CE5 wint topper in Purmerend (inmiddels uitgebreid)

CE5 heeft in de vijfde ronde de topper tegen Purmerend 4 met 3½-2½ gewonnen. In het Wijkplein Where was het spannend tot op het bot, maar slaagden Arnold, Frans, Sander, Co, Wout en Piet er uiteindelijk in de vis op het droge te trekken. Met twee ronden te gaan en met vier punten voor staat CE5 met 9¾ teen in de tweede klasse.

Wout Druijf speelde een tamme partij tegen Kees Pruis. Na de opening had noch wit noch zwart veel bereikt en vrij snel besloten de spelers de dichtgeschoven stelling remise te geven.

Op de andere borden was het een stuk minder rustig. Sander Koning, die een prima seizoen draait, kreeg te maken met de piepjonge Romayn Brandsma. Vorig seizoen kon Sander nog zegevieren tegen dit talent, maar nu ging het anders. Naar mate de partij vorderde slaagde de Purmerender er steeds beter in met zijn lichte stukken onrust te veroorzaken in het centrum. De jonge Purmerender voerde de druk op en toen Sander in tijdnood kwam verschenen er scheuren in de verdediging. Het begon met verlies van een kwaliteit maar niet veel later kon onze man zijn koning omleggen.

De andere borden waren bloedstollend. Op bord 1 had Arnold een heel goede stelling tegen Ties Wijnen. Arnold had echter ook heel veel tijd gebruikt. De dreigingen kwamen er op neer dat wit (Arnold) constant wel iets van mat dreigde - iets dat Ties dan zou moeten voorkomen door een kwaliteit te geven - maar aan de andere kant stond Arnold's eigen monarch wel wat tochtig en kon de dreigende dame ook zo maar verloren gaan doordat ze gepend kwam te staan. Naast Arnold had Frans ook steeds wel een aardige stelling. Hij had een pion gewonnen, maar het was een dubbelpion. Zijn stukken stonden wel wat beter, maar hem bedreigde de moeder aller remisedreigingen: het eindspel met ongelijke lopers. Verderop in de partij kon Frans een tweede pion opsnoepen, maar het ondankbare lopereindspel bleef op de loer liggen.

Co had een lastige opening. In een Siciliaan beheerste tegenstander Wim Dekker het centrum en had een tijdje vervelende dreigingen op f7, alwaar Co aan de bak moest om pionverlies tegen te gaan. Maar beetje bij beetje loste Co de problemen in het centrum op, en kon hij een tegenaanval creëren op de damevleugel.

En dan was Piet Duson nog bezig. Hij zat tegen Perry Koopmans te spelen. Het was geruime tijd een wat gesloten stelling maar op een bepaald moment waagde Piet met de dame een uitval. Ik was wat bang dat de juffrouw zichzelf wat overschatte maar Piet deed het prima en manoeuvreerde zich mede door zijn vorstin in de betere stelling. Op dat moment deed Perry een prima zet: hij bood remise aan. Piet vroeg advies bij de captain, maar deze weifelde. Piet had veel meer tijd, dus kon Wout ook wel wat tijd nemen om eerst de ontwikkelingen op de andere borden te volgen. Maar de ontwikkelingen op de andere borden gingen niet zo snel, en nadat Piet zelf ook wat minder in de tijd was gekomen werd dan maar besloten de puntendeling aan te nemen. 2-1 voor de thuisclub, maar Wout had vertrouwen in de resterende partijen.

Bij Arnold kwam inderdaad de dame in de penning te staan. De vorstin kon niet bewegen aangezien de Purmerender toren, die haar lastig viel, dan de koning zou schaken. Arnold lostte dit echter listig op door deze toren op zijn beurt ook te pennen. Het was allemaal erg ingewikkeld maar de goede afwerking kwam van Arnold. Arnold kon zelf de Purmerender dame van het bord vegen en kwam even later in een eindspel met dame en loper tegen twee torens. Nog steeds was Ties gevaarlijk en Arnold moest zijn koning naar een enge plek brengen om eeuwig schaak te voorkomen. Enkele zetten daarna kon hij echter met een familieschaakje een toren winnen en de partij beslissen.

Frans had een comfortabele stelling en veel meer tijd maar in opperste tijdnood kwam Ton van Diepen met een prachtig loperoffer. Frans nam het aan, maar dat betekende dat hij uiteindelijk een dame moest geven tegen een toren en een loper. Wel had Frans onderweg nog wat pionnen meegenomen. Desalniettemin onduidelijk. De Purmerender moest echter in seconden beslissen en kwam niet verder dan herhaling van zetten. Met meer bedenktijd zou het ook niet makkelijk geweest zijn want Frans had toch wel de nodige compensatie.

2½-2½, en Co (zwart) nog bezig tegen Wim Dekker. Het resultaat van die partij was het resultaat van de match. Co had echter inmiddels een prima stelling opgebouwd. Hij was bij wit binnengedrongen via de b-lijn, die hij al een hele tijd domineerde, en wist uiteindelijk met een slinkse truc een stuk voor te komen. Even was het nog wel billenknijpen want Co deed de afwikkeling wat omslachtig. Maar het kwam goed: Eén voor één snoepte de voorzitter de vijandige pionnen op en toen zijn a-pion op het punt stond een transgender operatie te ondergaan (hij wilde graag dame worden) hield Wim het voor gezien.

Een keurige teamprestatie tegen dit sterke Purmerender gezelschap. Eén punt in de resterende twee wedstijden volstaat om volgend jaar een klasse hoger te mogen spelen, en gezien het resterende programma mag de verwachting toch wel zijn dat dit punt binnen gaat komen. Het was dan ook al wel een klein beetje feest aan de bar van het Wijkplein.

1  Ties Wijnen     1730-  Arnold van der Wolff 1594 0-1
2  Ton van Diepen  1634-  Frans Kragten        1677 ½-½
3  Romayn Brandsma 1625 - Sander Koning        1546 1-0
4  Wim Dekker      1629 - Co Buysman           1585 0-1
5  Kees Pruis      1544 - Wout Druijf          1530 ½-½
6  Perry Koopmans  1610 - Piet Duson           1539 ½-½
   Purmerend 4          - Caïssa-Eenhoorn 5        2½-3½

 

1 thought on “CE5 wint topper in Purmerend (inmiddels uitgebreid)

  1. Mooi verslag JP! Voor mij persoonlijk was dit weer een hartslag + 180 partij. Gelukkig had ik de ontsnapping met mijn koning goed gezien. Had zelf het gevoel dat ik had kunnen winnen nog maar het teambelang gaat uiteraard wel voor! Helaas nu geen 100% score extern meer…

Reacties zijn gesloten.