Nieuwe regels.

De regels van het schaakspel staan niet stil. Afgelopen weekend bezochten Fred en ik de scheidsrechtersdag van de KNSB en daar werd een overzicht uitgedeeld van de veranderingen in de regels, die op 1 juli 2013 in gaan.

Jaarlijks komen de hogere hotemetoten van de FIDE (of "bobo's" om in termen van Ruud Gullit te spreken) bijeen op een congres. Als er een olympiade is doen ze dat tijdens en ter plekke van de olympiade en dus waren ze dit jaar in Constantinopel neergestreken. Daar gebeuren allerlei interessante dingen. Zo werden Togo en Lesotho toegelaten tot de FIDE en dat werd natuurlijk de hoogste tijd.

Daarnaast komen ook de regels aan bod. Nou zijn de wijzigingen niet rigoureus. Ook na 1 juli mag de loper zich nog steeds over de diagonaal voortbewegen; en het paard mag gewoon over andere stukken heen blijven springen. Toch zijn sommige wijzigingen de moeite van het vermelden waard.

In zijn verslag van de CE4 tegen Waagtoren 3 sprak Co over de illegale promotie. Het bijbehorende artikel 3.7.e wordt versoepeld. In de nieuwe regels kan de pion van het bord worden genomen en vervangen in elke willekeurige volgorde. Er wordt ook niet gesproken van dat de pion eerst van c7 naar c8 geschoven moet worden en dan worden vervangen. Men mag dus ook een dame op c8 plaatsen en dan de pion van c7 halen. Speciaal voor Ton van Dijk: de pion naar c8 schuiven, "dame" roepen en dan zonder de pion te vervangen (omdat hij toch meteen geslagen gaat worden) de klok indrukken blijft illegaal. De omgekeerde toren blijft gewoon een toren; alleen in Amerika telt hij als dame.

Artikel 6.7.d gaat over spelers die niet in staat zijn te noteren. Deze mogen een vervanger meenemen, en de speler wordt op passende wijze gekort op zijn klok. Dit artikel is recent bij ons interessant geworden betreffende Jan Tuinstra. De nieuwe regels voegen toe dat de klok niet zal worden aangepast voor spelers met een handicap. Mijns inziens een merkwaardige aanpassing. Mag voor Frank Tieken de klok niet meer worden aangepast als hij niet zou kunnen noteren en voor Jan wel? Daarnaast denk ik dat een "disability" zoals de originele Engelse tekst vermeldt, eigenlijk altijd de oorzaak van het niet kunnen noteren is. Mij lijkt de korting op tijd altijd terecht.

Een andere wijziging betreffende gehandicapten zegt dat de arbiter ten behoeve van gehandicapten bijvoorbeeld de klok kan stilzetten als ze naar de WC moeten. Dit lijkt me wel fair, want veel gehandicapten kunnen minder snel "even plassen" als de meeste handicaplozen. Aan de andere kant rent een jongetje van 14 sneller ook even op en neer naar het toilet dan een man van 85, maar daarvoor wordt niets geregeld.

Een aardige discussie was er over artikel 8.4. Als de ene speler niet meer hoeft te noteren (omdat hij minder dan vijf minuten op de klok heeft) en de andere wel dan is dit eigenlijk een merkwaardig voordeel voor de speler die niet hoeft te noteren. Er werd over gesproken dat beide partijen dan niet meer hoeven te noteren, maar dit voorstel heeft het niet gehaald.

2 thoughts on “Nieuwe regels.

  1. JP
    Waarom speciaal voor mij ?
    Ik kan me niet huigen dat ik een pion naar de overkant heb gebracht.
    Maar ik wordt ondertussen oud dus kan mijn geheugen me in dw steek laten.
    Ton

Reacties zijn gesloten.