1000 is de hoofdprijs

Heeft de toorn van Hoorn dan toch zijn uitwerking gehad? Zijn de schaakgoden gezwicht voor de razernij uit de hoofdstad van Westfriesland? Het befaamde rapidtoernooi van Schaakgroep Koedijk leek voor het team Toorn van Hoorn een kleurloos evenement te zijn, toen het opeens alle hulp van boven kreeg. De hoofdprijs van de schaakdag ging mee in de auto van Arend Stapel.

Arend, Co Buysman en Sernin van de Krol hadden geen vierde clubgenoot kunnen vinden voor hun ploeg. Ze kregen in de sportzaal van ontmoetingscentrum De Rietschoot de hulp van zeven invallers. Er werden her en der wel enkele mooie en leuke partijen gespeeld, maar het kwartet eindigde anoniem in de middenmoot en hoefde voor de prestatieprijs niet naar voren te komen.

Maar de organiserende vereniging houdt sinds jaar en dag een loterij. Eén euro voor een lootje, tien euro voor elf lootjes. De prijzentafel was weer rijkelijk gevuld. Zeven man van Caïssa-Eenhoorn (Fred Avis, Johan Paul Hendriks, Sander Koning en Bert Spil deden onder de verenigingsnaam mee) zaten gebroederlijk aan een tafel om de trekking te volgen. Voor hen zevenenzeventig kleine, gekleurde briefjes met nummers erop. Met een aardig detail: JP had nummer 1, Arend nummer 10, Co nummer 100 en Sernin nummer 1000. Hoe is het mogelijk?

Een stuk of vierenzestig prijzen werden verloot en de hoofdprijs was een tablet; geen pilletje, maar een geavanceerde, kleine computer zonder toetsenbord. Het winnende nummer werd uiteraard als laatste getrokken en wat kwam er uit de emmer te voorschijn? Nummer 1000. In één klap ging het Hoornse gezelschap met een uitstekend gevoel naar huis.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat gevoel er ook zou zijn geweest zonder prijs. Want het Koedijker rapidtoernooi, waaraan verbonden de strijd om drie NHSB-titels, is al jaren een hartstikke leuk evenement. Met 29 ploegen was de belangstelling dit keer wat minder. Er zijn zaterdagen geweest met meer dan tweehonderd schakers in de sportzaal.

We speelden weer in het ontmoetingscentrum en er werd ook ontmoet. Bijvoorbeeld met het weerzien van een bekende. Anderhalve maand geleden speelde ik in de laatste tienkampenronde van het Tata Steel-toernooi tegen Marcel Kusse uit Diemen. Door de remise won ik de (gedeelde) eerste prijs en Marcel de derde prijs die hij overigens afstond aan het 11-jarige talent Stella Honkoop (vierde). En wie zat er in de tweede ronde van het Koedijk-toernooi schuin tegenover me? Marcel Kusse.

De tweede tegenstander van Toorn van Hoorn was een ploeg genaamd Holy Crocodiles. Teamleider Robert Bloem (Opening’64) kent Marcel van een schaaktoernooi in Maastricht en belde hem met de vraag of hij zin had om zaterdag mee te doen. De twee vormden met Jeannette van Diepen (Opening’64) en Edwin Groeneveld (oud-speler Schaakmat) een kwartet dat bestand was tegen de Hoornse woede en met 2-2 de punten deelde. Ron Möllenkamp (Alles is familie) bracht als gastspeler bij Toorn van Hoorn de helft van de buit binnen.

Voor Toorn van Hoorn was de schaakdag in Koedijk begonnen tegen MACH: Magnus Anna paulowna CHess. De gemiddelde rating zal zo rond de 2000 liggen en het noordelijke team was duidelijk een maatje te groot: 0-4. Invaller David Verweij – met zus Aranka, broer Aron, moeder Susanne en vader Michel spelend in Familieschaak – trof het niet met Wim Boom als opponent. Sernin van de Krol zat tegenover Enrico van Egmond, Arend Stapel speelde tegen Aart Strik en ik keek dertien minuten naar een lege stoel. Vierde man Warner de Weerd arriveerde met zeven minuten op de klok en had ook mach (is een snelheidsmaat) nodig om winnend uit de strijd te voorschijn te komen.

In de derde wedstrijd van Toorn van Hoorn bleef opnieuw een overwinning uit: 2-2 tegen Koedijk 2, met nu een gescoord gastpunt van Arnoud Franx (Opening’64). En direct na de pauze weer geen zege, maar wel een heel leuke tegenstander: Alles is familie. Het was nu – voor ons – niet de bedoeling dat Ron Möllenkamp weer ging winnen en dat deed hij ook niet. Arend hield hem op remise. Rons zoon Brian zat aan het eerste bord en versloeg in een spannende partij Co. Nichtje Nadia nam het op tegen gastspeelster Aranka Verweij en won eveneens, waardoor het verlies van Nadia’s vader Gerard Pepping tegen Sernin het eindresultaat niet beïnvloedde: 1½-2½.

