Euforie en berusting wisselen elkaar af

Na afloop van de zevende bondsronde op zaterdag overheerste er euforie en berusting in De Kreek. Euforie vanwege de mooie overwinning van het eerste tegen Purmerend en de overwinning het tweede tegen Amsterdam West. Berusting gold vooral voor het derde. Door de 6½ - 1½ nederlaag tegen voormalig hekkensluiter Kijk Uit lijkt degradatie uit de promotieklasse steeds dichter bij te komen.

Een belangrijke zaterdag in De Kreek voor de eerste drie bondsteams was het. Het eerste speelde ‘De derby’ tegen Purmerend. Nadat Purmerend begin februari Caïssa-Eenhoorn uitschakelde voor de beker moest er natuurlijk nog een appeltje met ze worden geschild. In de competitiewedstrijd gebeurde dat een kleine twee maanden later dan ook. Na een spannend slot werd het 5½-4½ in het voordeel voor het eerste. De overwinning betekende meer dan prestige, want de degradatiezorgen zijn hierdoor verleden tijd!

Het tweede heeft in theorie nog een kleine kans om kampioen te worden. Dan moest Amsterdam West in ieder geval worden verslagen. Dat gebeurde ook ‘met gemak’ , want in een mum van tijd stond het al 4-0. Uiteindelijk werd het 5½ - 2½!

Het derde, wat negende staat in de promotieklasse kreeg de nummer laatst Kijk Uit op bezoek. Een waar degradatieduel duel dus. Om uitzicht te houden op behoud was een overwinning gewenst.

Terwijl de wedstrijden CE-Purmerend en  CE 2 – Amsterdam West - onder leiding van Aart Strik -  mooi op tijd begonnen, was dat niet het geval bij CE 3 – Kijk Uit. Kijk Uit, begint zelf thuis de zaterdagwedstrijden altijd om 13 uur, net als wij (bijna alle andere clubs om 12 uur) maar, door een communicatiefout kwamen de IJmuiders pas vlak voor enen aanzetten. Nou ja, niks aan te doen. Rond de klok van 1 uur kon dus pas worden begonnen nadat wedstrijdleider Sernin van de Krol - die zijn debuut maakte in De Kreek- het startsignaal gaf.

Piet Aardenburg bereidde zich voor op een marathon over een paar weken waardoor hij begin de middag niet aanwezig kon zijn (later kwam hij nog even zijn clubgenoten aanmoedigen). Omdat Sebastiaan van Westerop ook niet aanwezig kon zijn speelde beide afgelopen dinsdagavond tijdens de clubavond van Caïssa-Eenhoorn hun partij vooruit. In de partij die live te volgen was koos Piet met zwart een gedegen verdediging. Echter, doordat zijn stukken niet goed samenwerkte bleek wit veel gemakkelijker de aanval te kunnen kiezen. Nadat Van Westerop dan ook de koningsstelling openbrak vond hij de winnende voortzetting: 0-1.

Met een 1-0 achterstand vooraf beginnen is niet fijn. Daar kon jammer genoeg al vrij snel een 2-0 achterstand van worden gemaakt. Erik Romkes koos met zwart tegen Arent van Nieukerken namelijk al snel een dubieuze variant. Nadat Erik zich vervolgens misrekent had kon hij zijn tegenstander al na 12 zetten feliciteren omdat stukverlies niet meer te voorkomen was.

Nick Manshanden speelde tegen Ingmar Visser met de witte stukken. Nick kreeg niet het gewenste voordeel vanuit de opening, terwijl zwart na een afruil van lichte stukken juist een prima stelling verkreeg. Na een tactische misrekening verloor Nick even later zelfs onnodig een pion en een kwaliteit. Au, een nul dus: 0-3

Arend Stapel bouwde met wit tegen Peter Hamersma zijn stelling rustig, maar prima op. Na een afwikkeling van lichte stukken bleven alleen nog de dames, torens en ongelijke lopers over op het bord. Wel had Arend al handig een pion weten te ontfutselen van Hamersma. Niet veel later nam Arend het remiseaanbod van zwart aan. Wellicht wel iets te vroeg. Weliswaar ongelijke lopers, maar nog genoeg om voor te strijden. Helemaal gezien de stand. Enfin, wel een prima halfje voor Arend.

Op het eerste bord kreeg Abel Romkes te maken met Kijk Uit’s kopvrouw Colleen Otten. Met zwart kwam Abel prima uit de opening en had Otten te kampen met een geïsoleerde d-pion. Na een dubieus, maar toch wel mooi kwaliteitsoffer van wit werd het een tactisch gevecht op het bord. Een kwaliteit meer voor Abel was lekker, maar een aantal zetten later kon de oud deelneemster aan het NK voor vrouwen met haar actievere stukken na een fout een winnende paardvork uitvoeren: ½- 4½. Hm, de nederlaag is dus al een feit. Jammer, maar het is niet anders.

Johan Paul Hendriks is zelf aan een niet heel best extern seizoen bezig. Weliswaar steeds pittige tegenstand, toch 0 uit 4. Tegen Guido van Leen kwam JP ook niet heel best uit de opening door te passief spel. Met tegengestelde rokades kwam JP echter wel steeds meer in het spel met een sterk paard en kon hij in de volgende stelling handig een pion winnen:

Naamloos

Hendriks-Van Leen na 24.Kc8-d8

Een slechte keus van Van Leen. JP won hier namelijk met 25.Txe4! een pion (25…fxe4 26.Dd7#). In het vervolg liet JP wel wat kansen liggen om zijn pion te verzilveren. 25….h5 26.Th4 (26.Tbe1 was misschien handiger, zodat de zwarte toren de halfopen g-lijn moet verlaten) 26….b6 27.Pe6+Kc8 , allemaal nog prima. Hierna ging JP wel de fout in door 28.Txh5 te spelen, waardoor Van Leen via de h-lijn aan de gang kan gaan. Na 28…Dg6 29.Txh8 Txh8 30.Df1 f4! Duurde het niet lang voordat JP opnieuw een nul aan de broek kreeg. Zonde, want de kansen waren er wel, en JP had zeker meer verdiend vandaag!

