Aanvallers krijgen niet altijd wat ze verdienen

De op voorhand meest in het oog springende duels in deze achtste ronde waren die tussen Sjoerd Kelder en Ton van Dijk en die tussen clubkampioen Roy Kerkhoven en Nick Manshanden.

Roy Kerkhoven met wit in actie tegen Nick Manshanden (rapidfinale vorig seizoen).

Al in een vroeg stadium liet Nick blijken op oorlogspad te zijn. Beginnend met een loperoffer op f2 leek de winst een kwestie van tijd. Ondanks actief tegenspel van Roy hield Nick de regie. Ook het torenoffer op g7 hielp niet echt om verder te komen, maar met een vreselijk moment van schaakblindheid hielp Nick zichzelf om zeep. Toch wel een anticlimax.

 

De partij van de avond tussen Sjoerd en Ton werd pas tegen middernacht beslist en wie met de uitslag het meest blij was laat zich raden. Ton kwam slecht uit de opening en werd al snel geconfronteerd met 2 dubbelpionnen op c en h-lijn. Deze gehavende pionnenformatie zorgde er voor dat Ton lijdzaam moest afwachten wat de plannen van Sjoerd waren, maar het moet gezegd, hij greep in het middenspel elke kans aan om zo mogelijk in het voordeel te komen. Met c5 en een kwal meer ging hij wellicht een winstpoging wagen. Toen Sjoerd met b4 antwoordde leek dat niet onmogelijk, hoewel een witte pion op e6 een lastige sta in de weg was. In beider tijdnood reageerde Sjoerd zoals ieder van hem wist het meest alert en kon het toren-eindspel met een pion minder remise houden. Zeker een leuke publiekspartij.

 

Fred Avis in de vorm van het net beëindigde toernooi in Haarlem liet zien dat er niet met hem te spotten valt. In korte tijd liet hij een mooi staaltje aanvalskunst zien en Erik Romkes kon daar  jammer genoeg niet veel tegenover stellen.Hopelijk kan hij deze vorm meenemen naar de komende externe wedstrijden.

 

Enkele uitslagen die er nog uitsprongen waren de overwinningen van Roel Ridderikhoff op Frank Tieken, die na zijn lange afwezigheid duidelijk zijn draai nog moet vinden, maar dat is een kwestie van tijd en die van Martijn de Wit (inmiddels op de zevende plaats) die heel rustig bleef tegen een dit seizoen ambitieuze Erwin Brouwer. Opvallend is tevens dat voorzitter Co Buijsman trots op de vierde plaats bivakkeert nu een kwart van de competitie is gespeeld. Of hij dat kan volhouden ligt in de schoot van de toekomst verborgen.

1 thought on “Aanvallers krijgen niet altijd wat ze verdienen

  1. Dank je, Peter. Ik heb weer erg van je commentaar in zijn geheel genoten, maar vooral “ligt in de schoot van de toekomst verborgen” is geniaal!

    Gr. van Erik

Reacties zijn gesloten.