Een grote vis in een kleine vijver

Na vier ronden op het Westfries jeugdkampioenschap staat Cung Dan Nguyen nog steeds op een score van honderd procent. ,,Een grote vis in een kleine vijver’’, lacht Luan, zijn vader. Een prachtige typering die aan het einde van de middag drievoudig wordt bewaarheid. Cung Dan wint zijn resterende twee partijen en is de overtuigende kampioen van de E-categorie. Maar ook Max Hooijmans (D) en Nick Manshanden (ABC) verslaan alle opponenten.

De laatste partij van het Westfries kampioenschap. Aranka Verweij (wit) zal van Anouk Buijs winnen en op de tweede plaats van de D-groep eindigen.

De laatste partij van het Westfries kampioenschap. Aranka Verweij (wit) zal van Anouk Buijs winnen en op de tweede plaats van de D-groep eindigen.

De kleine vijver in buurthuis Honky Tonk in Zwaag is de kleine groep deelnemers. Bij de E-jeugd zijn zeven kinderen actief, bij de D-jeugd tien en de gecombineerde A-, B- en C-groep telt zeven spelers. Het is wel eens drukker geweest, maar het enthousiasme, de belangstelling van ouders, familie en clubgenoten en de inbreng van vrijwilligers van Caïssa-Eenhoorn blijven onverminderd groot. Dirk Lont leidt de competitie van de D-kinderen, Arend Stapel die van de E-jeugdspelers en beiden maken een verslag van hun activiteiten als onderdeel van de cursus voor het Schaaktrainer 2-diploma. Voor de volledigheid: Rob Bouwman houdt toezicht in de ABC-groep.

Ben Takken – die in Honky Tonk schaakles geeft – loopt opgelucht rond. Alle tafels zijn voor een opknapbeurt uitpandig geweest en Ben meende even dat ze niet op tijd terug zouden worden gebracht. Aan het einde van de maandagmiddag staan ze allemaal weer klaar voor gebruik.

Er zijn op de laatste dinsdag van 2015 veel familieschaakjes. De broers Nick en Dennis Manshanden doen weer meer en hun zus Liz maakt haar debuut. David en Aranka Verweij zijn al jaren trouwe deelnemers, maar voor broer Aron is het de eerste keer dat hij meedoet. Cung Dan en Bass Nguyen spelen in de E-groep en hun grootste supporter is neef Fa Thang die volgend seizoen bij Caïssa-Eenhoorn Stap 1 wil leren. Max en Merijn Hooijmans houden de eer van het Langedijker Schaakmat hoog en Robin en Stella Duson doen dat als Caïssa-Eenhoorn-talenten. En het enthousiasme van Daan en Bram Huberts, ook jeugdspelers van de organiserende vereniging, is de hele dag aanstekelijk.

Familieschaak 1. De broers Cung Dan (links) en Bass Nguyen spelen in de E-categorie tegen elkaar.

Familieschaak 1. De broers Cung Dan (links) en Bass Nguyen spelen in de E-categorie tegen elkaar.

Al meer dan dertig jaar is het Westfries jeugdkampioenschap een kweekvijver. Vrijwel alle regionale talenten hebben wel eens meegedaan en een groot aantal is hedentendage een schaker van meer dan gemiddeld niveau. Zullen we eens wat namen noemen? Tom Balla, Seréyo Bekkink, Holger Bonte, Sjors Broersen, Arjon Buikstra, Ron Deen, Peter Doggers, Bas Dudink, Jeroen Edeling, Alexander Geerts, Marc Helder, Wouter Laan, Ardjan Langedijk, Joseph Molenaar, Martijn Monteban, Niek Narings, Sjoerd Plukkel, Dimitri Reinderman, Ronald Ritsema, Jasper Seelemeijer, Jelmer Sminia, Henk-Jan Visser, Bart Voorn, Joost Wempe en Daan Zult. De meeste zijn in de prijzen gevallen, maar verschillende niet. Diverse sterke jeugdspelers van toen zijn gestopt met schaken, waardoor de concurrentie vooral in de jaren tachtig en negentig groot was.

