Spaans benauwd voor de ruilvariant?

Na twee workshops over het eindspel behandelde Martijn Monteban in de derde clinic op vrijdag 19 april de ruilvariant van de Spaanse partij. Een elitair gezelschap van vier senioren en vijf jeugdleden kreeg een flink aantal varianten aangereikt met zowel voor wit als zwart interessante mogelijkheden. Waren de thuisblijvers toch benauwd voor het Spaans of is er überhaupt geen markt voor meer kennis opdoen van openingen?

Docent Martijn Monteban heeft de eerste volledige Spaanse zet op het demonstratiebord geplaatst.

Lees verder

Oliebollenschaak bij Torenhoog in trek

Soms hoor je een doffe klik, als er op de klok wordt gedrukt. Een andere keer komt er een wat melodieuzer geluid uit. Op het oliebollentoernooi van Torenhoog zijn de houten klokken in de meerderheid. Af en toe zegt een speler op een beschaafde manier ‘schaak’. Bij de schaakvereniging uit Hoogkarspel gaan de gedachten regelmatig terug naar vroeger.

Hoe toepasselijk! Oliebollentoernooiwinnaar Bert Spil met een oliebol.

Lees verder

Live: Caïssa-Eenhoorn - Groningen

Vanmiddag wordt de 4e ronde in de KNSB-competitie 2023-2024 gespeeld. Het 1e team speelt tegen Groninger Combinatie 2, het 2e team tegen ZSC-HWP Combinatie 1 en het 3e tegen ZSC-HWP Combinatie 3. De partijen van het 1e zijn vanaf 13.00 uur live te volgen. De partijen van alle teams zijn natuurlijk ook te zien in de theaterzaal van MFA de Kreek in Zwaag.

Alternatieve weergaves:

De meeste velden in de alternatieve weergaves kunnen aangeklikt worden voor extra functies, enkele belangrijke zijn:

  • a1: begin van de partij
  • d1: zet terug
  • e1: zet vooruit
  • h1: einde van partij
  • c3: vorige partij
  • f3: volgende partij
  • c8: PGN huidige partij
  • d8: PGN alle partijen

Let op: voor deze functies is a1 altijd linksonder, zelfs als het bord omgedraaid is!

Twee slakken

De derde clubavond van 2023 stond in het teken van het 100-jarig bestaan van Caïssa-Eenhoorn. Op de dinsdag die het dichtst bij de oprichtingsdatum (15 januari) zat smaakte de tompoucentraktatie prima en verwelkomden we enkele oud-leden. Frans Kragten, goed voor 28 ‘dienstjaren’ bij onze vereniging, deed zich te goed aan het eendhoornschaak en was gezien zijn twee winstpartijen in drie ronden nog weinig van zijn behendigheid kwijtgeraakt.

Frans Kragten zet de eendhoorn in in een spannende stelling tegen Robbert van Dijkhuizen. Had hij dat een kwart eeuw geleden tegen Jan Haijer ook maar kunnen doen!

Lees verder

TPR van 2970 voor Daan Zult

Daan Zult heeft het Tata Steel-toernooi hervat zoals hij in 2020 het topevenement is geëindigd. In de hoogste groep van de dagvierkampen won de routinier van Caïssa-Eenhoorn al zijn partijen en kwam uit op een TPR van 2970. Drie jaar geleden presteerde hij hetzelfde en dat leverde hen een toernooiprestatierating van 2934 op.

Lees verder

Kreek wak wou (11)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil.

Jack & Jones & Jelle (de Jong) op weg naar de vijfde winstpartij van dit seizoen.

Lees verder

Caïssa-Eenhoorn 1 wint, teams 2 en 3 verliezen

De eerste thuiswedstrijd in de Kreek sinds ruim 1,5 jaar is goed verlopen voor Caïssa-Eenhoorn 1. In een spannende wedstrijd werd Groninger Combinatie 2 met miniem verchil verslagen: 5,5-4,5. Twee wedstrijden gespeeld en 4 punten!

Het tweede en derde team moesten helaas net als in de eerste ronde het onderspit delven tegen het op papier sterkere Caïssa 3 en Kennemer Combinatie 3.

Uitgebreider verslag volgt.