Kreek wak wou (11)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil.

Jack & Jones & Jelle (de Jong) op weg naar de vijfde winstpartij van dit seizoen.

Lees verder

Caïssa-Eenhoorn 1 wint, teams 2 en 3 verliezen

De eerste thuiswedstrijd in de Kreek sinds ruim 1,5 jaar is goed verlopen voor Caïssa-Eenhoorn 1. In een spannende wedstrijd werd Groninger Combinatie 2 met miniem verchil verslagen: 5,5-4,5. Twee wedstrijden gespeeld en 4 punten!

Het tweede en derde team moesten helaas net als in de eerste ronde het onderspit delven tegen het op papier sterkere Caïssa 3 en Kennemer Combinatie 3.

Uitgebreider verslag volgt.

Laurierboom-Gambiet - Caïssa-Eenhoorn 2

Verslag:Sjoerd Kelder

Op de zonnige zaterdag van 18 september mocht het 2e uitkomen tegen het team van Laurierboom gambiet. De ontvangende club had vanwege de covid maatregelen een ruime locatie geregeld in hartje Amsterdam vlak bij het scheepvaartmuseum.  Omdat Robin (succesvol!) inviel bij het eerste had teamleider Fred Peter van Waert zo ver gekregen dat hij wilde invallen. Het team was dus niet ernstig verzwakt begon vol goede moed aan de eerste bondswedstrijd sinds tijden.

Lees verder

Nieuwsbrief 7

Alle leden hebben de laatste Nieuwsbrief in hun mailbox ontvangen. Omdat er ook een aantal schakers (hopelijk tijdelijk!) hun lidmaatschap hebben opgezegd is het wellicht een goed idee om de Nieuwsbrief ook op de website te zetten. Belangstellenden kunnen deze hier onder downloaden en als PDF-bestand lezen. Ze mogen natuurlijk ook inzenden voor de schaakopgaven in de Nieuwsbrief.

Nieuwsbrief Caïssa-Eenhoorn 7

Stemming zonder wanklank...

Enige tijd geleden hebben we onze leden met een account bij de Rabobank gevraagd om op Caïssa-Eenhoorn te stemmen in het kader van de Rabo ClubSupport. In vorige jaren werden de cheques tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt, maar dat zat er dit jaar niet in. Dit jaar ontvingen we de cheque in een fraaie goudkleurige envelop. Lees verder

Sober, soberder,soberst

Dinsdag, 29 September alweer. Ik ontvang een mail van Sernin. We gaan nog soberder schaken, want premier Rutte heeft zich weer wat in laten fluisteren door de "coronadeskundigen". Kan het nog soberder dan? Jawel hoor. Mochten we in de speelzaal al niet meer heen en weer lopen om bij een andere partij te kijken of even een praatje te maken, na afloop kon je gelukkig nog wel nazitten bij de bar. Nou, dat is er nu dus ook niet meer bij. Een schaakpartij begint aardig op eenzame opsluiting te lijken. Straks zitten we waarschijnlijk allemaal met een plastic zak over ons hoofd te schaken. Ik besluit zo laat mogelijk van huis te vertrekken, om mijn leven niet onnodig lang in de waagschaal te stellen. Thuisblijven kan ik niet, ik ben nu eenmaal verslaafd aan het spel. Binnengekomen zie ik dat de tussenwand in de grote zaal weer is dichtgeschoven. Iets wat volgens de mail van de gemeente niet hoeft want de 30 personenregel geldt niet voor sportclubs, maar dit terzijde. Geheel tegen de voorschriften in, loop ik tegen de pijlrichting in, de zaal in. Bij deze versoberde regels is er geen andere mogelijkheid om de zaal te betreden. Ik ga zodadelijk aan mijn soberste partij van dit seizoen beginnen tegen mijn opponent Albert Noordhuis. In de rij achter mij zit Fred Avis te schaken. Wij kijken elkaar aan en ik rek mijn nek even uit alsof ik zijn partij wil bekijken. Hij kan er nog om lachen. Enfin, hier volgt mijn soberste partij van dit seizoen. 1.e4 - e5 2.Lc4 - Lc5 3.Pf3 - Pc6 4.0-0 - Pf6 5.d4 - Pxd4 6.Pxe5 - 0-0 7.Le3 - Pe6 8.Lxe6 - Lxe3 9.Lxf7+ - Txf7 10.Pxf7 - Kxf7 11.fxe3 - Kg7 12.e5 - Pe8 12. Dd5+ - Kh8 14.Tf8++   Geheel volgens de versoberde regels spoed ik mij naar huis.

 

In m'n knollentuin.

Dinsdag 9 September was mijn tegenstander Bas van den Berg die wit had. Nou, dan weet ik ongeveer wat er op het bord komt. Een Spaanse partij waarbij Bas versneld d4 speelt nog voor de roccade. 1.e4 - e5 2.Pf3 - Pc6 3.Lb5 - a6 4.La4 - Lc5 Mijn zet die hij niet verwacht had. In een vorige partij speelde ik het standaard Pf6 waarna Bas gelijk d4 speelde. Daar had ik nu geen zin in, en mijn zet had het gewenste effect. Na enig nadenken speelde Bas 5.0-0 waarna ik voortzette met 5. ... - b5  Nu volgde een 27 tal zetten waarbij de plusjes en minnetjes de 0,5 niet overschreden en na zet 32 van Bas hadden we de volgende stelling op het bord.

Lees verder