Jeugd: een seizoensoverzicht

Het jeugdschaakseizoen 2017-2018 zit er op. Tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Naast dat Robin Duson Nederlands kampioene is geworden en in oktober naar het Wereldkampioenschap mag, is Kevin de Rooij intern clubkampioen geworden. Er gebeurde nog meer, lees verder voor het seizoensoverzicht.

Intern

Elke vrijdag (m.u.v. vakanties/feestdagen) zijn er clubavonden geweest in de periode september - juni. Tussen 19:00-20:00 uur vonden de lessen plaats (op basis van de stappenmethode), met aansluitend een interne competitie.

Verder kunnen we ons een jeugdafdeling zonder vrijwilligers die zich belangeloos elke week inzetten niet voorstellen. Het is geweldig dat er een jeugdcommissie, bestaande uit Robin Duson, Gerard Groot, Nick Manshanden, Gilles Provoost, Ronald Ritsema, Martijn de Wit en ondergetekende is. Ook hebben diverse leden en ouders een steentje bijgedragen wat natuurlijk prettig is. Komende jaren zullen we dat laatste ook zeker nodig hebben. Zeker om doelen te verwezenlijken kunnen we meerdere extra handen goed gebruiken!

Een overzicht van het interne seizoen:

  • Het jeugdschaakseizoen startte in september met een inloopavond en een informatieavond voor de ouders/verzorgers.
  • De week erop zijn de lessen en de competities gestart. Naast de competitie is er dit jaar ook een laddercompetitie gespeeld. Speciaal voor de kinderen die snel klaar waren met hun competitiepartij. De laddercompetitie was zeker voor de jonge kinderen een mooie toevoeging. Volgend seizoen gaan we in een aangepast format verder met de competitie.
  • IM Jop Delemarre heeft dit seizoen weer leuke en interessante lessen gegeven aan de jeugd en volwassenen. Komend seizoen geeft Jop geen lessen meer. Hiervoor gaan we op zoek naar een vervanging zodat we de jeugdleden extra mogelijkheden kunnen bieden.
  • Net als voorgaande jaren mochten we weer meedraaien met de jeugdsportpas. Twee blokken van zes weken lang konden kinderen kijken bij een sport, zo ook bij schaken. Door de sportpas zijn er ook een aantal jeugdleden lid geworden.
  • Dit jaar hebben we ook weer met de Grote Clubactie meegedaan. Door het verkopen van loten is er weer een mooi bedrag opgehaald voor de club.
  • Tijdens de Tata (tienkamp) vrijdagen is het snelschaakkampioenschap gehouden. Kevin de Rooij was hier de sterkste.
  • Er zijn weer heel veel kinderen geslaagd voor hun stappenexamen. Examinatoren Gilles Provoost en Arie Karreman konden veel kinderen blij maken.
  • De interne competitie is op overtuigende wijze gewonnen door Kevin de Rooij. Hij liet Thomas van de Knaap en Aranka Verweij achter zich. Stappenkampioenen werden: Cung Dan Nguyen, Thomas Bood, Liz Manshanden, Mason Brouwer en Tim van Kerckhoven. De laddercompetitie werd gewonnen door Mats van Splunter.
  • Het seizoen werd afgesloten met een doorgeefschaaktoernooi en de prijsuitreikingen van alle competities.
  • Thomas van de Knaap heeft dit seizoen zijn debuut gemaakt in de competitie op de dinsdagavond. Hij heeft daar erg goed gepresteerd en heeft de D categorie en de ratingprijs gewonnen.

Extern

Naast de clubavonden hebben veel leden meegedaan met verschillende toernooien, en zijn er extern meerdere mooie prestaties geleverd. Hier een overzicht van de belangrijkste wapenfeiten:

  • Robin Duson maakte haar debuut op het Europees kampioenschap in Mamaia (Roemenië). Een geweldige ervaring voor haar. Met 4 uit 9 eindigde ze in de middenmoot.
  • Ons eigen NHSB GP toernooi, gehouden in De Plataan in Zwaag, in oktober, was meer dan geslaagd met 109 deelnemers. Veel jeugdspelers van C-E vielen daarbij ook in de prijzen.
  • Naast het GP toernooi organiseerde CE in samenwerking met de NHSB het meisjeskampioenschap (november), en het C en D teamkampioenschap (april) in De Plataan. Het C team van CE heeft zich aanvankelijk niet geplaatst voor de landelijke wedstrijden, maar heeft een vrijplaats gekregen voor de Meesterklasse C. De Meesterklasse vindt in de periode september-december plaats in Den Bosch.
  • De schoolschaakcompetie van West-Friesland, georganiseerd door Sander Bischoff, Gilles Provoost en Ben Takken, vond dit jaar plaats in de periode november-maart. Na voorrondes en de halve finale plaatsten de beste teams zich voor de finale. Onder de spelers van de schoolteams waren ook weer vele jeugdleden van C-E.
  • Het schoolschaakteam van de Tandem, kampioen van West-Friesland, werd in maart vierde op het Noord-Hollands kampioenschap voor basisschoolschaakteams. Het team dat louter bestond uit spelers van C-E (Kevin de Rooij, Xander Kaptijn, Mathieu Bouwman en Lucas Hermeler) mocht daardoor deelnemen aan het Nederlands kampioenschap. Hierop speelde het team prima, en eindigde op een mooie 16e plaats. Kevin blonk uit met een score van 8,5 uit 11.
  • David Verweij is Westfries jeugdschaakkampioen geworden. Op de eerste woensdag van 2018 werden in andere leeftijdscategorieën Stella Duson, Kevin de Rooij en Armin Dams Westfries kampioen.
  • Op het jaarlijkse schaaktoernooi van de Jeugdraad Zwaag (22ekeer alweer!), regende het ook prijzen. Vele jeugdleden behaalde prijzen op dit gezellige toernooi in De Plataan.
  • Robin Duson heeft haar Nederlandse titel met verve verdedigd. In Assen werd ze in mei met 6 uit 7 Nederlands kampioene! Ze won zowel de A als B meisjescategorie. Een prachtige prestatie, waardoor ze mee mag doen aan het Wereldkampioenschap. Het WK vindt plaats in Griekenland in oktober. Voor haar prestatie werd ze door de Gemeente Hoorn in het zonnetje gezet met een oorkonde. Naast dat werd ze Noord-Hollands jeugdsnelschaakkampioene en vertegenwoordigde ze in juli het Nederlandse team tijdens de Glorney cup in Schotland. Met 4,5 uit 5 een mooi score waardoor Robin met haar team de Gilbert cup won.
  • Bryan de Rooij heeft meegedaan aan het NK voor F pupillen in Meppel. Hij behaalde 1,5 punt en is een leuke ervaring rijker.
  • Een aantal jeugdleden hebben meegedaan aan hun eerste 'volwassen' toernooien. Zo is Ronald Ritsema met onder andere Kevin de Rooij, Xander Kaptijn en Jelle de Jong naar diverse toernooien geweest (voorjaarstoernooi Purmerend, HSG Open, SPA Chess). Stella Duson speelde mee met het ASK. De jeugdleden boekten meerdere mooie successen op de verschillende toernooien.
  • Vele jeugdleden hebben meegedaan aan meerdere Grand Prix toernooien binnen de NHSB. Kevin en Bryan de Rooij miste geen één toernooi! Kevin is tevens ook als tweede geëindigd in het D-klassement. Jelle de Jong is derde geworden in het AB-klassement. Kevin is tevens tweede geworden van de online GP-cyclus van de KNSB.

1 thought on “Jeugd: een seizoensoverzicht

Reacties zijn gesloten.