1e masterclass jeugd

Vrijdag 28 september is er bij de jeugd is voor de eerste keer een masterclass gehouden. De jeugd van stap 4 en hoger uit de Kersenboogerd en de Huesmolen kwamen bij elkaar (in de Kersenboogerd) om een special les te krijgen van Ardjan Langedijk over de opening.

Bij besprekingen vorig seizoen was het idee over de masterclasses voor de jeugd vanaf stap 4 besproken. Het idee was dan ook om dat ongeveer 1 keer per maand een masterclass te organiseren door een speler uit het eerste of tweede team. Deze masterclasses moesten dan gaan over bijvoorbeeld de opening, een speciaal thema wat aansluit aan de stappenmethode, het eindspel of iets anders als partij bespreking of gewoon een toernooitje met alle jeugd. Dat idee is voor het eerst dit seizoen opgepakt, en waarom ook niet nu we toch één vereniging zijn!

Op de ALV waren er positieve reacties op deze ‘’innovatie’’. Zo waren Ardjan Langedijk, Ron Deen en Daan Zult wel bereid om een keertje zo’n masterclass te geven waarop we vanuit de jeugdcommissie erg blij mee waren.

Zo gebeurde dan ook.  Op de laatste vrijdag van september  werd dan de eerste masterclass gegeven en Ardjan was bereid dat te doen. Na wat mails over en weer werd besloten om aandacht te besteden aan de opening. Vaak een zwak punt bij de jeugd die vooral gericht zijn op aanvallen, combineren etc.  De opening is toch weldegelijk belangrijk dus was het idee om de opening wat speciale aandacht te geven. Dat pakte Ardjan uitstekend op en begon met een groep enthousiaste leerlingen eerst nog even de basisprincipes van de opening te herhalen, dus de gouden regels, goede en slechte dingen in de opening zoals dame te vroeg in het spel en noem maar op. Langzaam aan bouwde Ardjan het verder op en ging de basis van een aantal openingen kort behandelen. Zo kwamen onder andere het Spaans en het Italiaans aan bod.

Na een tijdje mochten de leerlingen onder genot van een schaakmaatje een partij spelen tegen elkaar en gingen dan ook een behandelde opening spelen. Zo gingen de leerlingen de openingen benoemen en toepassen wat leuk was om te zien.

Al met al een geslaagde eerste keer voor de leerlingen die nu gewoon wat meer weten over de opening en voortaan wat beter de opening gaan beheersen. De belangrijkste les voor de jeugd deze avond is in ieder geval om gezonde zetten in de opening te spelen.

Voor deze keer, al is het al aan de late kant bedanken wij Ardjan hartelijk voor de masterclass!

De volgende masterclass staat gepland voor 30 november. Over het onderwerp en thema wordt nog nagedacht.