Hoorenaissance (1)

Een nieuwe club, een nieuwe website, een nieuwe rubriek. Met ingang van 1 juli 2012, de eerste dag uit het leven van de fusievereniging Caïssa-Eenhoorn, wil ik aan het einde van iedere week een aflevering van ‘Hoorenaissance’ maken.
De naam is bedacht door Frank Tieken, zestien seizoenen lid geweest van Caïssa en net als ik en nog vele tientallen schaakvrienden komend schaakjaar debutant bij Caïssa-Eenhoorn. Toen bekend werd dat de Hoornse clubs Caïssa en De Eenhoorn samen verder zouden gaan als één vereniging, moest er een naam worden bedacht. Frank was met Hoorenaissance een van de inzenders.
Zijn keuze kreeg in de eerste van de twee stemmingsronden niet de meeste punten en haalde de finale dan ook niet. Toch is Hoorenaissance een heel aardige vondst. In eerste instantie lijk je over de naam en de uitspraak te struikelen, maar na een beetje oefenen valt het wel mee. Er zit ‘renaissance’ in en op z’n Frans kun je het als ‘hoor-renaissance’ uitspreken. Zelf kies ik, als c4-speler, liever voor het Engels. De eerste drie lettergrepen klinken dan namelijk als Horinees. Zet er ‘eens’ (als in het sprookjesverhalenbegin ‘er was eens’) achter en je krijgt ‘horinees-eens’. Dat straalt overtuiging en kracht uit.
De club heet dus niet Hoorenaissance, deze rubriek draagt wel die naam. Waarom? Gooi alle letters door elkaar, leg ze in een andere volgorde en je krijgt de namen ‘Caissa’ en ‘Eenhoorn’. Juist daarom vind ik het toch wel mooi bedacht door Frank.
De Renaissance (dat ‘wedergeboorte’ betekent) geldt overigens als de periode tussen Middeleeuwen en Nieuwe Tijd. Historici en andere geleerden zijn het niet met elkaar eens welk tijdvak dat dan precies moet zijn. Laten we het maar globaal op 1450 en de volgende honderdvijftig jaar houden. Werd er toen al geschaakt in Hoorn? Misschien wel. In het boek ‘Merkwaardige kasteelen in Nederland’ (van J. van Lennep en W.J. Hofdijk) staat de volgende tekst die een romantische visie geeft op het dagelijks leven rond 1400 in kasteel Radboud in Medemblik. ,,In tijden van vrede moet de levenswijze op een kasteel aan den uithoek van het stille West-Friesland, aan den oever der zee, ongetwijfeld met veel eentonigheid zijn verbonden geweest. Ambtsbezigheden, rechtszittingen, het schouwen van dijken, wegen, vaarten, en sloten, wapenschouwingen en wapenoefeningen, dat alles zal wel eens zijn afgewisseld door eenigen tocht voor vermaak te land of ter zee, door een jacht met honden op hazen, met vogels op reigers, ganzen, of eenden; kegelen, klossen, kaatsen, en boogschieten konden er ieder op zijn tijd even genoechlyke uitspanning zijn by den dag, als de worptafel of het schaakbord by den avond.’’ Zal het leven in het Zuiderzeestadje Medemblik toen veel anders zijn geweest dan in het Zuiderzeestadje Hoorn?
De tijd van de Renaissance werd, geïnspireerd door de klassieke Oudheid, gekenmerkt door bloei van de kunst. Wellicht is door de fusie, geïnspireerd door het klassieke schaak, het Hoornse schaakleven wedergeboren. De eerste stap is al gezet, want komend seizoen neemt onze club als NHSB-bekerwinnaar deel aan de landelijke cupstrijd.
Schakers hebben geen zomerstop. Dit weekeinde (6, 7 en 8 juli) wordt in Haarlem het elfde ROC Nova Collegetoernooi gehouden. Bij de ruim 150 aanmeldingen zit de naam van Ardjan Langedijk. Hij is de eerste die als speler van Caïssa-Eenhoorn op een deelnemerslijst staat.