Alles is familie gold natuurlijk ook voor het team van Aranka, jeugdspeelster van Caïssa-Eenhoorn. Met haar broers en ouders ging het vijf ronden lang uitstekend. Moeder Susanne Glas won in de vijfde ronde met een familieschaak, mede waardoor Familieschaak met 3-1 te sterk was voor Koedijk 3. Door nederlagen in de laatste twee ronden, tegen sterke tegenstanders, liep het Hoornse vijftal een prijs in de C-groep net mis.

Toorn van Hoorn tekende in de vijfde ronde voor de eerste zege van de dag. Tegen Koedijk 3 werd maximaal gescoord. Wim Klaassen (De Vennep) versterkte de ploeg. De zesde wedstrijd ging tegen de Engelse eenhoorn. De Langedijker tweeling Marit en Julian de Boer vormde met twee clubgenoten van Schaakmat het team Unicorns dat het niveau van de Hoornse eenhoorn evenaarde: 2-2.

Het Blinde Paard, een gezelschap van Haarlemse schaakvrienden met een verleden bij Het Spaarne, was de laatste opponent van Toorn van Hoorn. Gastspeler Marcel Kruijer (Warmenhuizen’76) zorgde voor een belangrijk bordpunt, want de wedstrijd werd met 1½-2½ gewonnen.

Fred Avis, Johan Paul Hendriks, Sander Koning en Bert Spil verdedigden zaterdag als Caïssa-Eenhoorn de Hoornse eer. Met vier gewonnen wedstrijden presteerden ze naar behoren, al was Sander Koning met 5½ uit zeven wel de verrassende teamtopscorer. Met name zijn remise tegen René Hennipman (ZSC-Saende) mocht er zijn. Mooiste moment vond Sander evenwel zijn partij tegen Green Onions – allemaal jeugdspelers van Opening’64 en gekleed in groene shirts – waarin hij met zwart drie dames op het bord had.

Het toernooi werd gewonnen door Koedijk 10½, een gelegenheidsformatie met een flinke Caïssa-Eenhoornse inbreng. Onze clubgenoten Tom Balla en Jerrel Thakoerdien waren samen met Marc Helder (Aartswoud), Yong Hoon de Rover (Purmerend) en Danny de Ruiter (De Waagtoren) veel te sterk voor de overige ploegen, al deed De Wijker Toren zes ronden lang niet onder voor de favorieten. De ploeg uit Beverwijk had op dat moment ook twaalf punten en 22 bordpunten. Koedijk 10½ won de finale met 3-1 van De Wijker Toren dat, omdat het een clubteam is, wel de NHSB-titel veroverde. In de B-categorie ging die naar De Fossielen (de Waagtoren-routiniers Egbert van Oene, Johan Plooijer, Jan Poland en Piet Pover) en in de C-categorie naar De Strandloper uit Petten.

Uitslagen wedstrijden met Caïssa-Eenhoorns-spelers:
Eerste ronde: Koedijk 10½ – Aartswoud 2 4-0, Caïssa-Eenhoorn – Unicorns 3-1, MACH – Toorn van Hoorn 4-0, Familieschaak – Team Scändi 0-4.
Tweede ronde: Schaak Afhaak – Koedijk 10½ 1-3, ZSC-Saende – Caïssa-Eenhoorn 3½-½, Toorn van Hoorn – Holy Crocodiles 2-2, De Strandloper – Familieschaak 1½-2½.
Derde ronde: Koedijk 10½ – ZSC-Saende 3-1, Caïssa-Eenhoorn – Green Onions 4-0, Koedijk 2 – Toorn van Hoorn 2-2, Familieschaak – De Waagtoren 34 1½-2½.
Vierde ronde: MACH – Koedijk 10½ 0-4, Schaakmat – Caïssa-Eenhoorn 2½-1½, Toorn van Hoorn – Alles is familie 1½-2½, Oud DJV – Familieschaak 1-3.
Vijfde ronde: Koedijk 10½ – Schaakmat 4-0, Alles is familie – Caïssa-Eenhoorn 1-3, Toorn van Hoorn – Koedijk 3 4-0, Koedijk 2 – Familieschaak 1-3.
Zesde ronde: Baker & Gravy – Koedijk 10½ 0-4, Caïssa-Eenhoorn – MACH 1-3, Unicorns – Toorn van Hoorn 2-2, Familieschaak – De Fossielen 0-4.
Zevende ronde: Koedijk 10½ – De Wijker Toren 3-1, Koedijk 2 – Caïssa-Eenhoorn 1-3, Toorn van Hoorn – Het Blinde Paard 2½-1½, Familieschaak – Baker & Gravy 1-3.
Eindresultaten: Koedijk 10½ 14 punten (25 bordpunten), Caïssa-Eenhoorn 8 punten (16 bordpunten), Toorn van Hoorn 7 punten (14 bordpunten), Familieschaak 6 punten (11 bordpunten).
Caïssa-Eenhoorn: Sander Koning 5½, Johan Paul Hendriks 5, Bert Spil 3½, Fred Avis 2.
Toorn van Hoorn: Arend Stapel 4½, gastspelers 4, Sernin van de Krol 3, Co Buysman 2½.