GP Zaanstad: prijzen en toernooicoaching

Afgelopen zondag vond in het Zaanlands Lyceum in Zaandam de altijd druk bezochte GP van Zaanstad plaats. Met 10 deelnemende CE-jeugdleden en vijf prijzen een mooi succes. Daarnaast maakte ondergetekende zijn debuut als toernooicoach.

img_20171119_132652

De ruim opgezette aula van het Zaanlands lyceum fungeerde als speelzaal voor de GP van Zaanstad.

 

Voordat we naar de resultaten van onze eigen jeugd gaan eerst even iets over de toernooicoach. Vorig jaar tijdens de GP van Hoorn is er geëxperimenteerd met het fenomeen 'toernooicoach'. Destijds (als pilot) was Dirk Lont de coach, met hulp van Robin Duson en Martijn de Wit. Na aanleiding daarvan ben ik de rol van coach bij jeugdtoernooien verder gaan uitwerken samen met Jop Delemarre en Ad Gorissen. Dit om het een jaar later echt aan te gaan bieden bij verschillende grote NHSB-jeugdtoernooien. Dat alles namens de Delemarre Chess Acadamy (DCA).

Na de nodige voorbereidingen kon ik dan ook op pad naar Zaandam om tijdens de GP als coach te gaan fungeren! Voor mij nieuw en spannend, maar ook zeker voor de spelers. Wat is dat dan, en hoe werkt dat dan? Nou ja, simpel; voor alles waar je als deelnemer tegen aan loopt tijdens het toernooi kun je terecht bij de coach. Zo kun je bijvoorbeeld schaaktechnische tips krijgen; maar ook tips over tijds- en energieverbruik. Alles om er een ideale topschaakdag van te maken.

Eenmaal mijn kraampje opgebouwd kwamen er langzamerhand kinderen langs die al snel klaar img_20171119_132751waren met hun partij. Even een babbeltje; een leuk klein spelletje doen; een potje spelen met nuttige aanwijzingen of wat algemene tips om met nieuwe inspiratie en motivatie de volgende partij in te gaan. Het kan allemaal, want de toernooicoach is er voor iedereen en voor alle niveau's tijden het toernooi!

 

Het leek met verder ook wel een goed idee om een niet al te makkelijke stelling klaar te zetten op het demonstratiebord. Een prijsvraag is toch altijd wel leuk voor tussendoor. De deelnemers, maar ook ouders en jeugdleiders hadden het er dan ook niet makkelijk mee. De onderstaande (probleem) stelling heeft als vraag: mat in twee (wit aan zet). ik zal het antwoord nog maar even niet verklappen 😉

2017-11-23

Wit aan zet; mat in twee!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een aantal uren later kon ik voor de prijsuitreiking van het toernooi bekend maken wie de prijsvraag goed hadden en er naar voren mochten komen voor een klein DCA prijsje. Vier deelnemers vonden de mat in twee.

Goed, de dag vloog om, en al met al voor mijzelf als coach een leuke eerste ervaring. Dat gold ook voor de deelnemers, jeugdleiders, ouders en organisatoren. De rol als coach is zeker nog niet helemaal uitgekristalliseerd, er zijn op verschillende vlakken nog veel verbeteringen door te voeren, maar het begin is daar. Speciaal wil ik ook nog even de toernooiorganisatie bedanken voor de gastvrijheid. Top georganiseerd!

Namens de DCA zal Jop zelf aanwezig zijn als coach bij het kwalificatieweekend (voor NK) voor ABC jeugd wat gehouden wordt in Amstelveen op 2 en 3 december. Het eerstvolgende GP toernooi waar ik aanwezig zal zijn, zal de GP van Alkmaar zijn in Sint-Pancras. De flyer met alle informatie over de toernooicoaching staat onderaan ingevoegd.

Dan natuurlijk ook de resultaten van onze eigen jeugd. Vanuit Caïssa-Eenhoorn deden er ditmaal 10 deelnemers mee. Een mooi aantal jeugdleden die aan de start stonden. Jeugdleider Gerard Groot was ook mee om onze jeugdspelers te begeleiden; top!

Vijf spelers haalden een prijs. Mason Brouwer werd vierde in zijn groep; maar in Zaandam zijn er sinds een paar jaar de zogeheten 'runner-up' prijzen. Prijzen voor de beste nummers 4. Leuk voor de spelers die net buiten de top-drie zijn geëindigd. Zo ging Mason toch mooi met een prijs naar huis.

Jelle de Jong; nog niet zo lang lid; eindigde op zijn tweede toernooi op een keurige tweede plaats. Eenzelfde tweede prijs werd gewonnen door Mats van Splunter.

Mick van Berkum en Bryan de Rooij schoten er echter positief bovenuit. Beide deden het geweldig en werden ruim eerste in hun groep. Volgende keer weer een groepje hoger dus. Super!

De andere deelnemers (Kevin de Rooij, Daan Huberts, Liz Manshanden, Coen Schimmel en Tim van Kerckhoven) belandde helaas buiten de prijzen; maar hebben weer een mooie leerervaring erbij; en met de extraatje kunnen zij de volgende keer tijdens de GP van Beverwijk op 17 december weer meestrijden om de prijzen!

De prijswinnaars:

dca_toernooicoach_flyera4_pagina_1