Mat onder de meizon

Het plezier spat er van af. De Bibliotheek Hoorn houdt met Caïssa-Eenhoorn een open schaakmiddag op de locatie in de binnenstad. Er wordt continu gebruik gemaakt van het grootste schaakspel van Hoorn, terwijl op alle borden met de gebruikelijke afmetingen kinderen een partijtje spelen of een mini-schaakles krijgen. Onder een stralend meizonnetje vliegen de uren voorbij.

De vuisten kunnen omhoog. Op het grootste schaakbord van Hoorn is onder een stralende zon de matzet gespeeld.

Lees verder

Begin 1940: zelf schaakspel maken

Oorlogen beginnen nooit plotseling. Steevast is er een aanleiding, waardoor een leider (altijd een man) zijn eigen volk in de ellende stort. Het traditionele oorlogsschaakverhaal op de website van Caïssa-Eenhoorn gaat ditmaal over de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

Kort na de afkondiging van de mobilisatie zijn soldaten, omwille van hun ontspanning, welkom bij Caïssa. Bericht uit de Nieuwe Hoornsche Courant van 8 september 1939.

Lees verder

Richard Réti traint het brein

Het blijft een boeiende probleemstelling die Richard Réti in 1921 componeerde. Koning met pion, voor beide kleuren. Tijdens de ouderenmanifestatie ‘Train en Beweeg het Brein’ leggen Bert Spil, Arend Stapel en Arnold van der Wolff aan verschillende bezoekers de oplossing uit. Eenvoud op 64 velden, maar zie je de enig juiste zet voor wit om de ‘verloren’ stelling op remise te houden?

Arend Stapel, Arnold van der Wolff en Bert Spil (vlnr) verwelkomen vrouwelijk bezoek bij de kraam van Caïssa-Eenhoorn.

Lees verder

Alex Swart in Club van 100

Een van de opvallendste leden in Caïssa-Eenhoorns Club van 100 is Alex Swart. Club van 100, een club binnen een club? Nou, dat valt wel mee. Het gaat om leden van onze vereniging die een partij hebben gespeeld met honderd of meer zetten. Schrijver dezes verzamelt die partijen en Alex werd een dikke maand geleden na 108 zetten gefeliciteerd.

Alex Swart (links) in actie tijdens het toernooi van Torenhoog, eind vorig jaar in Hoogkarspel.

Lees verder

Cultuur- en Natuurreis naar Oezbekistan voor Schakers

Beste clubgenoten, en anderen,
van 22-30 september a.s. organiseer ik een reis naar Oezbekistan die ikzelf zal gaan begeleiden. De nadruk ligt op de cultuur en natuur van Oezbekistan maar daarnaast worden bezoeken aan gelegenheden waar kan worden geschaakt (plus gegeten & gedronken) gefaciliteerd.
Sinds 2006 organiseer ik reizen naar Oezbekistan en Centraal-Azië.
Dank voor de aandacht, groeten Ardjan

In negen dagen bezoek je de hoofdstad Tashkent, de oude Zijderoute steden Samarkand en Boechara, een bergdorpje en een yurtkamp in de woestijn. En tussendoor kun je schaakclubs en pubs bezoeken in verschillende steden. We sluiten af, voor de schaakliefhebbers, met een toernooitje met lokalen in Tashkent.

De nadruk ligt op de cultuur en natuur van Oezbekistan en excursies in de oude steden. Daarnaast zal er ’s avonds kunnen worden geschaakt op aantrekkelijke plaatsen met goed eten en drinken. Deze reis is opgesteld door mijzelf, Ardjan Langedijk, lid van deze club en tevens reisorganisator naar de landen van Centraal-Azië. Het is een reis met een stevig tempo en een redelijke conditie is een vereiste.

Meer informatie over de reis inclusief de kosten en het programma is hier te vinden: https://www.centraalaziereizen.nl/reiskalender/

Leden en partners van Caïssa-Eenhoorn ontvangen €100 korting op de reissom!

Voor vragen en meer informatie kun je terecht bij Ardjan Langedijk, tel. 06-47126409 of ardjan@centraalaziereizen.nl

Wim ‘the prince van Caïssa’

Voor aanvang van een schaakpartij is het gebruikelijk dat de beide spelers een praatje met elkaar maken. Zo ook op 21 maart 2007, als Wim Prins in de tweede ronde van het NHSB-lenteveteranenkampioenschap – in de recreatiezaal van het Hoornse verpleeghuis Lindendael – tegenover Mireille Rubert zit. Zij is de moeder van de Amerikaanse FIDE-meester Ralph Zimmer en zegt bij het voorstellen: ,,You are the prince, I am the princess.’’

Wim Prins, bij de viering van het 90-jarig bestaan van Caïssa in 2002.

Lees verder

Caïssa-Eenhoorn 101 jaar

Het is de derde maandag van januari en een van de onhebbelijkheden van de mens is het bedenken van een rarigheid: Blue Monday. Op maandag 15 januari 1923 was er in Hoorn niets deprimerends aan de hand. Integendeel, onze schaakvereniging werd opgericht.

Negentig jaar geleden heeft Caïssa 2 deze medaille gewonnen, als nummer 2 in de competitie van de Westfriesche Schaakbond.

Lees verder

Het schaakjaaroverzicht 2023

Voor Caïssa-Eenhoorn staat 2023 natuurlijk in het teken van het 100-jarig bestaan. Een gevarieerd jubileumprogramma is over het hele jaar verspreid, al ligt de nadruk op de officiële feestdag (4 februari). Maar 2023 is ook het succesvolste bondsjaar van de club. Liefst vier teams veroveren het kampioenschap en dat is niet eerder gebeurd. En bijzonder is dat het NK voor vrouwen voor de helft uit speelsters van Caïssa-Eenhoorn bestaat. Aan onderwerpen geen gebrek in het schaakjaaroverzicht.

Het 'Eeuw-ig schaak'-toernooi van het 100-jarige Caïssa-Eenhoorn. Rechts de honderd senioren, links de jeugd.

Lees verder

Het verhaal van de jaarboeken van KTV

Halverwege de jaren negentig doet KTV van zich spreken. Met twee promoties op rij maken de sterkste schakers van Enkhuizen de sprong van de eerste NHSB- naar de derde KNSB-klasse. Voor het eerst in de historie van de in 1930 opgerichte vereniging komt het vlaggeschip in de landelijke competitie uit. Door Thomas en Tom Balla en Peter Holscher zit daar ook een Hoornse inbreng bij.

Lees verder