Valse start voor Caïssa-Eenhoorn 3

Het derde team van Caïssa-Eenhoorn is niet zo goed begonnen aan het nieuwe seizoen in de NHSB Promotieklasse als vorig seizoen het geval was. In Hoogwoud werd het derde team namelijk met 5-3 verslagen door Aartswoud. Een domper, helemaal met de gedachte dat de eerste 2 teams in de KNSB klassen met grote cijfers hun eerste wedstrijd knap hebben gewonnen maar er waren zeker kansen op meer.

Het was even wennen, voor het eerst een externe wedstrijd spelen onder de naam Caïssa-Eenhoorn. Zo was het niet het voormalige Caïssa 1 wat aantrad tegen Aartswoud 1 maar Caïssa-Eenhoorn 3. Voor het derde team dit seizoen betekende het wel een aantal veranderingen in het achttal. Zo speelt de kopman vorig seizoen Peter Holscher vast in het tweede team en staan Sjoerd Kelder en Holger Bonte niet in de vaste opstelling. Daarvoor in de plaats spelen Bas Dudink, Ton van Dijk en Abel Romkes in de vaste acht. Voor de eerste ronde die in Hoogwoud werd gespeeld tegen Aartswoud werd teamcaptain Erik van Tooren met een ander probleem opgezadeld. Zo moest Bart Voorn invallen bij het tweede team wat in Haarlem tegen KC 3 speelde en deed Seréyo Bekkink ook niet mee. Seréyo stond eerst wel in de vaste acht maar besloot dit seizoen extern (Het jeugdteam buiten beschouwing) voor ZSC Saende te gaan spelen. Na wat zoeken kwam Erik uiteindelijk uit bij Dirk Lont, vorig seizoen nog in de vaste acht en was Co Buysman ook bereid om te spelen.

Aartswoud daarentegen heeft voor dit seizoen ook wat moeite gehad om een team samen te stellen. Dat komt omdat niet iedereen op zaterdag wilt spelen. Dat geldt ook voor Caïssa-Eenhoorn. Aartswoud dat in de sfeervolle zaal van het Huis van Egmond speelt is dit seizoen aan haar 75e seizoen begonnen. Een mijlpaal uiteraard die gevierd moet worden.

Het achttal van Caïssa-Eenhoorn was al ruim voor aanvang aanwezig. De playing teamcaptain Erik van Tooren was er al vroeg en de zes spelers inclusief mij vanaf de Huesmolen niet veel later. Ton van Dijk was vandaag naast dat hij meespeelt de sportiefste. Hij ging met de fiets vanuit Hoorn naar Hoogwoud. Dat was misschien wel de beste voorbereiding want lichamelijke inspanning is vaak goed voordat je, je hersenen wil gaan activeren. ‘’Door transpiratie komt inspiratie’’ . De spelers van Aartswoud lieten wat langer op zich wachten. Kopman Marc Helder was als eerste aanwezig om de borden op te zetten. Hij mompelde dan ook: ‘’ze zullen vast wel allemaal buiten wachten totdat ik alles heb opgezet’’.

Even na twaalven heette wedstrijdleider Peter Couwenhoven ons welkom en konden de houten Garde klokken worden ingedrukt. Het streven voor Aartswoud is dan ook om in het jubileumjaar digitale klokken aan te schaffen maar schaken met de houten klokken geeft misschien wel dat extra tintje.

Ton van Dijk had een drukke dag en stond al vroeg op het voetbalveld om zijn zoon aan te moedigen tijdens een bekerwedstrijd in Heerhugowaard. In een Engelse opening begon Ton met wit wat te passief tegen Wouter Laan en kwam niet erg lekker te staan. Na een foutje van Ton kon Laan het afstraffen maar besloot dat niet te doen en gaf Ton een open kans om terug te komen. Vervolgens na een blunder van Laan pakte Ton deze kans met beide handen aan en kon hij een stuk winnen en de partij. Een mooie opsteker voor het team en hemzelf. Hij baalde toch wel een beetje dat hij net naast de schoonheidsprijs had gegrepen met een 2e plaats met zijn overwinning op Peter Holscher. Nu gaat hij deze mooie overwinning insturen onder de naam: ‘’Houdini’’. Dan kan het niet mis gaan voor hem dit seizoen!

1-0, de voorsprong en het zag er toch gunstig uit op de andere borden. Wellicht kan het team op herhaling. Vorig seizoen verpletterde het voormalige Caïssa 1 namelijk Aartswoud met 5½- 2½. Alleen in vergelijking met vorig seizoen is toch vooral Caïssa-Eenhoorn 3 wat uitgedund en zou het ondanks de 1-0 voorsprong wel een lastige middag gaan kunnen worden.

