Remise troef op 1e speeldag 2019

Na 3 schaakloze weken was de animo van menigeen erg groot om in het nieuwe jaar achter het bord weer te vlammen.

Toppartijen op de eerste clubavond van 2019. Ton Wessels - Roy Kerkhoven (voorgrond) en Gijs Leene - Fred Avis (de diagramstelling in het verslag is te zien) krijgen geen winnaars.

Met op voorhand een aantal interessante ontmoetingen op papier kon er vuurwerk worden verwacht m. n. tussen Gijs Leene en Fred Avis. En hiermee was niets te veel gezegd. Beide spelers waren bereid tot het uiterste te gaan en Fred leek op bekend terrein te zijn. Onder opoffering van 2 pionnen trok hij het initiatief naar zich toe, maar Gijs raakte niet in paniek zelfs niet na kwaliteitsverlies en kreeg nog goede kansen op winst. Deze aantrekkelijke partij kende geen winnaar maar gaf beiden wel veel voldoening.

 

Het topduel Ton Wessels-Roy Kerkhoven was een anti-climax. Wellicht bang voor elkaar werd na 13 zetten tot remise besloten.

In mijn partij tegen JP heb ik van alles geprobeerd om snel voordeel te krijgen. De ruilvariant van het Frans is nooit mijn favoriet geweest, maar uit het oogpunt van JP begrijpelijk. Wellicht beslissend voordeel had ik op zet 19 kunnen krijgen met g5 ipv dameruil op e3, maar nergens heb ik in het verdere verloop beslissend voordeel gehad. In hevige tijdnood moest ik berusten in een puntenverdeling en bijna had ik mijn hand nog overspeeld.

 

Aad Laan had het moeilijk tegen opkomend talent David Verweij die attractief speelde en moeilijke beslissingen niet uit de weg ging. Met het weggeven van een stuk kwam er plots een einde aan deze partij en David blij naar huis.

 

Vladimir Bartels moest al snel ervaren dat Nick Manshanden nu nog een maatje te groot was. Met veel machtsvertoon kraakte hij het witte bolwerk in korte tijd.

De "broederstrijd" tussen de dit seizoen verrassend spelend Sernin v/d Krol en Robbert v.Dijkhuizen mondde uit in een deja-vu qua opening tegen Nick enkele weken terug. Maar wat toen wel lukte ging nu niet op. Het toreneindspel met pion meer werd vakkundig door Robbert naar winst gevoerd.

Speciaal was deze ronde de zeeslang tussen Sjoerd Kelder en man in vorm Ger Roos..Het T-L eindspel met ongelijke lopers + 3 pionnen kon Sjoerd in beider tijdnood niet winnen en ver na middernacht werd besloten tot remise.

Roel Ridderikhoff is een ouwe taaie en dat bedoel ik positief. Na een van zijn kant passief gespeelde opening leek het of Bas v/d Berg al gauw de partij kon beslissen, maar Roel zette zijn voeten in het zand en verdedigde zich manmoedig. Nadat de dames waren geruild was al het gif eruit, hoewel ik sterk de indruk had dat er meer in had gezeten voor Roel. De remise was zeker verdiend.

3 thoughts on “Remise troef op 1e speeldag 2019

 1. In feeds partij
  C5 kan worden vervangen met lc8 H4 le6 A3 lb3 ke3 kd6 en de witte stukken hopeloos gebonden aan elkaar.

  In partij van Peter lijkt op.v. lg3 op het einde nog veel muziek in de stelling te zitten na a5 a4 bxa bxa en dan spelen met de wending lc3.

  Geen computer gebruikt maar wellicht vindt iemand het interessant.

  • Je hebt gelijk .Deze wending heb ik thuis gevonden ,maar achter het bord had ik met nog 45 sec. op de klok geen tijd meer voor om dat uit te rekenen.
   Wat bedoel je met de regel c5? Welke partij is dat?

 2. * feed = Freds

  Na c5 verdwijnt een actieve toren die wits stukken bindt en wordt een zwakke dubbelspion omgezet in een redelijk waardevolle vrijipion.

Reacties zijn gesloten.