Nipt gelijkspel tegen jeugdteam van Almere

Oef…. Van tevoren was het lastig om in te schatten of we een kans zouden maken tegen een jeugdteam van Almere. Ratings van jeugdleden zeggen niet veel : veelal zijn ze veel sterker dan uit de rating blijkt…

Piet was het snelste klaar : zijn tegenstander was zo aardig om een van de torens van de achterste lijn te halen in een poging om de dame van Piet ter verschalken. Hij overzag echter, dat Piet met schaak kon inslaan met de loper op h7, waardoor de zwarte koning het schaak moest zien op te heffen. Door vervolgens de andere zwarte toren met schaak op te eten moest zwart met de dame moest terugslaan. De dekking van de aanvallende toren werd hierdoor opgeheven, hetgeen Piet een volle toren opleverde. Altijd leuk dit soort combinaties…
Arend kreeg te maken met overmoedige aanvallen op zijn koningsvleugel. Onze penningmeester verdedigde zich bekwaam, kreeg een winnende stelling, verspeelde die vervolgens, om vervolgens weer een winnende stelling te verkrijgen. Ook die werd weggegeven, waardoor zijn tegenstander rondom de tweeëndertigste zet zelfs nog beter kwam te staan. Het was lastig te zien, dat wit met een pionopstoot op de damevleugel de toren van zwart in de problemen kon brengen om vervolgens door te kunnen stomen naar promotie. Ook hier wist Arend zich prima te verdedigen, en met een inval van zijn dame op a1 werd wit verrast met een röntgenschaak op h1, hetgeen dameverlies van wit tot gevolg had . Een partij met wisselende kansen, waarbij Arend voor een groot deel het voordeel had. Ook hier een terechte overwinning dus.
Vladimir kwam was lastig uit de opening. Zijn tegenstander overzag een vork dame – paard op de veertiende zet. Vladimir slaagde er prompt in de witte koningsstelling te openen door een loper-paardruil op f3, waardoor wit met de g-pion moest terugslaan. Iets later probeerde wit een aanval op de toren met het paard met een eigen paard de twee torens van Vladimir in een zet aan te vallen, maar daarbij werd overzien, dat Vladimir in twee zetten een toren en loper kon veroveren. Weliswaar wist wit met het paard ook een toren te winnen van Vladimir maar dat was niet voldoende om de toren- en lopenwinst te compenseren. Vladimir kwam vervolgens steeds beter te staan, zelf ruim min vier, maar doordat hij een bok schoot op de eenendertigste zet, door te veilig de koning naar f7 te spelen leek het er veel op, dat hij het voordeel weggaf. Vladimir had echter goed doorgerekend en wikkelde vervolgens met een mooi torenoffer af naar een gewonnen eindspel met drie tegen twee pionnen en een veel gunstiger staande koning, zodat eerdere promotie van minstens een pion winnen was. Zijn tegenstander wachtte die marteling niet af, en gaf sportief op.

Zo…. Dat waren de winstpartijen van die middag… Johan Paul kwam de eerste twintig zetten met een licht voordeel uit de opening. Hij werd daardoor was overmoedig door zijn pion naar h5 te spelen, waardoor zijn tegenstandster met een tegenaanval op de zwarte van JP een voordelige stelling wist te bewerkstelligen. Dit voordeel bleek veertig zetten lang niet beslissend. De eerste zet na de tijdcontrole kreeg JP de mogelijkheid beslissend voordeel te verkrijgen door pionwinst via een pion

schaak op c4, maar hij overzag dat echter. Vervolgens ontstond een gelijke stelling. Er werd nog even doorgespeeld, maar een beslissende stelling ontstond er echter niet meer.

Sander kwam goed weg in zijn partij. Hij kwam wat lastig uit de opening, kreeg vervolgens in het middenspel een fiks voordeel doordat zijn tegenstander het voordeel probeerde uit te buiten met een aanval met de loper op h5. Sander verdedigde zich prima, kreeg te maken met een opstoot op de damevleugel waardoor hij meer aandacht besteedde aan die aanval dan aan het doorzetten van zijn eigen aanvallende bedoelingen aan de andere kant van het bord. Ook wit wist echter de winnende voortzetten niet te vinden, waarop Sander toch nog weer wat tegenkansen kreeg op de konings-vleugel. Sander stoomde met de g-pion naar voren doch ondersteunde die voortzetting niet voldoende met zijn torens. Wit viel met de dame in op de h-lijn en peuzelde daar een pion op. Vervolgens zagen beide partijen het niet meer en herhaalden enkele zetten. Gelukkig voor Sander bood zijn tegenstander in een stelling van plus drie remise aan, hetgeen grif werd aanvaard.
In de partij van David werd tegengesteld gerokeerd, zodat het de vraag was wie het eerst bij dam was…. Op de vijftiende zet werden de dames al geruild, zodat de belangrijkste aanvalsangel uit de stelling verdween. Beide spelers moesten vervolgens roeien met de riemen die nog resteerden. Ook David stoomde met de g-pion naar voren, wist de witte stelling op te breken, zodat hij een lekkere stelling verkreeg. Met een ondenkbaar mat in twee voor het grijpen ging hij door de vlag…

Gijs leek optisch een lekkere aanval op de koningsvleugel van zwart te kunnen inzetten. Hij bracht zijn koning in veiligheid met de lange rokkade, maar toen dat prompt werd beantwoord met een loper-paardruil op c3, waardoor Gijs met de b-pion moest terugslaan, kon teamleider Hazenberg met zijn dame op a5 de witte stelling onder vuur nemen. Daar was echter weinig tegen in te brengen. Gijs spartelde nog lang tegen, maar moest uiteindelijk berusten in verlies.

En dan mijn partij…… Ik werd geconfronteerd met een tegenstander die veel sterker is dan zijn rating aangeeft. Ik speelde optimistisch mijn c-pion naar voren, waarop vervolgens pionnen en stukken werden geruild. Een verkeerde damezet werd vervolgens beantwoord met een aanval op de dame met waardoor in enkele gedwongen damezetten moest doen en wit een steeds betere stelling verkreeg. Ook ik spartelde nog wat tegen maar veel had dat niet om het lijf.

Almere 4 - Caïssa-Eenhoorn 3

Caïssa-Eenhoorn 3

1. Hazenberg , F.C. (Frans) 1908 Leene , G. (Gijs) 1870 1 - 0
2. Berg van den, J. (Jeroen) 1658 Avis , A.F.R. (Fred) 1780 1 - 0
3. Basa , M. (Manasvita) 1592 Hendriks , J.P. 1744 ½ - ½
4. Klaren , O. (Oscar) 1600 Stapel , A. (Arend) 1737 0 - 1
5. Lieuw , B. (Brendan) 1475 Aardenburg , P.D. (Piet) 1697 0 - 1
6. Knol , D. (Daniel) 1533 Bartels , V.J. (Vladimir)1725 0 - 1
7. Abraham , I. (Ischa) 0 Groen , D. (David) 1655 1 - 0
8. Jansink , A. (Alexander) 0 Koning , A.B. (Sander) 1653 ½ - ½

Gemiddelde Rating: 1628

Gemiddelde Rating: 1733 4-4

1 thought on “Nipt gelijkspel tegen jeugdteam van Almere

  1. Leuk verslag Fred en zie het positief. Eerst wedstrijd verloren, tweede wedstrijd gelijk dus derde wedstrijd………….

Reacties zijn gesloten.