Op het 1e bord nam Erik van Tooren het op tegen de altijd sterke Marc Helder. In het Konings-Indisch kwam Erik goed uit de opening vandaan en had een mooie stelling voor zich. Helder speelde wat te passief en kreeg Erik zo een aantal kansen om zijn stelling nog wat te verbeteren. Na een foutje aan Erik’s kant kon de sterke Helder toeslaan en brak door in de stelling van Erik. Helder pakte de open h-lijn en verdubbelde zijn torens waarna het lastig voor Erik werd om te keepen en genoegen moest nemen met een nederlaag. Jammer maar toch zeker een goede partij.

Met een gelijke stand speelde Bas Dudink tegen Jeroen Bakker. Het was de eerste wedstrijd van het seizoen voor Bas en moest nog een beetje in het ritme komen. Dat lukte aardig en speelde met wit een degelijke partij. In het Nimzo-Indisch kwam Bas wel iets minder uit de opening maar er was niet echt veel aan de hand. Bakker nam wel steeds wat meer het initiatief en kon zijn stelling steeds meer verbeteren en nadat er stukwinst dreigde of een verloren stelling staakte Bas de strijd.

Marten nam het op bord 4 op tegen de West-Fries kampioen  van vorig seizoen Rob van den Heuvel. Met zwart speelde Marten de Hollandse verdediging en kreeg een prima stelling. Na een foutje kreeg Marten de gelegenheid om op f2 te slaan. Als hij dat gedaan had stond hij toch duidelijk beter tegen van den Heuvel. Dat deed hij niet en kon van den Heuvel het initiatief. Met een doorgeschoven vrije a pion en de open lijn kon van den Heuvel de zwarte koning bedreigen. Ondertussen stond het witte paard ook al mooi in de stelling geposteerd en kon Marten het niet meer keepen. Opnieuw een 0 en een 3-1 achterstand.

Op het tweede bord speelde Caïssa-Eenhoorns voorzitter Fred Avis tegen Rik van Ingen. In een geweigerd Dame gambiet  creëerde Fred een mooie stelling met zwart. Echter zag Fred een mooie kans om toe te slaan door zijn loper te offeren voor een koningsaanval. Dit lukte maar half en van Ingen zag kans om te ontsnappen en kreeg een mooie stelling met 2 stukken tegen een toren. Fred kreeg nog wel een kans om terug te komen in de partij maar deed dat niet. Van Ingen kwam beter en beter te staan en kon promoveren waarna het over en uit was voor Fred. Mooi offer maar het lukte dus helaas net niet: 4-1.

Het werd dus wel een lastige klus om nog een puntje mee te nemen uit Hoogwoud. Dan moesten de overige 3 borden gaan winnen. Zo speelde Abel Romkes tegen Jan Stapel, Dirk Lont tegen Lukas Boots en Co Buysman tegen zijn neef Wilko van der Gracht.

Lukas Boots was deze middag de tegenstander van Dirk Lont. Met wit kwam hij prima uit de opening en behield mooi het voordeel. Hij drukte goed door en had een mooie uitgangspositie. Na lang nadenken aan beide kanten kwamen beide spelers in hevige tijdnood. Met nog iets meer dan 10 zetten te gaan stonden aan beide kanten de vlaggetjes van de klokken op de wip. Het leek er even op dat beide spelers een potje aan het snelschaken waren maar niks wat minder waard. De vlag van Boots viel als eerste maar de 40 zetten grens was toen al ruimschoots gehaald waarna Dirk en Boots rustig konden ademhalen en ook even rust om de notatie over te nemen. Inmiddels stond Dirk 2 pionnen voor en lag de derde voor het oprapen. Blijkt maar dat Dirk een uitstekende fase had tijdens de tijdnood en niet veel later kon Boots Dirk dan ook daadwerkelijk feliciteren met een mooie overwinning. Prima gespeeld Dirk! Zo werd de achterstand toch nog een beetje weggepoetst en was er nog steeds hoop voor de Hoornse ploeg: 4-2.

Abel Romkes nam het op tegen Jan Stapel. Een sterke routinier. In een Slavische verdediging kreeg Abel met zwart steeds wat meer overwicht. De stukken werden afgeruild en het voordeel verdween ook voor Abel en er kwam een loper-paard eindspel op het bord. De loper voor Abel en het paard voor Stapel. Er leek niet meer dan remise in te zitten voor Abel maar probeerde het wel te voorkomen. Gezien de stand ging hij dan ook gewoon door tot het gaatje. Abel kreeg alleen geen kans van Stapel en zat er echt niet meer in dan een remise en verzekerde Aartswoud zich met de overwinning: 4½- 2½

Als allerlaatste was Co Buysman nog altijd bezig. Hij viel net als Dirk in en moest uitgerekend op het laatste bord tegen Wilko van der Gracht, zijn neef. Co had zich goed voorbereid op Jan Stapel en was de dupe van de tactische opstelling van Aartswoud. Van der Gracht is uiteraard torenhoog favoriet als je de ratings bekijkt. Co begon de partij goed met zwart en kwam zelfs een pion voor tegen een sterk centrum voor Van der Gracht. Co raakte het initiatief zo leek het wat kwijt gedurende het middelspel maar bleef nog steeds goed spelen en bleef de pion voor staan. Met ruim 300 ratingpunten kreeg Co vervolgens zelfs een klein voordeeltje. Na het afruilen van de stukken verloor Co weliswaar de pion maar veel dreigingen waren er niet voor Van der Gracht. Van der Gracht wilde graag winnen van Co maar het lukte hem maar niet, sterker nog, het was Co die in het eindspel  de partij naar zich toe kon trekken Dat gebeurde niet en rond zes uur was het dan zover: remise voor Co. Een prachtig resultaat natuurlijk van Co en, een partij om in te lijsten voor hem! Zeker een mooi lichtpuntje deze wedstrijd die met 5-3 verloren ging.