Dan naar Fred Avis, Fred is na een slecht 2014 aan een enorme opmars bezig. Prima overwinningen op onder andere Leo Littel en Wim Gravemaker in de bond. En, afgelopen dinsdag misschien wel zijn grootste scalp dit seizoen toen hij Peter Holscher verraste. Vandaag was Peter van Nieuwenhuizen de tegenstander, ook geen makkie.

Met wit koste hem het te snel doorschuiven van zijn e pion Fred een pion. Echt veel voordeel kon van Nieuwenhuizen er niet uit halen en na dameruil kwamen Fred’s zijn stukken actiever te staan. Eenmaal in een toreneindspel belandt waarin Fred zelfs een pion meer had leek het er op dat remise de logische uitslag was.

De toren heeft Fred inmiddels moeten ruilen voor een gepromoveerde pion waarna deze stelling op het bord kwam:

avis-nieuwenhuizen

Avis-Van Nieuwenhuizen na 61.Kh6

De verbonden pionnen zijn ideaal, maar zwart kan hier nog steeds remise houden. Van Nieuwenhuizen speelde 61…Kf4?. Met 61….Tf5 houdt zwart remise, omdat na promotie van de f pion, de zwarte koning op tijd is om de pion of g6 op te halen, of dan wel de toren. Er werd nu 62.f7? gespeeld (opnieuw is 62…Tf5 met remise nodig, 62.g7! was winnend). Zwart koos 62….Ta8? waardoor 63.g7! Ta6+ 64 Kh6 dan wel de 1-0 betekende.

Het ging niet van harte vandaag bij Fred, maar het punt is binnen voor hem en dat is mooi voor de tpr!

Met zwart speelde Dirk Lont tegen André Kunst. Dirk kon vanuit de opening materieel voordeel verkrijgen door een stuk tegen een paar pionnen te ruilen. Dirk dorste dat niet aan, omdat zijn koning dan ook op de tocht kwam te staan. In plaats daarvan werd de stelling dichtgeschoven. Kunst kon alleen niet veel later zelf wel voordeel verkrijgen via de geopende h-lijn. Kunst won en pion en kon afruilen naar een technisch gewonnen eindspel. Dirk hield nog even stand, maar moest in het paard-loper eindspel met een ver doorgeschoven witte vrijpion toch zijn meerdere erkennen.

Oei, een 1½ - 6½ nederlaag. Iets te veel van het goede, want een echte 'walk over' voor Kijk Uit was het nou ook weer niet. Maar uiteindelijk waren de IJmuiders wel de betere en hadden we eigenlijk vrij weinig kans. Dit alles betekend dat Kijk Uit hekkensluiter af is met 4 matchpunten en dat Caïssa-Eenhoorn de laatste plaats bezet met 3 matchpunten, terwijl de nummer 8, Santpoort 2 5 matchpunten heeft. Zij gaan nog op bezoek bij Kijk Uit.

De vooruitzichten zijn dus niet zo gunstig voor het derde. Helemaal vanwege het slechte doelsaldo. Degradatie is alleen nog te voorkomen door in ieder geval zelf de laatste twee wedstrijden ( uit tegen De Waagtoren 3 en  ‘misschien’ thuis tegen SC Aalsmeer) te winnen. Maar, dan nog zijn we afhankelijk van de andere ploegen . Dat ‘misschien’ komt van het feit dat de gezamenlijke slotronde van de pormotieklasse wellicht in De Kreek zal plaatsvinden. Dat kan dan wel een mooi afsluiting  worden van het waarschijnlijke retourtje eerste klasse-promotieklasse. Tot dan!

    Caïssa-Eenhoorn 3  -      Kijk Uit 1½ - 6½
1 Abel Romkes  1918  - Colleen Otten  2117 0-1
2 Nick Manshanden  1694  - Ingmar Visser  1768 0-1
3 Erik Romkes  1707  - Arent van Nieukerken  2043 0-1
4 Fred Avis  1670  - Peter van Nieuwenhuizen  1917 1-0
5 Piet Aardenburg  1796  - Sebastiaan van Westerop  1883 0-1
6 Arend Stapel  1760  - Peter Hamersma  1834 ½-½
7 Dirk Lont  1777  - Andre Kunst  1868 0-1
8 Johan Paul Hendriks  1763  - Guido van Leen  1812 0-1
 1760  1905

 

2 thoughts on “Euforie en berusting wisselen elkaar af

  1. Hoewel niet van harte moet ik ook bevestigen dat de ,oude, Fred Avis nog steeds tot veel moois in staat is. Zijn overwinning op mij jl dinsdag was dik verdiend en hopelijk krijgt hij hier zoveel energie door dat de 1900 grens weer snel wordt bereikt.

  2. Dankje Peter: sportief gebaar! Ik kneep hem overigens nogwel even..aan het einde. Je kwam gevaarlijk op met je pionnen. Afgelopen zaterdag ook al zo’n ervaring..Maar het liep gelukkig goed af.

Reacties zijn gesloten.