Kampioen der bordpunten

Caïssa-Eenhoorn 4 heeft het seizoen in stijl afgesloten. Op de laatste dinsdag in maart won het team met maar liefst 6½-1½ van KTV 2. Ondanks de ruime overwinning in de laatste ronde lukte het niet om Koedijk van de eerste plaats in de tweede klasse A af te stoten. Geen kampioen dus, maar wel een mooie tweede plaats, en dat, met het beste doelsaldo.

Deze avond zou beslissend zijn voor het kampioenschap in de tweede klasse A. Caïssa-Eenhoorn 4 heeft uit de voorgaande wedstrijden 8 matchpunten gehaald terwijl koploper Koedijk er al 10 had verzameld. Andere concurrent Aartswoud 3 verloor afgelopen week van De Groene Zes waardoor zij op 9 punten blijven steken. Hetzelfde gold voor MSC die ook met 9 punten eindigt. Bij een overwinning op KTV 2 zouden we beide teams dus voorbij gaan en in ieder geval tweede worden. Afhankelijk van de uitslag bij Koedijk-Heerhugowaard 2 dezelfde avond, konden wij in dat geval eventueel zelfs kampioen worden.

Koedijk had genoeg aan een 4-4 gelijkspel; maar mochten zij verliezen (met 4½ -3½) konden wij na een overwinning van minimaal 5-3 kampioen worden. Dat zou wat zijn! Enfin, gewoon zelf eerst maar eens proberen te winnen, en dan afwachten. KTV 2, vorig jaar gepromoveerd, is papier een stuk zwakker, maar dat zegt uiteraard nog niets.

Ook de laatste wedstrijd moest Gerard Groot aan zich voorbij laten gaan. Later op de avond kwam hij nog wel even kijken hoe zijn teamgenoten ervoor staan! Ton Wessels viel als ‘ sterke negende man’ nog eenmaal in dit seizoen en mocht als gelegenheidskopman de slag aangaan met Alex Brouwer

Ton kreeg vlot een prima stelling met zwart tegen Alex. Zijn stukken stonden beter geplaatst en nadat de druk op de stelling van wit te groot werd kon Ton een stuk winnen en al snel het eerste punt incasseren.

Ondertussen zag het er bij Arnold van der Wolff ook prima uit. Zijn tegenstander Jeroen van Bilsen dacht handig een pion te kunnen winnen. De dubbele aanval  die daaruit volgde op beide zwarte torens kwam dan vervolgens ook rouw op zijn dak vallen. Arnold kreeg nog wat tegenspel van de verbonden vrijpionnen, maar nadat het materiaal gereduceerd werd had Arnold nog steeds een toren meer wat hem de winst opleverde: 2-0.

Mooi begin, en gezien de andere borden zag het er ook gunstig uit. Zo ook bij Frank Tieken die met Mirsad Dzanic in een toreneindspel belandde met elk drie verbonden vrijpionnen aan tegengestelde vleugels. De pionnen van Frank waren echter al behoorlijk aan de loop en zouden dan ook eerder promoveren. Ook een punt voor Frank: 3-0

Frans Kragten kwam flink onder druk te staan tegen Theo Weel. Hij wist echter onder deze druk af te komen door af te wikkelen naar een eindspel met dames, een toren en ongelijke lopers. Even later kon hij het remisaanbod van de teamleider van KTV 2 dan ook niet weigeren. Meer zat er namelijk niet in.

Nog een puntje was nodig om de overwinning in ieder geval over de streep te trekken. Tegen invaller Rasid Krso – Rasid verloor eerder dit seizoen met KTV 3 van Willem van der Veen die met het vijfde team zegevierde in De Kreek – kon Gerrit Roos er op en er over. Met de witte stukken strafte hij het passieve spel van zwart al snel af. Na een gunstige afwikkeling  was het echter nog niet zo makkelijk om de winnende voortzetting te vinden. Gerrit kon  niet veel later toch de felicitaties ontvangen van de speler uit Enkhuizen nadat hij naar een eindspel toe had gewerkt met een toren meer!

Aad Laan kon het vervolgens niet bolwerken tegen Jack Glas. Met zwart kreeg Aad een prima stelling voorgeschoteld, maar kon hier niet goed gebruik van maken. Niet veel later verslikte Aad zich en moest hij een stuk inleveren door zijn onderste rij problematiek. In het resterende eindspel met een loper minder had Aad geen compensatie waardoor hij tegen een 0 aanliep.

