1. c2-c4 en de neiging om op te geven

Bij wat opruimwerk kwam ik onlangs een schaakrubriek van Gert Ligterink in de Volkskrant tegen. Het is uit de hele pagina geknipt, de datum ontbreekt. Aan het begin van Caïssa-Eenhoorns derde 45-minutenavond denk ik eraan.

45-minutenschaak bij Caïssa-Eenhoorn in optima forma. Fred Avis (links) en Sernin van de Krol hebben veel plezier op hun schaakavond.

Lees verder

De Waagtoren eersteklasser

Het lijkt erop dat we komend seizoen een mooie streekderby erbij krijgen. In het laatste duel van een serie promotiewedstrijden heeft De Waagtoren vanmiddag met 6½-1½ gewonnen van Paul Keres 2 (Utrecht) en mag zich vanaf september eersteklasser noemen. Net als Caïssa-Eenhoorn. Maaike Keetman, Rob Konijn, Michaël van Liempt, Midas Ratsma, Yong Hoon de Rover en Frank van Tellingen zegevierden, Danny de Ruiter zorgde voor het Alkmaarse halfje. Niet eerder heeft De Waagtoren zo hoog gespeeld.

Lees verder

Frankenstein en Dracula in De Kreek

Stap voor stap – of beter geschreven: zet voor zet – keren we terug naar het gewone clubleven. Op de tweede dinsdagavond in De Kreek worden de 45-minutenpartijen in vlot tempo gespeeld en rond kwart voor tien is de oude clubsfeer merkbaar bij de bar. Zo’n twintig man hebben nog een kwartier de tijd om over koetjes en kalfjes te praten. Het is er, zij het kort, ouderwets druk.

Colin Laan (links) en Mark Coenradie spelen de Frankenstein-Dracula-variant van het Weens.

Lees verder

Caïssa-Eenhoorn doet mee aan laatste sponsoractie van Deen

Net als het afgelopen jaar is Caïssa-Eenhoorn ook dit jaar uitgeloot om deel te nemen aan de sponsoractie van Deen! Aangezien Deen aan het eind van dit jaar overgaat in drie andere supermarktketens zal dit na vele jaren de laatste sponsoractie worden.

Voordat dat zover is kunnen we dit jaar tussen 18 juli en 14 augustus nog één keer munten verzamelen voor onze vereniging.

De koker van onze vereniging staat in de Deen op het Aagje Dekenplein in de Kersenboogerd.

We schaken weer

Schaken is een bezigheid met tegenstellingen. Een vredelievend oorlogsspel dat wordt beoefend door zwartwit denkers. Tegenstellingen zijn ook merkbaar op de eerste clubavond in zes maanden. We gaan dinsdag naar De Kreek om elkaar te ontmoeten, maar moeten halverwege de avond weer weg. We willen bij elkaar zijn, maar moeten afstand houden. Waar we in een normaal seizoen zijn gestopt, beginnen we nu.

Voor het eerst in een half jaar wordt er weer geschaakt in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn.

Lees verder

De kapelaan heeft een probleem

Aan het einde van het eerste oorlogsjaar (mei 1940-mei 1941) wordt er in Westfriesland gewoon geschaakt. De competitie van de Westfriesche Schaakbond ligt stil, maar niet die van de Rooms-Katholieke Westfriesche Schaakbond. En er zijn meer activiteiten.

Schaken in de oorlog. In april 1941 verslaat ODI uit Zwaag het Hoogkarspelse Schaaklust twee keer en wordt kampioen van de Rooms-Katholieke Westfriesche Schaakbond.

Lees verder

Bommelding bij een schaaktoernooi: Hutton the movie

Op 28 oktober 1989 heeft de Noordhollandse Schaakbond de organisatie in handen van het 33e Huttontoernooi. Die is uitbesteed aan Excelsior dat De Jansheeren in Heemskerk als speelzaal voor het jeugdevenement gebruikt. Opeens moeten 240 spelers zo snel mogelijk naar buiten: er is een bommelding binnengekomen. De eerst gearriveerde politieman hoort verdacht getik. NHSB-jeugdbegeleider Gilles Provoost: ,,Dat zijn de schaakklokken.’’

Lees verder