Hoorenaissance (11)

Onze schaakvereniging bestaat iets meer dan twee maanden, maar we hebben al een international in ons ledenbestand. De Nederlandse vrouwenploeg eindigde op de Olympiade in Istanbul op de gedeelde vijftiende plaats en een van de vijf speelsters was Arlette van Weersel, van Caïssa-Eenhoorn.
Afgelopen zondag was de elfde en laatste ronde van het tweejaarlijkse evenement, dat kan worden beschouwd als het wereldkampioenschap voor landenteams. In de Turkse stad schaakten naast Arlette grootmeester Zhaoqin Peng, nationaal kampioene Tea Lanchava, Lisa Schut en Anne Haast. Omdat in elke wedstrijd vier spelers/speelsters achter de borden zaten, kwam onze clubgenote acht keer in actie en was zij driemaal reserve. Met een score van vier winstpartijen en vier remises bleef ze, net als in 2010, ongeslagen. Haar Olympiade-reeks van vijftien partijen telt nu negenmaal winst en zes keer een half punt. Hopelijk is ze vol zelfvertrouwen teruggekeerd, want morgen (zaterdag) begint de bondscompetitie en een goed scorende Arlette van Weersel kan het eerste achttal goed gebruiken.
Ronald Ritsema heeft in Haarlem een prima BDO-toernooi gespeeld, waar hij in de A-groep beslag legde op de gedeelde vierde plaats en achter Pieter Hopman, Danny de Ruiter en Chris de Saegher is dat een prima klassering. Hoogtepunt was de slotpartij: winst op FIDE-meester Aran Kohler. Voor de eerste bondsronde keert hij terug naar de provinciehoofdstad en wellicht dat zijn laatste prestatie daar stimuleert om in het tweede team van Caïssa-Eenhoorn op herhaling te gaan.
Na het harde werken achter de schermen en de jaarvergadering zijn de stukken inmiddels al uit de dozen gehaald. De eerste ronde van de interne competitie is achter de rug en ook de eerste toernooien dienen zich aan. We hebben geen clubblad meer, maar voor de historie van Caïssa-Eenhoorn is het wel mooi als daarin naast de verhalen partijnotaties voorkomen. Via websites heb ik er al een aantal achterhaald, bijvoorbeeld zeven partijen van Arlette tijdens de vorig weekeinde beëindigde Olympiade. Maar ook interessante bonds-, toernooi- en clubpartijen zijn welkom. Mailen naar buysman.nan@quicknet.nl is voldoende om vastgelegd te worden in de clubgeschiedenis van Caïssa-Eenhoorn.