20e Week in De Kreek

Caïssa-Eenhoorn heeft de afgelopen dagen veel beste wensen gekregen en verschillende zijn al uitgekomen. Na een geslaagd Westfries jeugdkampioenschap op vrijdag en een geslaagde nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hoorn op maandag is de eerste clubavond van 2015 zeer geslaagd dankzij de cursus van Ronald Ritsema.

In het kader van een ledenwerfactie heeft onze clubkampioen een cursus voor beginners en herintreders bedacht en Ronald heet op de eerste bijeenkomst twee vrouwen en elf mannen welkom. Dat levert in De Kreek een volle zaal op de eerste verdieping op; een mooi gezicht. Achterin onze speelzaal staan dan zeven volle borden en veertien lege stoelen. Na een kleine twee uur komen de dertien cursisten binnen en kunnen ze iets van de clubsfeer proeven en hun eerste partijen spelen. Assistent-cursusleider Sjoerd Kelder, de Johan Cruijff van de schaaksport, fungeert als Nummer 14.

Degenen die vertrouwd zijn met de Chinese astrologie, weten dat 2015 het Jaar van de Geit is. En we nemen begin februari afscheid van het Jaar van het Paard. Dat heeft mij in 2014 slechts één bijzondere partij opgeleverd. In de vijfde ronde van het herfstveteranenkampioenschap van de NHSB, op 29 oktober, speelde ik tegen Jan Barteling die met vier uit vier aan de leiding ging. Met zwart en dat bood de gelegenheid om op de Franse toer te gaan. Met de oosterse wijsheden in het achterhoofd mocht het koningspaard een nieuwe sprong maken: van e7 naar f5. In het Jaar van het Paard zijn hout en vuur de belangrijkste elementen en het was met die achtste zet de bedoeling om het bord in brand te steken.

Het aardige is dat in Franse partijen van na de Tweede Wereldoorlog weinig …Pf5-zetten voorkomen en misschien is hier wel een nieuwtje ontdekt. Kan dat nog, anno 2014? Ik stel voor om het de Caïssa-Eenhoorn-variant in het Frans te noemen en die op de laatste dag van het Jaar van het Paard, dinsdag 3 februari, met champagne te dopen.

Daarom hieronder de eerste acht zetten van die partij (en ook het vervolg).