Tweehoorn nipt ten onder tegen BSG 2

Zaterdag 6 oktober stond de tweede ronde van het schaakseizoen op het programma, waarbij de Tweehoorn aantrad tegen BSG 2. De gemiddelde ratings van de twee teams waren ongeveer gelijk, waardoor een spannende wedstrijd verwacht mocht worden.

Ardjan op bord 3 speelde de opening goed. De tegenstander rokeerde in tegengestelde richting en er leek zich een spannend gevecht te ontwikkelen. Aangezien de stand op de rest van de borden echter niet ongunstig was en de uitkomst van de partij onzeker was, besloot Ardjan remise aan te nemen.

De eerste tegenslag viel op bord 1. De tegenstander van Joseph speelde een scherpe variant van het Scandinavisch, en bleek hierin meer thuis te zijn. Toen er een paard op d6 binnenkwam, waarna Josephs koning vastzat in het midden, was het snel over.

De tweede nul viel op bord 8 te noteren. In een Caro - Kann besloot Arjon zijn koning in het midden te houden, terwijl hij er op de koningsvleugel door probeerde te breken. De tegenstander verdedigde adequaat en werd zelf met een aanval door het midden gevaarlijk, waardoor Arjon uiteindelijk ten onder ging.

De tegenstander van ondergetekende speelde een c3 Siciliaan. Een saaie partij ontspon zich. Het lukte ondergetekende niet om een voordeel te behalen en remise was de logische uitkomst.

Voor de tijdscontrole wisten Ronald en Alex nog het volle punt binnen te halen. Alex kwam met wit beter uit de opening en behaalde in een moeilijke stelling een nette overwinning. Ronald wist vroeg openingsvoordeel in een Pirc om te zetten in pionwinst. Toen de tegenstander in tijdnood nog een stuk weggaf was de partij beslist.

Op bord 2 kon Jerrel een loper tegen paard eindspel bereiken. Helaas waren deze eindspelen makkelijker te verliezen dan te winnen, en besloot Jerrel remise te houden.

De stand was dus nu 3,5-3,5 en alleen Peter was nog bezig. De tegenstander had in deze partij een sterke koningsaanval, en in de tijdnoodfase werd er afgewikkeld naar een eindspel waarin Peter Toren-Loper had tegen een dame. Aangezien de tegenstander nog 2 verbonden vrijpionnen had keek Peter tegen een onmogelijke opgave aan om nog remise te houden.

Hierdoor eindigde deze dag in een 4,5-3,5 nederlaag, waarop niet heel veel af te dingen viel. Volgende keer meer geluk!