Robin Duson zet schaken in schijnwerpers

Voor het eerst sinds jaren wordt er tijdens de Westfriese Sportverkiezing over schaken gesproken. Robin Duson is genomineerd in de talentencategorie en moet het opnemen tegen kartracer Mike van Vugt en schaatser Jordy van Workum. Laatstgenoemde wordt gekozen tot ‘sporttalent van het jaar 2018’, maar voor Robin is er meer dan een fraaie beker en een fraaie bos bloemen als herinnering. Zij heeft het Westfriese schaken in de schijnwerpers gezet.

Presentator Chris Wobben vertelt het deze zondagmiddag in de Hamletzaal van het Hoornse theater Het Park enkele malen. Alle genomineerden verdienen applaus van de honderden toeschouwers en aller waardering. Elke sportverkiezing is een jury-activiteit en de uitslagen komen na heel veel wikken en wegen tot stand. Het vergelijken van sportprestaties mag je eigenlijk een onmogelijke klus noemen.

Een dag voor de Westfriese Sportverkiezing verwoordde de Hoogkarspelse hordenloopster Nadine Visser – genomineerd in de categorie ‘sportvrouw van het jaar 2018’ – het in het Dagblad voor West-Friesland uitstekend.

,,Bij dit soort verkiezingen worden appels met peren vergeleken, maar het is wel een mooi moment om even terug te kijken naar datgene wat ik allemaal heb gedaan. Veel sporters, en ikzelf ook, doen dat namelijk veel te weinig. Je doet mee aan een toernooi, loopt je wedstrijden en zodra het klaar is, kijk je meteen alweer naar de volgende. We gunnen onszelf de tijd niet. Met zo’n verkiezing kun je er niet omheen om alles even op een rijtje te zetten.’’

Laten we dat laatste bij Robin Duson doen met de wetenschap dat zij actief is in de op een na grootste sport ter wereld. Haar rating is gestegen van 1887 (februari 2018) naar 1979 (november 2018). Op het Nederlands kampioenschap heeft ze als 15-jarige twee titels veroverd: bij de meisjes tot en met 20 en bij de meisjes tot en met 16 jaar. Verder gedeeld eerste meisje bij het open Nederlands kampioenschap, eerste in een weekendvierkamp van het Tata Steel-toernooi, een geweldige TPR (vierhonderd punten boven haar rating) bij het open Alkmaars kampioenschap en haar debuut op het wereldkampioenschap, waar Robin in haar leeftijdscategorie in een veld van negentig speelsters – onder wie 28 deelneemsters met een titel – op een gedeelde 42e plaats is geëindigd.

Prestaties die waard zijn om tijdens de Westfriese Sportverkiezing te worden opgenoemd en daar doet Chris Wobben ook Robins score (4½ uit vijf) als Oranje-speelster tijdens het Glorney Gilbert International in Schotland nog bij. De namen van liefst 45 jongens en meisjes staan op de eerste lijst van genomineerden en daaruit is het in de eerste alinea genoemde drietal overgebleven. Mogelijk is de organisatie verrast door de uitverkiezing van een schaakster, want er moet in allerijl nog iets gefilmd worden en dat gebeurde tijdens de NHSB-bekerwedstrijd Aartswoud – Caïssa-Eenhoorn op 4 januari.

De Westfriese Sportverkiezing telt zes categorieën (sportcoach, sportploeg, aangepast sporter, sporttalent, sportvouw en sportman) en voor de Caïssa-Eenhoorn-supporters in de zaal blijft de spanning er lang in. Op de achterkant van het podium zijn twee grote schermen en op het linkerscherm komen de namen van alle genomineerden van de eerste lijst langs. Zo zit onze clubgenoot en Westfries kampioen Nick Manshanden bij de 45 sporttalenten en is ons sterkste bondsteam (kampioen in de landelijke tweede klasse B) kandidaat bij de sportploegverkiezing, maar valt het na de voorselectie weg.

Robin Duson behoort wel tot de drie genomineerden voor de gala-avond. De elektrohouseklanken van ‘More than you know’, een grote internationale hit van het Zweedse duo Axel Hedfors/Sebastian Ingrosso) introduceren de talenten en op het rechterscherm komt de Nederlands schaakkampioene in beeld. Gelijktijdig noemt presentator Chris Wobben een lange reeks van prestaties. Dat gebeurt tevens bij Mike van Vlugt en Jordy van Workum en dan komt het moment daar. Wie wordt sporttalent van het jaar 2018?

Michiel Martens, van de stichting Talent United dat Westfriese sporttalenten begeleidt en ondersteunt, is namens de organisatie uitgenodigd om voor deze categorie de enveloppe met de uitslag daarin te openen. Hij laat de spanning er even in en noemt vervolgens de naam van Jordy van Workum. In de hulde op het podium worden Robin Duson en Mike van Vlugt meteen betrokken. De schaatser, de schaakster en de kartracer krijgen alledrie een grote bos bloemen en een fraaie beker en er wordt tijd vrijgemaakt voor een groepsfoto. En daarmee is vereeuwigd dat Westfriesland ook op schaakgebied meetelt.

Tenslotte alle winnaars van vanmiddag:
Sportvrouw van het jaar: Nadine Visser (atletiek). Ook genomineerd: Anna Sjoukje Runia (atletiek) en Irene Schouten (schaatsen).
Sportman van het jaar: Nicholas Heiner (zeilen). Ook genomineerd: Rob Hartog (motoracen) en Simon Schouten (schaatsen).
Sporttalent van het jaar: Jordy van Workum (schaatsen). Ook genomineerd: Robin Duson (schaken) en Mike van Vugt (kartracen).
Aangepast sporter van het jaar: Caroline Groot (wielrennen). Ook genomineerd: Megan Hollander (badminton) en Bas Takken (zwemmen).
Sportploeg van het jaar: Hovocubo (zaalvoetbal). Ook genomineerd: HBV (badminton) en West-Frisia (wielrennen).
Sportcoach van het jaar: Sander van Dijk (Hovocubo, zaalvoetbal). Ook genomineerd: Charles van Altena (Hollandia, voetbal) en Dennis Lens (HBV, badminton).

De Hamletzaal begint vol te lopen. Piet en Robin Duson hebben al een goede zitplaats gevonden.

Het linkerscherm. Waar is '-Eenhoorn' gebleven?

Het rechterscherm. Robin Duson wordt geïntroduceerd.

 

De dj draait 'More than you know'.

Presentator Chris Wobben interviewt Robin Duson.

En niet alleen de fotograaf van Caïssa-Eenhoorn is aanwezig.

De spanning stijgt. Michiel Martens (rechts) staat op het punt om de uitslag van 'sporttalent van het jaar 2018' bekend te maken.

De galafoto van de drie genomineerde Westfriese sporttalenten. Tussen de gastvrouwen staan vlnr Chris Wobben (presentator), Robin Duson, Mike van Vugt, Jordy van Workum en Michiel Martens (Talent United).

 

2 thoughts on “Robin Duson zet schaken in schijnwerpers

  1. Wow wat een super gaaf verslag!
    Robin heeft het vrouwenschaken op de kaart gezet. Top prestatie!

Reacties zijn gesloten.