Emoties in het schaken

Op 20 en 21 december heeft Klaas Jan Koedijk meegedaan aan het jeugdweekendtoernooi dat door de Haagse Schaakbond werd gehouden. In de B-groep is hij op de zesde plaats geëindigd. Klaas Jan heeft er een verslag over geschreven.

Zaterdag 20 december, het begin van de kerstvakantie en van het toernooi. Ik heb deelgenomen aan het leuke jeugdweekendtoernooi dat door de HSB voor de tweede keer was georganiseerd, in een prachtig buurtcentrum. Er waren drie groepen ingedeeld op rating: A (boven 1500), B (1000-1500) en C (onder 1000). Het speeltempo was 1 uur pppp en vijf seconden per zet.

Je kon tijdens het toernooi merken dat ook in de schaaksport emoties zitten. Zo had ik in de vierde ronde (het schema liep van 19.00 tot 21.00 uur) een late partij met een eindspel van toren (mijn tegenstander) tegen een dame. De tijden op de klok waren: mijn tegenstander twintig minuten en ik veertien seconden. Gelukkig kreeg ik per zet vijf seconden erbij, anders moest ik voor remise gaan. Ook waren we allebei gestopt met noteren.

Verderop in de partij had ik dertig seconden en mijn tegenstander een minuut. Mijn tegenstander maakte een blunder en werd zo boos door al die spanning en vermoeidheid dat hij het bord omgooide. Hij kon ook geen remise claimen, omdat hij gestopt was met noteren. Je kon aan het einde van die partij merken dat de thuisspeler, die mijn tegenstander was, altijd een voordeel heeft die de uitspeler mist. De wedstrijdleider wilde toch proberen dat ik een half punt aan mijn tegenstander gaf. Ik heb dat niet gedaan omdat ik nog kansen zag.

Ook in de laatste ronde was er een interessante partij. Ik moest namelijk tegen de groepswinnaar Khoi Pham die tot dan alles gewonnen had. Volgens het verslag van de HSB heeft Khoi Pham deze partij rustig aan kunnen spelen en heb ik volgens het verslag de remise met beide handen aangegrepen. Zelf denk ik dat dit niet zo gegaan is. Ik opende Siciliaans, Versnelde Draak. We hebben uiteindelijk remise gespeeld en volgens de computeranalyse stond ik zelfs beter.


Het was een heel leuk weekend en volgend jaar zal ik zeker weer meedoen.

KLAAS JAN KOEDIJK

Eindstand (tien deelnemers, zeven ronden):

  1. Khoi Pham (1397)..................6½ TPR 1630
  2. Sam van Dongen (1284).......5     TPR 1377
  3. Alexander Rietveldt (1360)....4½ TPR 1237
  4. Anna Martinez (1204)............4½ TPR 1309
  5. Mark Honkoop (1480)...........4     TPR 1240
  6. Klaas Jan Koedijk (1192)......4     TPR 1215

2 thoughts on “Emoties in het schaken

    • Doordat ik in tijdnood zat was mijn tegenstander de draad kwijt omdat ik dus heel snel zette en dus stopte

Reacties zijn gesloten.