Goede start Caïssa-Eenhoorn N2

(geschreven door Arend Stapel)

Afgelopen dinsdagavond waren wij met ons tweede NHSB-team gastheer voor Schaakmat. De eerste wedstrijd in de bondscompetitie leverde een 5-3 overwinning op.

Op papier waren we ongeveer even sterk: de gemiddelde rating van Schaakmat is 1669 en van Caïssa-Eenhoorn N2 1709. Op de eerste drie Langedijker borden waren de ratings 1878 ( Arjen van Verseveld) en tweemaal 1762 met de spelers André Beemsterboer en Joost Goedbloed. Daarna zakte de rating naar 1450 voor Dirk Boontjes op bord 8. Bij ons team liep de rating van 1746 (Arnold van der Wolff) naar 1668 voor David Groen.

Bord 1: Arjen van Verseveld – Piet Aardenburg ½-½

De opening was Russisch (Petroff-verdediging), code C42.

Het was een mooie en goede partij van beide kanten en spannend, toen wit op zet 20 zijn loper offerde om een gaatje te maken voor zijn koningsaanval op g2. Piet verdedigde zich heel nauwkeurig en kon rond zijn koning zijn stukken verzamelen en ook zelf nog dreigen naar de koning van Arjen die eerder lang had gerokeerd. De partij kantelde, toen Arjen op zet 30 zijn dame terugtrok naar d1. Piet kreeg een aanval, maar ook deze sloeg niet door. De slotzetten waren nog heel spannend. Door herhaling van zetten werd remise het resultaat.

Bord 2: Frans Kragten – André Beemsterboer ½-½

De opening was Pirc, code B07.

De partij werd van beide kanten risicoloos gespeeld en daardoor was het besluit met nog een groot aantal stukken op het bord bij zet 40 remise overeen te komen heel logisch. Beide hadden nog dame, toren, loper en zeven pionnen.

Bord 3: Joost Goedbloed – Arend Stapel ½-½

De opening was Geweigerd Damegambiet met Pc3 in plaats van c4.

In deze partij van 75 zetten gebeurde van alles. Volgens Fritz heb ik achter gestaan en daarna weer veel beter. De partij kenmerkte zich door veel fouten van beide kanten, waarbij ik de winnende zet miste.

Bij de dertigste zet wilde ik de dames afruilen om in een winnend eindspel te komen. Dat lukte, maar ik had de loper zo moeten neerzetten dat Joost zijn koning niet in het spel kon brengen en mijn koning naar het midden van het bord zou gaat. We hadden allebei nog zes pionnen, ik een loper en Joost een paard.

Op zet 44 blunderde Joost door zijn koning weg te halen bij zijn pionnen en kon ik op de a- en b-lijn uiteindelijk een vrijpion krijgen. Ik was zo gefocust op de vrijpion op de a-lijn dat ik vergat met mijn loper schaak te geven om dan het paard te slaan en zo een gewonnen pionnen eindspel te krijgen. Joost gaf zijn paard voor de vrije a-pion. Uiteindelijk hield ik de h-pion over met een loper van de verkeerde kleur tegen de koning alleen van Joost: remise dus.

Bord 4: Arnold van der Wolff – Chris  Brinkhuis ½-½

De opening was Geweigerd Koningsgambiet, code C30.

Een leuke partij om te volgen. Arnold had wel druk, maar niet beslissend. Beiden gingen lang rokeren. Er werd heel veel afgeruild en de spelers bleven over met een toren en handvol pionnen. Het werd nog even spannend, toen de koning van Chris de stelling van Arnold binnenwandelde. Arnold moest nog nauwkeurig spelen, maar meer dan remise zat er voor beiden niet meer in.

Bord 5: Tom Roelofszen – Ger Roos 0-1

De opening was ook een Pirc-verdediging.

Met genoegen heb ik deze partij nagespeeld. Lange tijd was de stand gelijk, maar toen Tom zijn dame op a7 zette, bleek zij daar wat ongelukkig te staan. Ger speelde goed en secuur en met zijn dame ging Ger op koningsaanval en de slotzetten waren ronduit winnend. Tom moest zijn dame geven voor een toren. Er werd nog even doorgespeeld, maar de uitslag stond toen al vast. Een goede partij van Ger.

Bord 6: Aad Laan – André van Etten 1-0

Goed gespeeld door Aad, maar werd wel geholpen door André.

Vanaf het begin stond wit beter. De Langedijker dameloper en koningsloper werden niet ontwikkeld, omdat de paarden naar e7 en d7 gingen. Hierdoor kon André pas op zet 24 rokeren. Hij verloor eenvoudig een stuk en de slotzetten van Aad. met torenwinst, waren fraai.

Bord 7: Jaap Landman – Bas van den Berg 0-1

Een partij met een erg dichtgeschoven stelling. Op zet 18 ging wit in de aanval met g5. Hij stond toen iets beter, maar verloor even later zijn paard op f3. Dat was niet nodig geweest. Daarna verslikte Jaap zich nog een paar keer. Net op tijd had Bas zijn stukken  rond zijn koning gezet, won nog een kwaliteit en stond in het eindspel een toren voor. Een mooie partij van Bas.

Bord 8: David Groen – Dirk Boontjes 0-1

De opening was Spaans.

Mooie en goede opening van David. Hij kreeg een goede koningsaanval op de stelling van Dirk. Schaakblindheid zorgde ervoor dat David op zet 20 een paard weggaf. Dat stond aangevallen, maar werd verdedigd door de dame. Toen David haar wegspeelde, werd paardverlies zijn lot. Er werd nog dapper doorgespeeld, maar dit cadeautje werd door Dirk gretig in ontvangst genomen.

Zo won Caïssa-Eenhoorn N2 de wedstrijd met 5-3, een goede start voor de rest van het seizoen.