27e Week in De Kreek

In één klap neemt het aantal deelnemers aan de clubcompetitie met zo’n vijftien procent toe. De ranglijst is van 64 naar 74 namen gestegen.

Het zal de komende tijd drukker zijn in de theaterzaal. Voor volgende week staan liefst 31 partijen op het programma. Dit seizoen heeft als record 25 partijen in de zesde ronde (7 oktober) en dat wordt in de 27e week in De Kreek geëvenaard. De twee competities ervoor stond er één bord meer op de tafels in negentiende ronde (5 februari 2013) en in de tiende ronde (5 november 2013). Op dinsdag 6 september 2011 bezochten liefst 58 clubgenoten de openingsavond; goed voor 29 partijen dus. We zaten in De Huesmolen, toen het daar nog gezellig was. Menigmaal moest penningmeester Arend een zaaltje extra huren om iedereen een plaats te geven en verschillende keren werd er zelfs in de ruimte bij de bar geschaakt. Soms op de stamtafel voor de televisie, soms achterin het gedeelte links van de tap. In eerste instantie dacht ik dat enkele spelers naar huis waren gegaan omdat er geen ruimte was, maar verstopt in een hoek bleken daar vier partijen aan de gang te zijn.

,,1-0 voor de cursus’’, hoor ik een clubgenoot zeggen. Want dankzij de deelnemers aan de beginnerscursus van Ronald Ritsema is de explosieve stijging te danken. Een groot deel wil het geleerde in de praktijk toetsen en debuteert in de clubcompetitie. Na een uur zet Dick Appelman in zijn strijd tegen Frans Bouwman onze meest ervaren schaker – want meer dan een halve eeuw lid – mat. Zo zoon zo vader. Jeugdlid Niels Appelman speelde een aantal maanden eerder zijn eerste seniorenpartij en heeft inmiddels al zeven keer gewonnen.

Negen cursisten staan op de ranglijst en zes doen mee in de 25e ronde. Ze zorgen voor een mooie score van vijftig procent: tweemaal winst, twee remises en twee verliespartijen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat ze het schaken en de vereniging leuk vinden.

Er zijn deze avond weer vier partijen live te volgen. Hoog niveau. Het gaat om Peter Holscher-Ton Wessels en Roy Kerkhoven-Sjoerd Kelder en twee bekerontmoetingen. Ronald Ritsema en Dirk Lont plaatsen zich ten koste van respectievelijk Bas van den Berg en Piet Aardenburg voor de halve finale van het cuptoernooi. De sfeer aan de bar wordt gedurende enkele minuten bepaald door de loting. Vier verschillende clubgenoten bieden zich aan om de namen te trekken. Er wordt gevraagd of er nog duels zijn die zonder publiek moeten worden gespeeld. In het schaken zijn geen hooligans en de confrontaties Co Buysman-Ronald Ritsema en Bert Spil-Dirk Lont zullen ongetwijfeld zonder problemen verlopen.

Een aangename verrassing is de binnenkomst van Mark van Ojik. Hij komt eens kijken hoe het er op een clubavond aan toe gaat en uiteraard plannen we een partij voor hem. Misschien dat hij vaker gaat schaken en zou het niet leuk zijn om Mark volgend seizoen in het bekertoernooi te begroeten.