Hoorenaissance (8)

Op 4 september begint de toekomst van het Hoornse schaken, maar ik ben zo brutaal geweest om deze week het verleden binnen te stappen.
In het Westfries Archief haal ik regelmatig oude stukken uit de sloot. Het fraaie gebouw bewaart vele duizenden krantenpagina’s op microfiches en die hebben toch aardig wat schaakinformatie.
Vijftig jaar geleden. Het Noordhollands Dagblad van donderdag 27 september 1962 meldt dat twee dagen eerder de wintercompetitie van Caïssa is gestart. Dat komt goed uit. Eerder dit jaar heb ik tientallen Dagbladen voor West-Friesland uitgeplozen en daarin staan Caïssa’s eerste uitslagen in de krant van 4 oktober. Die zijn, zo blijkt nu, van de tweede ronde.
Het is een van de voordelige aspecten van vroeger. Als de ene West-Friese krant de informatie niet heeft, is die wellicht in de andere te lezen. Helaas gaat dat niet altijd op. Ook redacties zijn afhankelijk van het aanbod en het ene seizoen wordt er veel over schaken geschreven omdat de club een actieve eigen verslaggever heeft en het andere seizoen is het zoeken naar een schaakbericht.
Caïssa had in 1962-1963 een kleine veertig leden. De bondswedstrijden werden toen gespeeld met louter tientallen. Caïssa 1 kwam uit in de tweede klasse A (NHSB), Caïssa 2 in de derde klasse A en Caïssa 3 in de vierde klasse A.
Op 25 september – we zijn nog steeds in 1962 – kwamen 28 leden naar het achterzaaltje van hotel De Valk, aan het West. De betere schakers van Caïssa waren Wim Hart (hij won van Groenevelt, een van zijn concurrenten), Sleutel (1-0 tegen Cor Moeijes), Gerrit van der Wolff (winst op Bert Buitink senior), dominee Bos (versloeg Betzema) en voorzitter Haring.
Maar er waren meer bekende namen. Wim Bolle deed mee, Wim Helling, Tonneman, Hiemstra en Arie Bruidegom. Arie was dat jaar verhuisd van Beets naar Hoorn en verhuisde van de dorpsschaakclub naar Caïssa. Hij is precies een halve eeuw lid van onze vereniging en met Hero Bos de langstzittende. Arie heeft al zijn notitieboekjes bewaard (hulde) en in de eerste staat een partij tegen Hiemstra.
Sicco Hiemstra was gymleraar aan de Rijks HBS en een lenig man. Het verhaal gaat dat na afloop van de clubpartijen in De Valk verschillende schakers van Caïssa nog lang nableven om een biertje te drinken en te biljarten. Hiemstra kreeg het voor elkaar om op zijn handen te lopen en zo enkele rondjes om het biljart te maken. Zijn beloning was een extra biertje. Maar op het schaakbord was de met zwart spelende Arie Bruidegom het lenigst door zich uit een benarde positie (mat in zeven) te bevrijden en met een stuk meer het eindspel te winnen.