Slechts anderhalf bordpunt

De tweede ronde van de promotieklassers werd gekenmerkt door veel spanning, maar daar was alleen zaterdag in De Huesmolen weinig van te merken. Vier thuisploegen zegevierden met 4½-3½, Caïssa-Eenhoorn 3 bleef echter op anderhalve bordpunt steken.

Die magere score betekent dat het team naar de laatste plaats is gezakt en ook met het aantal bordpunten terrein heeft verloren. Aan het einde van de rit gaan die tellen, als achttallen met hun wedstrijdpunten gelijk staan. Het jammerlijke is dat net als in de vorige maand Caïssa-Eenhoorn 3 hier en daar wat meer had kunnen bereiken.

Bas Dudink en Dave Looijer zaten als eersten aan de bar om hun partij te analyseren. Met wit zocht Bas naar aanvalskansen op de damevleugel, waar de koning van zijn jonge opponent niet helemaal veilig leek te staan. Een stukoffer pakte echter niet goed uit en een tweede offer als compensatie ook niet: 0-1.

Halverwege de middag bleek dat het een moeilijke wedstrijd zou worden tegen een Santpoort 2 dat in de eerste ronde met 1-7 had verloren. Marten Ploeger had een toren gegeven voor een aanval die echter niet doorsloeg. Op de overige borden was nauwelijks sprake van duidelijk Hoorns voordeel. Dat bleek al vlot in de partij van Fred Avis tegen Rob de Roode. Solide spel van twee kanten leverde een stelling met dame, twee torens en zes pionnen voor elk op en geen aanknopingspunten voor dreigingen. Remise derhalve, waarna het verlies van Marten een tussenstand van ½-2½ betekende.

Bart Voorn nam het aan het eerste bord op tegen Martijn de Roode die dit jaar op het open Hoorns kampioenschap debuteerde met de tweede plaats en verantwoordelijk was voor de enige nederlaag van toernooiwinnaar Sjoerd Plukkel. Bart won wel een pion, maar de Santpoortse stukken werkten beter samen en toen een zwarte toren in kwam te staan, kon de derde winstpartij voor de gastploeg op het wedstrijdformulier.

De eerste Hoornse partijzege leek er op het vijfde bord aan te komen, waar teamleider Erik van Tooren een sterke aanval had tegen Hans Kors. Erik gaf hem echter de gelegenheid om eeuwig schaak in de stelling te vlechten.

Ook de partij van Abel Romkes kreeg een abrupt einde. Zijn koning had geen verdedigende pionnen meer voor zich staan, waarop Nathalie van der Lende in het eindspel de kwaliteit gaf om van open lijnen en sterke diagonalen te kunnen profiteren. Door een verkeerde koningszet werd de Santpoortse toren op a8 heel actief en kwam via f8 op de g-lijn, waarop het Hoornse vorstenechtpaar stond. Dameverlies derhalve en een 1-5 stand.

Alsof het nog niet erg genoeg was, raakte Ton van Dijk verstrikt in een matnet. Met paard en vijf pionnen speelde hij een boeiend eindspel tegen het loperpaar van Jan-Theodoor Burggraaf met twee pionnen. Lopers op naast elkaar liggende diagonalen zijn levensgevaarlijk en dat bleek aan het einde van de middag: 1-6.

Ondertussen vocht Dirk Lont al heel lang voor een half punt tegen Stefan Fokkink. In deze partij eveneens een Santpoorts loperpaar (met vier pionnen) contra één Hoorns stuk: een toren. Dirk had er nog wel vijf pionnen bij en werd voor zijn strijdlust beloond: remise. Met anderhalve punt is hij voorlopig teamtopscorer.

De volgende thuiswedstrijd komt er al heel snel aan, op 3 november tegen Kijk Uit. Een beter advies kan ons achttal in de promotieklasse niet krijgen.