Nog een halfje uit twee partijen – om de 5-3  te halen – moest wel gaan lukken. Zowel ondergetekende als Bas van den Berg hadden beide goede vooruitzichten. Robbert kon namelijk met zwart zijn stelling goed opbouwen en langzaam de druk op de koningsvleugel opvoeren. Nadat Nurko Agovic voorkwam dat zijn dame ingesloten werd won Robbert met een paard-manoeuvre  een kwaliteit. Die kwaliteit werd verzilverd toen hij de stelling openbrak en een winnend torenoffer kon uitvoeren met mat tot gevolg: 5½-1½!

Mooi, wij hebben in ieder geval aan de eis voldaan om met minimaal 5-3 te winnen. Nu wachten op bericht uit Koedijk. Ondertussen had Bas nog zijn handen vol aan Sido Quarre. In een mooie pot met tegenstelde rokades werden her en der wat pionnetjes weggesnoept. Witspeler Bas kreeg daaruit volgend wel wat last van de (mat) dreigingen die zwart had. Maar, eenmaal de zwarte aanval geneutraliseerd bleek Bas over een kwaliteit meer te beschikken en verzilverde dit voordeel vakkundig door goed gebruik te maken van de open koningsstelling. Keurig: 6½-1½.

In stijl het seizoen afgesloten want op de uitslag is niks af te dingen! Fred Avis had afgesproken dat hij Erik Jostmeijer in Koedijk op de hoogte zou houden van de ontwikkelingen in De Kreek. Nadat Fred zelf een zwaarbevochten overwinning behaalde in de interne tegen Lex Griffioen werd via Whatsapp duidelijk dat Koedijk net aan 4-4 wist te houden tegen Heerhugowaard 2.

Ai, das jammer. Helemaal omdat het nipt was en het er aanvankelijk niet zo goed uit zag in Koedijk. Maar: uiteraard de felicitaties naar de heren uit Koedijk die toch maar even hun favorietenrol hebben waargemaakt. En, dat is niet makkelijk. Na een jaar afwezigheid mogen zij het dus weer gaan proberen in de eerste klasse. Veel succes!

Nou ja, geen kampioen dus, maar een tweede plaats in deze klasse is ook uitstekend en vooraf hadden we zeker getekend voor 10 matchpunten! En dat ook nog eens met 34½ bordpunt, 1½ meer dan Koedijk. In een gunstig geval kunnen we zelf nog als tweede beste nummer 2 promoveren naar de eerste klasse. Maar, dat zal waarschijnlijk niet gaan gebeuren. Daarnaast is tweede klasse voor dit team op dit moment prima.

Volgend seizoen gaan we er weer tegenaan!

31-03-2015   Caïssa-Eenhoorn 4  -    K.T.V. 2 6½ - 1½
1 Ton Wessels  1919  - Alex Brouwer  1746 1-0
2 Frans Kragten  1784  - Theo Weel  1604 ½-½
3 Aad Laan  1716  - Jack Glas  1584 0-1
4 Bas van den Berg  1750  - Sido Quarre  1505 1-0
5 Robbert van Dijkhuizen  1545  - Nurko Agovic  1738 1-0
6 Gerrit Roos  1746  - Rasid Krso  1487 1-0
7 Frank Tieken  1608  - Mirsad Dzanic  1593 1-0
8 Arnold van der Wolff  1700  - Jeroen van Bilsen  1528 1-0
 1721  1598

Vooraf werd gezien de ratingverschillen tussen de teams een spannende competitie verwacht. En dat is het zeker geworden! Tussen de nummers 1 en 6 uiteindelijk maar 4 matchpunten verschil:

  Team 1 2 3 4 5 6 7 8 Match Bord
1  Schaakgroep Koedijk 5 4 4 4 5 11 33
2  Caïssa-Eenhoorn 4 3 4 4 6 10 34½
3  Aartswoud 3 4 5 5 3 6 9 31
4  M.S.C. 4 3 5 5 6 5 9 30½
5  Heerhugowaard 2 4 4 3 3 7 5 6 8 32
6  De Groene Zes 3 4 5 3 1 7 25
7  K.T.V. 2 2 2 3 2 19
8  Schaaklust 2 3 2 0 19

 

2 thoughts on “Kampioen der bordpunten

  1. Volgens mij is er nog een kansje op promotie. Als wijkertoren 2 niet degradeert in 3C, gaan de twee best preseterende nummers 2 ook door.

  2. Dat klopt Bas! Beste nummer 2 van de tweede klasse wordt De Uil 2 in 2D. De tweede beste nummer 2 kunnen we worden als Aartswoud 2 met minimaal 5-3 wint van ZSC 3 in 2B. Als de Wijker Toren zich net als Aartswoud inderdaad weet te handhaven in KNSB 3C.. ja, in dat geval kunnen we promoveren! Maar goed, daar moeten we maar niet van uit gaan!

Reacties zijn gesloten.