Robin Duson eerste winnares schoonheidsprijs

Op de jaarvergadering van vorige week is de Jan Haijertrofee (de schoonheidsprijs) uitgereikt aan Robin Duson. Ze begon dit voorjaar haar vijfde NK met een mooie zege op Anna Martinez en het was de start voor een zeer succesvol Nederlands kampioenschap. Robin won ook de overige zes partijen en had in de eindstand 2½ punt voorsprong op de Zeeuwse Iris Schelleman. Met haar titel plaatste het Caïssa-Eenhoorn-talent zich voor het Europees jeugdkampioenschap dat zich deze en volgende week afspeelt in de Roemeense stad Mamaia.

Een mooie traditie. De vorige winnaar van de Jan Haijertrofee (Ron Deen) draagt de prijs over aan zijn opvolger, Robin Duson.

Een mooie traditie. De vorige winnaar van de Jan Haijertrofee (Ron Deen) draagt de prijs over aan zijn opvolgster, Robin Duson.

In de schoonheidscommissie hadden Co Buysman, Arend Stapel en Arnold van der Wolff zitting. Van de tweehonderd partijen uit het seizoen 2016-2017 van clubgenoten  had Co er elf geselecteerd. De commissie was eensgezind. Robin heeft haar partij tegen Anna goed opgebouwd en door een groot aantal gedwongen zetten in de eindfase de Wageningse – tweede op de plaatsingslijst – in het nauw gedreven.

Op basis van haar rating van 1854 was Robin in het Van der Valk-hotel in Assen favoriet voor de titel. Maar tussen theorie en praktijk zit vaak een verschil en niet zelden eindigen schakers met de hoogste rating juist niet bovenaan. Het Hoornse talent is op haar vorige NK’s achtereenvolgens tiende, derde (allebei in de D-categorie), vierde en achtste (C-categorie) geworden en ze trof daarbij vaak dezelfde meisjes als grootste concurrentes. Ook daardoor lag het niet meteen voor de hand dat Robin de eerste plaats naar zich zou toetrekken.

Een aardig detail is dat ze in de Drentse hoofdstad voor de derde keer met wit een NK-partij tegen Anna speelde. Steeds kwam een Siciliaan op het bord en gaandeweg bleek ook steeds dat Robin haar stukken beter had opgesteld, ten gunste van een goede samenwerking. Zo kreeg ze ditmaal de kans om 15. h5 uit te voeren, waarmee de koningsstelling van zwart (die kort had gerokeerd) onder druk kwam. Anna’s antwoord was de eerste van negen gedwongen zetten. Met de mooie breekzet 21. e5 begon Robin aan de beslissende aanval. Op open lijnen werd de dreiging van de zware stukken vergroot en toen een paard als vierde aanvaller naar een prachtig veld sprong, had de zwartspeelster geen verweer meer.

Bij Caïssa is 24 keer de schoonheidsprijs uitgereikt. De Jan Haijertrofee is in 2015 in het leven geroepen en werd eerder gewonnen door Ardjan Langedijk en Ron Deen. Robin Duson is in die lange periode de eerste winnares.