Peter Holscher mooie middenmoter op NK

Al tientallen jaren staat hotel De Bilderberg in het bij Arnhem gelegen Oosterbeek gelijk aan senioren- en veteranenschaak. Spelers jonger dan 50 jaar hebben er in die fraaie omgeving niets te zoeken. Peter Holscher nam deel aan het NK en eindigde met zijn zestiende plaats precies middenin het veld.

Senioren en veteranen – respectievelijk schakers vanaf 50 en 65 jaar – met een rating van 1900 en hoger speelden van 4 tot en met 10 juli in één gezamenlijke groep. Voor leeftijdgenoten met een lagere rating was er een vijfrondig toernooi in kleinere poules. Bekende Noord-Hollanders daarin waren onder anderen Peter Folkertsma, Gerrit Peereboom, Harry Peters (winnaar groep 6), Johan Plooijer en Peter de Vries, terwijl ook oud-Caïssa-lid Johan de Lange meedeed.

In de grote hoofdgroep van het 43e Bilderberg-toernooi hield Peter Holscher als enige regionale vertegenwoordiger de eer hoog en dat deed hij op waardige wijze. Bij een gemiddelde tegenstand van 2087 (een kleine honderd punten hoger dan zijn eigen rating) veroverde hij in zijn zeven partijen drieënhalve punt, goed voor een mooie plusscore. Van de 32 deelnemers hadden achttien man de veteranenstatus en in die aparte eindstand was de Zwaagse routinier nummer zeven.

Peter begon het kampioenschap sterk met remises tegen 2100-spelers in het weekeinde. Kees Stap – die op de derde plaats zou eindigen – was zijn eerste opponent. De seniorschaker uit Wageningen is club- en ploeggenoot van Jan Timman. Hij verloor in maart in De Kreek zijn bondspartij tegen Ron Deen, maar snoepte op het Tata Steel-toernooi in groep 2A onze eersteteamspeler Gilbert Vrancken een half punt af. In een Engelse partij zorgde de Westfriese veteraan voor druk op de witte stelling. Gaandeweg nam zijn tegenstander het initiatief over, maar Peter hield zijn verdediging keurig dicht. Na dameruil konden beiden – met alle torens en een witte loper tegen een zwart paard – niets bereiken.

Nico Schouten zat vervolgens tegenover Peter Holscher. Hij is eerstebordspeler van de Osse Schaakvereniging, veertienvoudig clubkampioen en verloor in de finalevierkamp om de clubtitel de beslissende partij van Michele Montenegro die daarmee op de eerste plaats eindigde. Michele was in de seizoenen 2009-2010 en 2010-2011 lid van Caïssa en verhuisde daarna naar Noord-Brabant. In zijn tweede Hoornse jaar was hij een waardevolle basisspeler van het eerste bondsteam en scoorde in zes partijen honderd procent. Piet Aardenburg (HSV De Eenhoorn 3) behoorde tot de verslagenen. Caïssa stelde toen in de voorlaatste ronde de titel in 1A veilig.

Op zijn beurt leverde Nico Schouten een spraakmakende prestatie tijdens het EK 65+ dat in maart 2014 in Porto werd gehouden. Hij kroonde zich tot Europees kampioen en hield onder anderen drie grootmeesters achter zich. De FIDE beloonde zijn 7½ punt in negen ronden door hem in één klap de IM-titel toe te kennen. Tegen Peter Holscher werd het een lange zit. Na een flinke afruil leverde het voortvarende spel van onze met wit spelende clubgenoot winst van een centrumpion op. Maar zijn geslepen opponent gaf hem weinig kansen om verder te komen. In een dame-eindspel met een Zwaagse loper en een Osse paard werd na dameruil het materiële evenwicht hersteld en moest Peter nog attent zijn om de remisegrens niet te overschrijden.

In de derde ronde noteerde Peter zijn eerste winstpartij. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Met zwart koos hij voor een eigen variant van de Limburgse opening die door Maastricht-veteraan Jacob Perrenet werd onderschat. Wit miste de juiste voortzetting en raakte op de 23e zet een centrumpion kwijt. Beiden werkten toe naar een dame-eindspel met lopers van gelijke kleur, waarin de winst nog niet direct voor het oprapen lag. Met een pionoffer leidde Peter zijn slotoffensief in. De Zwaagse vorstin kwam in de witte stelling, terwijl de positie van wits koning kwetsbaar was. Handig manoeuvrerend wikkelde zwart af naar een gewonnen eindstelling.

