Robin eindigt op 5,5 uit 11 op WK (2)

Het WK-avontuur in Griekenland voor Robin Duson is alweer ten einde. Robin remiseerde in de laatste ronde, waardoor ze op een score van 50% uit is gekomen: 5,5 uit 11. Hiermee eindigde ze in de middenmoot als 44e in de groep meiden tot 16 jaar. Met ongetwijfeld een leuke tijd, en met een bijzondere ervaring rijker kon ze daarmee voldaan huiswaarts keren!

Een geconcentreerde Robin in ronde 4. Foto: Anastasiya Karlovych

Na de jammerlijke nederlaag van zaterdag stond Robin op 4 uit 8. Tijd om wat goed te maken en de eindsprint in te zetten! In de eerste ronde van het laatste drieluik was Mercedes Plaza Reino (1727) haar tegenstandster. Naast Robin is de Ierse de enige speelster in het deelnemersveld die ik zelf ook al eens had getroffen achter het bord. Met dezelfde kleur (wit) speelde ik remise tegen haar tijdens de afgelopen Tata tienkamp, hetgeen destijds een prettig halfje was.

Driekwart jaar verder kunnen we ons alweer bijna inschrijven voor Tata (vanaf morgen 29 oktober, 10:00 uur), en stond ronde 9 van het WK jeugd op het programma. Genoeg daarover, richting de partij; Daarin creëerde Robin met wit langzaam maar zeker enkele aanvalsdoelen, en manoeuvreerde ze beide paarden in de zwarte stelling. Deze werden vervelend in de Ierse verdediging waardoor zwart flink in de denktank moest:

Duson - Plaza Reino na 31.Dh4. De zwartspeelster speelde vrij snel 31...Td7?, waarna Robin al meteen had kunnen profiteren met 32.Pe8! Na bijvoorbeeld 32...Dd8 33.Pexg7 komt wit namelijk hard binnen. In de partij werd 32.g5 gespeeld, hetgeen natuurlijk ook prima kon om de druk op te voeren. Na 32...fxg5 33.fxg5 Pe6 34.Pe8? had zwart echter ineens kunnen profiteren:

Duson - Plaza Reino na 34.Pe8. Ziet er gevaarlijk uit, maar was niet goed getimed. Zwart had namelijk met 34...Pxd4! 35.Pxc7 Pf3+! (zeg maar stellingsgeluk) kunnen profiteren. Anders (i.p.v. 35.Pxc7) verliest wit materiaal (35.exd4 Dd8 36.Pf6+ gxf6 37.Dxh6+). Er is dan wel wat compensatie maar waarschijnlijk niet voldoende. In tijdnood dat soort zetten vinden zijn lastig, en dat deed Mercedes dan gelukkig ook niet. In de partij kwam  34...Dc8? 35.gxh6 g6 36.Pf6+! Kh8, waarna Robin het keurig kon afronden:

Duson - Plaza Reino na 36...Kh8. De grote afruil die volgde was voor Robin gunstig: 37.Pxd7 Lxd7 38.Df6+ Kh7 39.De7+ Kh8 40.Dxd7 Dxd7 41.Txd7 gxf5. Zwart kwam hier namelijk tot de conclusie dat het eindspel niet meer te houden is: 1-0.

Een leuk aanvalspartijtje, en na twee nederlagen zeker weer even een lekker punt die ze zeker kon gebruiken. De ene laatste ronde mocht ze het weer tegen een sterke tegenstandster opnemen: Tatyana Getman (2195). Met zwart had Robin aanvankelijk wel aardig wat compensatie voor de door haar geofferde pion. Met behulp van wat techniek kon haar Russische opponente dat echter wegwerken. Robin raakte het loperpaar kwijt en kon in het resterende dame+toren eindspel twee vrijpionnen niet meer tegenhouden. Balen.

In de laatste ronde van het kampioenschap speelde Robin met wit tegen Stella. Niet haar zusje, maar de Slowaakse Stella Sankova (2051). De zwartspeelster kreeg in de partij al snel fijn spel waardoor het voor Robin lastig werd en opnieuw een pion moest geven. Toen ze even later de kwaliteit verloor leek het over. Robin verzon echter een leuk en creatief valletje, waar haar opponente voor viel:

Duson - Sankova na 28...Pc5. Zwart staat goed met een kwaliteit en een pion meer. De enige compensatie die Robin had greep ze dan ook met beide handen aan. Ze negeerde dat haar dame aangevallen staat en speelde 29.Tg3!. Zwart nam het dameoffer aan, waarna er een geforceerde remisevariant volgde: 29...Pxe4 30.Txg7+ Kh8 31.Txf7+ Pf6 32.Lxf6 Tg8: ½-½. Altijd leuk zo'n windmolen! In plaats van de dame te pakken was de 29...Dxf1+! wel winnend geweest voor zwart: 30.Kxf1 Pxe4 31.Txg7 Kh8 32.Tg4+ f6 33.Txe4 (32.Txf7+ werkt nu niet vanwege de dan gepende toren!), waarna zwart de kwaliteit voor blijft in het eindspel.

Enfin, toch wel prettig om het toernooi niet negatief af te sluiten en te eindigen op 5,5 punt. Laatste rondes van een toernooi verliezen ben ik expert in, dus ik weet als geen andere dat, dat niet leuk is 😛

Met een score van 50 procent eindigde ze uiteindelijk in de middenmoot op de 44e plaats. Het viel jammer genoeg niet in alle partijen de goede kant op, maar ze kon zeker met opgeheven hoofd terugvliegen naar Nederland. Deze bijzondere ervaring, en ongetwijfeld leuke 1,5 week pakken ze niet meer af.

Ik heb het WK met veel plezier en belangstelling gevolgd en vond het leuk om er verslag van te doen. Laten er nog vele volgen! Je mag zeker trots zijn op deze bijzondere mijlpaal. Wij zijn dat in ieder geval sowieso 🙂

Alle uitslagen en standen op het wereldkampioenschap zijn te vinden via chess-results.com.