. Nu zijn er natuurlijk wel mensen met een fotografisch geheugen maar zodra er wordt afgeweken dat hebben ze een probleem. Het gaat bij schaken niet alleen om zetjes te onthouden maar vooral om de verbanden te zien. Een opening is eigenlijk een klein verhaal. Driehonderd losse woorden is heel lastig te onthouden. Maar een verhaal van driehonderd woorden kunnen de meeste mensen vrij aardig navertellen.

Miniplannetjes

Verhalen bestaan uit zinnen. Bij schaken heb je miniplannetjes. Een aantal zetten die een doel hebben.

niet_rekenen_1 (640x640)In deze stelling, uit de Benoni opening, heeft zwart een aantal miniplannetjes. 1) Zwart wil drukken op pion e4 dus Te8 is een logische zet. 2) De zwarte loper op g7 kan druk uitoefenen op de a1-h8 diagonaal. Zwart wil dus graag b5-b4 spelen meestal voorbereidt door a6. 3) Zwart heeft wat ruimte tekort dus wil zwart graag een licht stuk, paard of loper, ruilen zodat de stukken elkaar niet in de weg lopen. Dit kan via veld e5, Pb8-d7-e5 of met Lg4xf3/e2.

Zwart rekent dus niet alle mogelijke zetten uit maar probeert deze miniplannetjes uit te voeren. Zwart rekent wel uit of het tactisch mogelijk is om de plannen te realiseren. Maar alle andere, niet relevante, zetten worden overgeslagen.

Het groter geheel

niet_rekenen_2 (640x640)Wit staat een pion voor maar een menselijke schaker ziet vrijwel meteen dat het remise is. De witte koning heeft geen doorgang om bij de zwarte pionnen te komen. De witte loper heeft hetzelfde probleem: er zijn geen witte diagonalen om aan de andere kant te komen. Zelfs als zwart niet zou zetten en wit dertig legale zetten achter elkaar zou mogen doen dan is het nog steeds remise. Een computerprogramma heeft zeer veel moeite met deze stelling. De schaakengine denkt dat wit straal gewonnen staat. Zelfs na 15 minuten rekenen. Het duurt meer dan een uur voordat het doorheeft dat het compleet gelijk is.

Regels toepassen

niet_rekenen_3 (640x640)Regel 1: De witte koning moet de toren blijven dekken/verdedigen.

Regel 2: Als je de rechthoek (of het vierkant), waarin de zwarte koning is opgesloten, kleiner kan maken doe dat als eerste maar zorg dat er minimaal twee overblijven om pat te voorkomen.

1. Td5 Kc7

Regel 3: Als het niet kleiner kan dan doe je een koningszet naar de zwarte koning toe bij voorkeur vanuit het midden.

2. Kd4 Kc6

Regel 2 kan niet dus regel 3.
3. Kc4 Kb6

Regel 2
4. Tc5 Kb7

Regel 3
5. Kb5 Ka7

Regel 2
6. Tc6 Kb7

Regel 3.
7. Kc5 Ka7

Regel 2.
8. Tb6 Ka8

Regel 3.
9. Kc6 Ka7

Regel 3.
10. Kc7 Ka8

En nu zwart in de hoek staat is het eindelijk tijd voor mat:
11. Ta6#

Wit heeft alleen maar regels toegepast. Rekenen was niet nodig.

Rekenen is een wezenlijk onderdeel van het schaken. Maar schaken is, voor mensen, veel meer dan alleen dat.

3 thoughts on “Beginners cursus (4)

  1. Ik heb mezelf overtuigd sinds vandaag dat schaken ook “voelen” is.

    Fischer, Aronian, Carlsen… ‘voelen’. Sinds vandaag weet ik ook hoe dit te trainen! (soort van meditatie en wil er vandaag niet al te veel over uitwijden).

    Schaken kan een leuke manier zijn om te trainen hoe problemen op te lossen. Alle problemen in dagelijks leven worden eigenlijk op dezelfde manier opgelost.

    Een hele gevordende opgave maar wel een hele hele mooie….

    https://www.youtube.com/watch?v=laLKG2hyuh4

    Ik loste hem vrijwel geheel (blind) op door ‘gevoel’. Niets gerekend, ik vond eerst uit wel stuk ik de eerste zet mee moest beginnen. Door gevoel. Daarna ik ging ik eens rekenen en vond ik het idee al snel

    Alleen werd ik zo enthousiast dat ik vergat dat zwart een paard op a6 had in bepaalde stelling wat de oplossing in die stelling een paar zetten korter maakt.

    Wel mensen, beste wensen 2015!

    Wilde nog even langskomen op 30 december, met snelschaken, maar kon door redenen op het laatste moment toch niet komen.

    Wellicht dat bovenstaande beauty wat goed maakt!

  2. Je gevoel is onbewuste kennis. En je moet nog steeds rekenen om het te controleren. Want als je dat niet doet is het gokken.

    We hebben trouwens ook de rapid competitie dus misschien is dat een idee? Want volgend jaar is zo… volgend jaar. 🙂

Reacties zijn gesloten.