Bommelding bij een schaaktoernooi: Hutton the movie

Op 28 oktober 1989 heeft de Noordhollandse Schaakbond de organisatie in handen van het 33e Huttontoernooi. Die is uitbesteed aan Excelsior dat De Jansheeren in Heemskerk als speelzaal voor het jeugdevenement gebruikt. Opeens moeten 240 spelers zo snel mogelijk naar buiten: er is een bommelding binnengekomen. De eerst gearriveerde politieman hoort verdacht getik. NHSB-jeugdbegeleider Gilles Provoost: ,,Dat zijn de schaakklokken.’’

Lees verder

Blindschaken: een bijzondere vorm van schaken

Tijdens de kwart eeuw waarin Frank Tieken lid was van onze vereniging, spraken we elkaar niet alleen op de club of tijdens toernooien, maar ook door de telefoon. Toen het draaischijfapparaat was ingeruild voor een druktoetstoestel en de nummermelder zijn intrede deed, noemde ik een keer niet mijn naam en begon het gesprek met ‘c4’. Waarop Frank vaak met ‘Pf6’ antwoordde en we eerst vijf minuten aan het blindschaken waren. Dat hebben we vele jaren volgehouden om lachend, en nadat een van de twee de kluts was kwijtgeraakt, verder te gaan met het eigenlijke onderwerp van gesprek.

Joseph Blackburne (rechts) als blindschaker in actie. Hij heeft een kleine 2500 partijen gespeeld zonder het bord te zien.

Lees verder

Een winters probleem opgelost

Een week geleden was op de website van Caïssa-Eenhoorn ‘een winters probleem’ van de Hoornse apotheker Bartholomeus Markx geplaatst. Het ging om een zelfmat in elf zetten uit 1930, maar er waren meerdere – en kortere – oplossingen mogelijk. De bijzondere compositie werd door Henri Weenink, redacteur van de probleemrubriek in het Tijdschrift van den Nederlandschem Schaakbond, gebruikt in de editie van juli 1930.

Lees verder

Twee pionnen voor tegen de winnaar van het Tata Steel-toernooi

Alsof de duvel er mee speelt! De afgelopen weken lees ik veel over de schaakcarrière van jonkheer dr. Dirk van Foreest en verzamel zo veel mogelijk partijen van de vroegere huisarts uit Oosthuizen. En in dezelfde periode speelt Jorden van Foreest – jazeker: familie – een uitstekend Tata Steel-toernooi, bekroond met de eindzege.

Jorden van Foreest in De Huesmolen. Hij denkt na wat tegen Hing Ting Lai te spelen.

Lees verder

Anish en Jorden

Wat gebeurt er momenteel in de schaakwereld? Ineens is daar een Netflix-serie (‘The queen’s gambit’), waardoor wereldwijd miljoenen mensen verslingerd raken aan het schaakspel. En ineens is daar een Nederlandse winnaar (Jorden van Foreest) van het Tata Steel-toernooi, voor het eerst sinds 1985. Het kan niet anders dan dat Anish Giri in april tijdens het vervolg van het kandidatentoernooi de sterren van de hemel speelt. Ineens hebben we straks een Nederlandse uitdager voor wereldkampioen Magnus Carlsen.

Lees verder

Tata Steel Chess 2021: online rapidtoernooi voor amatuers

Januari staat voor schakend Nederland in het teken van Tata Steel Chess. Waar we vorig jaar nog hutje mutje in De Moriaan zaten rond dit tijdstip, kun je, je dat nu helemaal niet meer voorstellen. Desalniettemin mis ik net als velen het uitje naar Wijk aan Zee. Aangezien fysiek schaken er voor ons voorlopig dus nog niet in zit zijn we aangewezen op het online schaken.

Speciaal voor de 'Tata' amateurs wordt er daarom aankomende zaterdag 23 januari om 14:30 uur een online rapid toernooi (speeltempo: 15+10) georganiseerd op chess.com. Hierbij zijn verschillende prijzen te winnen. Zie voor meer informatie, en over de aanmelding de website. Linkje: Tata Steel chess online.

Update: ook zondag 24 januari, 14:30 uur een toernooi! Dan is het speeltempo 3+2. Zie de club op chess.com, en meld je aan: Tata Steel Chess 2021.

Voor de rest, houd nog even vol; geniet van de mooie partijen in Wijk aan Zee van de grootmeesters, en tot snel weer!

Alexander Donchenko, waar ken ik die naam van?

Alexander Donchenko is op het laatste moment toegevoegd aan het deelnemersveld van het Tata Steel-toernooi. De Duitse grootmeester vervangt Daniil Doebov die zich gisteren heeft afgemeld, omdat de Russische topschaker in contact is geweest met iemand met een coronabesmetting. Donchenko? Waar ben ik die naam eerder tegengekomen.

Henk-Jan Visser denkt na in zijn partij tegen Alexander Donchenko. Wit heeft zojuist 10. 0-0-0 gespeeld.                                                                                                                                Foto Frank Clevers

Lees verder