Schotse medaille voor topscorer Robin Duson

(door Robin Duson)

Van maandag 16 tot en met woensdag 18 juli heb ik met een Nederlands jeugdteam meegedaan aan het toernooi om de Glorney-Gilbert International Cup in Paisley, Schotland. Dit is een internationale landenwedstrijd met dit jaar ploegen uit Schotland, Wales, Engeland, Ierland, Frankrijk en Nederland.

Er werd gestreden om 4 bekers:

  • De Glorney Cup: onder 18 jaar, vijf spelers per team
  • De Gilbert Cup: meisjes onder 18 jaar, drie speelsters per team
  • De Robinson Cup: onder 14 jaar, zes spelers per team
  • De Stokes Cup: onder 12 jaar, zes spelers per team

Ik speelde in het Gilbert-team (bord 1) met Eline Roebers (bord 2) en Anna Martinez (bord 3). We verbleven in appartementen op de campus van de University of West Scotland. Er waren twee delegatieleiders, drie coaches en zeven ouders die voor het eten zorgden.

In de eerste ronde namen alle Nederlanders het op tegen de teams uit Schotland. Zelf speelde ik remise tegen Rachel Lorna Smith (1557) na eigenlijk gewonnen te hebben gestaan. Ik pakte iets te hebberig een pionnetje, waarna de partij verzandde in een remise-toreneindspel. Als team pakten we wel 2½ bordpunt. De eindstand zou bepaald worden door het aantal bordpunten en daarna pas het aantal matchpunten, dus het was fijn dat Eline en Anna wel wisten te winnen.

Op maandagmiddag ging de tweede ronde tegen Engeland. Nadat Anna remise speelde en Eline verloor, won ik van Nadia Jaufarally (1988). Na de eerste dag stonden we samen met Engeland en Frankrijk bovenaan, met vier bordpunten.

We dachten dat de eindstand op matchpunten zou gaan, alleen later werd pas duidelijk dat het om de bordpunten ging. Bij de 1½-1½ tegen Engeland hadden we dus geen matchpunt verloren en als we voor de rest dik zouden winnen, zat een eerste plek er zeker in.

Dinsdagochtend was de kraker tegen Frankrijk. Eline zegevierde en Anna behaalde remise. Mijn tegenstandster was Amelie Imperor (1912) die ik, nadat ze een foutje maakte in het middenspel, wist te verslaan. Weer 2½ bordpunt erbij en de moeilijkste tegenstanders hebben we gehad. ’s Middags stond Wales op het programma. Ik won  van Shayanna Sivarajasingam (1780) en ook Anna en Eline wonnen. Na de tweede dag stonden we op 9½ bordpunten, anderhalf meer dan Engeland.

Woensdag stond de laatste ronde, tegen Ierland, op het programma. Mijn tegenstandster heette Eibhia Ní Mhuireagain (1611). Wie weet hoe je dat moet uitspreken, mag het komen zeggen. Nadat Anna al snel gewonnen had en Engeland een partij verloor, was het al zeker dat we de Gilbert Cup zouden winnen. Ik wist ook eenvoudig te winnen en Eline speelde nog remise.

Bij de andere cups was het nog erg spannend. Helaas verspeelde het Glorney-team een voorsprong van anderhalf bordpunt en werd tweede achter Frankrijk. De teams in de Robinson Cup en Stokes Cup eindigden ook op de eerste plaats, zodat we met drie bekers naar huis gingen. Ik kreeg nog een medaille omdat ik de meeste punten had gescoord voor het Nederlandse team in de Gilbert Cup.

Het was een hele leuke ervaring en ik wil ook alle begeleiders, coaches en ouders bedanken voor dit toernooi! Hopelijk volgend jaar in Ierland weer.

Meer informatie op home.pathena.nl.

 

Een gedachte over “Schotse medaille voor topscorer Robin Duson