Familieschaak 2. Op de voorgrond links spelen de Langedijker broers Max (rechts) en Merijn Hooijmans hun partij uit de eerste ronde van het D-kampioenschap.

Familieschaak 2. Op de voorgrond links spelen de Langedijker broers Max (rechts) en Merijn Hooijmans hun partij uit de eerste ronde van het D-kampioenschap.

Maar in het vijvertje van 2015 spartelen toch flink wat prachtige vissen. Nick Manshanden heeft al indruk gemaakt in de landelijke derde klasse, Robin Duson op nationale jeugdkampioenschappen. En Max Hooijmans lijkt op weg om de Langedijker naam op schaakgebied hoog te houden. Goede Schaakmat-spelers van vroeger zijn Harko Bouwens, Sietske Greeuw, Jelmer en Tjerk Sminia en Daan Bes. Opvallend is bovendien het gemak waarmee Bass Nguyen – Stap 1-lid van Caïssa-Eenhoorn – een mataanval uitvoert. Ook een speelster als Aranka Verweij maakt een mooie progressie door: tiende, zesde en eerste in de E-categorie, nu tweede in de D-groep.

Familieschaak 3. In de ABC-groep nemen de broers Nick (links) en Dennis Manshanden het tegen elkaar op.

Familieschaak 3. In de ABC-groep nemen de broers Nick (links) en Dennis Manshanden het tegen elkaar op.

Met Anouk Buijs vertolkt ze nog een opvallende rol in de laatste ronde. De strijd om de tweede plaats, achter de onverslaanbare Max Hooijmans, is hevig. Na vijf ronden staan vijf deelnemers met drie punten op gelijke hoogte. Ruim een uur later nadert de ontknoping en zijn de onderlinge verschillen nog steeds klein. Anouk en Aranka hebben net als Merijn Hooijmans vier punten, kijken naar de aan de muur geplakte ranglijst en rekenen uit hoe ze in de prijzen – voor de eerste drie – kunnen vallen. Maar er volgt geen salonremise en de twee jeugdspeelsters van Caïssa-Eenhoorn gaan vol de strijd aan tegen elkaar. Het wordt zelfs de langste en laatste partij van het Westfries kampioenschap, waarin in eerste instantie de beste papieren voor Anouk zijn (stuk voorsprong) en Aranka tenslotte de matzet vindt.

Elders in de speelzaal maakt een van de deelnemers een soort ereronde. Bram Huberts heeft nog nooit een schaakbeker gewonnen en speelt de sterren van de hemel tegen Bass Nguyen die een half punt boven hem staat. Met toren en koning zet Bram op prima wijze de koning alleen van zijn opponent mat. Vlak voordat dat gaat gebeuren, loopt hij nog even naar de ranglijst om te kijken wat er gebeurt als hij wint. Bram klimt naar de derde plaats en juicht het uit. Als later toernooidirecteur Robbert van Dijkhuizen met de prijsuitreiking begint, staat de jonge schaker al enige minuten vlak voor hem te wachten. Hij kan zijn geduld nauwelijks bewaren en het publiek geniet mee als hij zijn eerste beker in ontvangst neemt.

En zijn het niet dergelijke momenten die het succes van een schaakdag bepalen?

DSC_0675

1 thought on “Een grote vis in een kleine vijver

  1. Zal nooit vergeten, Martijn zijn allereerste schaaktoernooi in de Huesmolen als jochie van 7 jaar. Het huilen stond hem nader dan het lachen. Tot de prijsuitreiking. Hij kreeg een beker omdat hij helemaal onderaan stond. Zijn hele dag was goed. Het volgende toernooi in Zaandam eiste hij in zijn groep een eerste prijs op. Wederom een beker. Dat zijn zulke grote opstekers voor kinderen. Super dat jullie dit al jaren organiseren.

Reacties zijn gesloten.