Wie stopt Nick op weg naar clubkampioenschap?

Met twee aansprekende duels in de vierde ronde kon er mogelijk vuurwerk worden verwacht. En dan doel ik op Fred Avis tegen Nick Manshanden en mijn partij tegen good-old Peter van Waert.

Fred Avis (links) aan zet in de topper tegen Nick Manshanden. Zwart speelt een dame-eindspel met zeven pionnen contra een paard met vijf pionnen.

Wat Nick betreft mankeert er niets aan zijn vorm, want strategisch werd Fred al in het vroege middenspel overklast en moesten er overal gaten worden gedicht. De ver opgerukte gedekte vrijpion op d6 zorgde ervoor dat Fred een stuk moest offeren, maar veel hielp dit niet en aan het matnet was niet te ontkomen. Erg jammer dat wij in team 2 een sterke speler die Nick is moeten missen in verband met drukke werkzaamheden.

 

Voordat mijn partij eigenlijk kon ontbranden, gaf Peter van Waert pardoes zijn dame weg en was het meteen uit.

De partij tussen de verrassende nieuwkomer Carel Brouwers en Sjoerd Kelder ging heel lang gelijk op met een klein plusje voor de witspeler. Nergens was het grote ratingverschil te zien. Toen de witspeler wat mindere zetten deed, greep Sjoerd het initiatief en enkele krachtzetten versnelden het einde.

 

Erg leuk was ook de partij tussen nieuweling Jessica Stratmann-Koning en Roel Ridderikhoff. Leergierig als ze is, speelde ze een prima partij, maar in tijdnood durfde ze in een betere stelling niet verder op winst te spelen. Het remise-aanbod werd gretig door Roel geaccepteerd.

 

Co Buysman had vorige week het boek 'Die Bird-Eröffnung', in 1960 geschreven door Rolf Schwarz, bestudeerd. De eerste dertig pagina's gaan over varianten na 1. f4 e5. Tegenstander Erik Romkes speelde de zwartzet en dolf later het onderspit.

 

Doordat Jan Schagen zijn 50e verjaardag vierde en er tevens een bekerloting plaats vond, heerste er een vrolijke stemming. Menigeen bleef langer hangen bij de bar, maar dat kwam wellicht ook omdat Desi gezorgd had voor een andere indeling van tafels en stoelen.

A.s. zaterdag 6 oktober zal het weer gezellig druk worden, want naast de drie KNSB-teams van onze club zal er ook speelruimte worden gegeven aan onze vrienden uit Aartswoud, die vanwege een biljartwedstrijd niet terecht kunnen in hun eigen accommodatie. Liefst 64 KNSB-schakers (er zijn twee partijen vooruitgespeeld) komen dan in actie in De Kreek.

Voor de vele nieuwe leden een goede gelegenheid om het schaken op landelijk niveau te komen bewonderen.

Klokslag twaalf uur, Jan Schagen (midden) is 50 jaar geworden. Wout Druijf feliciteert hem als eerste.

Namens de gastvrouwen van De Kreek feliciteert Desi Caïssa-Eenhoorns Abraham.

De jarige Jan Schagen heeft zijn eerste kadootje te pakken. Snoep, bier en vuurwerk, van de gastvrouwen van De Kreek

Proost Jan.