Dat cijfers niet alles zeggen, bleek de volgende dag. Peter Holscher verloor, met wit, zijn eerste partij tegen Etienne van Leeuwen die met 2032 een lagere rating had dan zijn vorige tegenstanders. De veteraan van Het Witte Paard (de Zeeuwse club) ontwikkelde sneller dan de witspeler en beschikte bovendien over betere lichte stukken. Ook moest de Westfriese NK-deelnemer een aantal verplichte zetten doen en dat komt een stelling zelden ten goede. Na een paardschaak verscheen het Zeeuws Meisje in zijn verdediging en met matdreigingen in aantocht staakte wit zijn verzet.

Wielersportliefhebber Peter Holscher ging in de vijfde ronde op de Franse toer en dat pakte tegen FM-speler Maarten Etmans goed uit. Na een vroege dameruil stonden ook alle torens snel naast het bord en met veertien pionnen tegenover elkaar (er was een open f-lijn) leek de stelling remise-achtig. Peter kon evenwel zijn koning eerder een centrale en aanvallende positie geven dan zijn tegenstander, terwijl zijn laatste stukken (paard en zwartveldige loper) dominanter waren dan de witte (paard en witveldige loper). Niet veel later kreeg de zwartspeler de felicitaties.

Ook in zijn zesde partij had Peter de zwarte stukken en opnieuw koos hij voor het Frans. Ditmaal geen ruil-, maar de doorschuifvariant en die vormde de inleiding voor een spectaculair vervolg. Zwart kreeg geen kans, in tegenstelling tot de vorige dag, om lang te rokeren. Hij liet zijn loper op f8 lang staan, maar de korte variant leek geen veilige keuze en de Westfriese routinier gebruikte die ook niet. Tegenstander Jan Selten gaf in het verre middenspel een pion om een diagonaal voor zijn dame te openen en met een aansluitende paardzet werd de druk op de Zwaagse verdediging vergroot. Met een kwaliteitsoffer kreeg Peter tegenkansen. Beiden bleven op de aanval spelen en dat pakte voor de Caïssa-Eenhoorn- en Aartswoud-veteraan verkeerd uit. Terwijl hij op pionnenjacht ging, gaf wit de kwaliteit terug om met zijn dame en toren te profiteren van de veelheid aan ruimte. Hij veroverde een toren en had na 54 zetten de buit binnen.

Peter eindigde vandaag het kampioenschap zoals hij begon: met remise tegen een stevige 2100-deelnemer (Arend van Oosten). Al zijn partijen zijn na te spelen op de website ‘seniorentoernooi.nl’.
Eerste ronde (zaterdag 4 juli): Kees Stap (2132) – Peter Holscher (1979) ½-½.
Tweede ronde (zondag 5 juli): Peter Holscher (1979) – Nico Schouten (2143, IM) ½-½.
Derde ronde (maandag 6 juli): Jacob Perrenet (2049) – Peter Holscher (1979) 0-1.
Vierde ronde (dinsdag 7 juli): Peter Holscher (1979) – Etienne van Leeuwen (2032) 0-1.
Vijfde ronde (woensdag 8 juli): Maarten Etmans (1987, FM) – Peter Holscher (1979) 0-1.
Zesde ronde (donderdag 9 juli): Jan Selten (2109) – Peter Holscher (1979) 1-0.
Zevende ronde (vrijdag 10 juli): Peter Holscher (1979) – Arend van Oosten (2154) ½-½.

1 thought on “Peter Holscher mooie middenmoter op NK

  1. Hartstikke leuk Co jouw meeleven met mijn schaakaktiviteiten en je hebt de juiste sfeer prima verwoord. Alleen mijn partij tegen Selten had ik remise moeten maken door niet te slaan op a4 maar op e1 een torenschaakje te geven.
    Al met al een fijne week waar ik door de airco een keelontsteking heb opgelopen.
    Bedankt voor je verslag.

Reacties zijn gesloten.