Helaas dus een 5-3 nederlaag tegen concurrent Aartswoud in de Promotieklasse. Met nog 8 ronden te gaan zal het een lastig seizoen gaan worden maar zeker niet kansloos, in tegendeel zelfs. Er zijn een aantal sterke tegenstanders die gedegradeerd zijn en gewoon sterke teams als Het Witte Paard(Z), Purmerend 2, Heerhugowaard en HWP Haarlem maar teams als Kijk Uit, Aalsmeer en Santpoort zijn ongeveer gelijkwaardige tegenstanders. Verder zijn er al in 1e ronde een aantal opmerkelijke uitslagen te noteren. Zo verloor Het Witte Paard(Z) thuis met gemiddeld 100 rating punten meer verrassend met 3-5  van promovendus Kijk Uit. Ook liep Purmerend 2 al in de eerste ronde averij opliep tegen De Uil, ook 5-3. Verder bleef Heerhugowaard met 4-4 steken bij Aalsmeer en verpletterde HWP Haarlem 2, Santpoort 2 met 7-1. Oftewel, alles is mogelijk dit seizoen in de Promotieklasse!

Ronde nummer 2 staat gepland op zaterdag 6 oktober waarin het derde team het thuis op gaat nemen tegen een andere concurrent Santpoort 2. Ook de eerste 2 teams spelen dan thuis dus kom naar de Huesmolen op 6 oktober en steun alle Caïssa-Eenhoorn spelers!

Aartswoud(1883) - Caïssa-Eenhoorn 3(1840)  5-3

1. Marc Helder 2107 Erik van Tooren 1907 1 0
2. Rik van Ingen 1803 Fred Avis 1906 1 0
3. Jeroen Bakker 1892 Bas Dudink 1896 1 0
4. Rob van den Heuvel 1955 Marten Ploeger 1895 1 0
5. Wouter Laan 1893 Ton van Dijk 1860 0 1
6. Jan Stapel 1705 Abel Romkes 1838 ½ ½
7. Lukas Boots 1726 Dirk Lont 1752 0 1
8. Wilko van der Gracht 1989 Co Buysman 1671 ½ ½

7 thoughts on “Valse start voor Caïssa-Eenhoorn 3

  1. Achteraf blijkt dat ik dus wel had kunnen winnen! Vlak voor de tijdcontrole heb ik een gewonnen pionneneindspel over het hoofd gezien…

  2. En als ik mijn geduld had kunnen bewaren… dan…Nou ja : een extra prikkel voor de volgende keer ! Wij moeten ook maar een zevenklapper maken…

    Heren van het eerste en tweede team : van harte gefeliciteerd met jullie overwinning !

  3. Leuk verslag Robbert, wel met kleine correctie: Ik zat eerst juist niet vast in het zaterdagteam, daarom heb ik ZSC Saende gevraagd om een externe plek in hun zaterdagteam…

  4. Mijn bijna gedwongen afscheid van het Caissa team van vorig seizoen bracht wat gemengde gevoelens, maar het is niet anders. Jullie nederlaag is gelukkig niet zo groot als ik misschien had verwacht en vooral de +remise van Co tegen Wilco is een verrassing van jewelste, vooral omdat Aartswoud dacht tactisch te moeten schuiven .Dat doe je eigenlijk niet in een eerste wedstrijd. Ik vind het wel een zwaktebod.Op 6 oktober komen er 2 punten bij, daar ben ik van overtuigd en zeker met Bart Voorn erbij.

  5. @Seréyo, bedankt! Ja, ok. Je staat alleen wel opgegeven voor en Caïssa-Eenhoorn 3 en ZSC 2 dus vandaar. En om misverstanden te voorkomen..

    Verder hebben de mannen het gister prima gedaan en was de nederlaag nog niet eens nodig gezien het goede spel. En natuurlijk de hele sterke partij van Co. Op 6 oktober moet het gaan gebeuren!

    En natuurlijk ook van mij, gefeliciteerd met de de mooie overwinningen van het 1e en 2e team! Een mooie start.

  6. Robbert een leuk stukje, ik heb thuis geen computer momenteel vandaar mijn later reaktie. Kleine correctie ik was niet op de fiets maar met de auto.
    Ik ben het wel met de opmerking van Erik eens; toch jammer dat de eerste 4 borden zo zwak zijn.

Reacties zijn gesloten.