Abel Romkes prolongeert snelschaaktitel

Abel Romkes heeft zijn snelschaaktitel met succes verdedigd. De Leuvense student stond drie remises toe en won al zijn andere partijen en was daarmee de enige rechthebbende op de cup met de grote oren.

De bezetting van het snelschaaktoernooi bleef met dertig personen wat achter bij de laatste jaren. Wellicht was de datum, daags na de kerst, te vroeg voor een aantal vaste namen. Ze moesten wellicht de kalkoen nog spijsverteren of ze voelden de Chateau Migraine nog. Een enkeling was zelfs naar zijn vriendinnetje afgereist. Zo bleven er uiteindelijk dertig namen over, waarbij het een prettig weerzien was met sabbaticalist Jan Smink en huisschaker/scholier Lex Griffioen. Gelukkig waren er voldoende namen en talenten over om het toernooi voor niemand een gelopen race te laten zijn.

Na drie voorronden met viertallen waren er vijf finalegroepen van vijf of zes man. Groep A bestond uit Abel Romkes, Peter Holscher, Erwin Brouwer, Robbert van Dijkhuizen, Ton Wessels en schrijver dezes. Drie ronden hield Peter de Belgische student goed bij, maar in de laatste ronden moest hij wat puntjes laten liggen, waar de puntenmachine Romkes onverdroten doorakkerde. Abel werd met alleen een remise tegen Peter eerste, de twee en zeventig jarige veteraan legde met drie punten beslag op de tweede plaats. Robbert, Ton en JP haalden alle twee punten, maar het onderling resultaat was ten faveure van Robbert, zodat deze de bronzen medaille kreeg omgehangen.

Bert Spil haalde in groep B vier punten en bleef daarmee Robin Duson nipt voor. Drie spelers eindigden in deze groep op vijftig procent.

In de C groep eindigden Fred Avis en Sjoerd Kelder gelijk met vier punten. Fred had een betere SB, maar de heren stonden op een onderlinge barrage, en deze ging na enkele barrages naar de bijna wekelijks op de club aanwezige huisschaker.

Groep D werd een prooi voor Lex Griffioen. Hij eindigde met 4 punten even hoog als Hans de Vries, maar had in de onderlinge confrontatie de felicitaties van Hans geïncasseerd.

Groep E ging op vergelijkbare wijze naar Willem van der Veen. Hij had ook vier punten en dezelfde score als Roel Ridderikhoff. Maar in het onderlinge duel had Willem de winst opgeëist.

Alle uitslagen staan hier.